Bolsonaro'dan yargıya karşı darbe iması
Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun korona virüsünü hafife alması sonucu salgının giderek yayıldığı Brezilya, şimdi de bir yargı krizine sahne oluyor. Bolsonaro, federal emniyet müdürünü görevden alıp yerine yakın bir dostunu atama girişimi nedeniyle tepki çekti. Yüksek Mahkeme'nin bu adımını engellemesine öfkelenen sağcı lider, destekçilerinin düzenlediği anti-demokratik bir gösteriye katılıp darbe imasında bulundu.
DUVAR - Korona salgınını 'basit bir grip' diye küçümsemesinin ardından yargıya müdahalesi nedeniyle de tepki çeken Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, yüzlerce sağcı destekçisinin düzenlediği demokrasi karşıtı bir gösteriye katıldı. Brezilya Devlet Başkanı konuşmasında, geçtiğimiz hafta kendi müdahalesi nedeniyle Yüksek Mahkeme'yle patlak veren yargı krizi konusunda demokratik kurumları suçladı.
'SİLAHLI KUVVETLER HALKIN YANINDA' TEHDİDİ
Kongre ve Yüksek Mahkeme'yi protesto eden yüzlerce kişinin gösterisine maske takmadan katılan, sosyal mesafe kurallarına uymayarak protestocularla el sıkışan Bolsonaro, demokratik yargı denetimine meydan okudu. Kendisi de emekli bir asker olan Brezilya lideri, bir başkanlık darbesi imasında bulunarak "Silahlı kuvvetler halkın yanında; düzenin, demokrasinin ve özgürlüğün yanında. Bu kadar müdahale yeter. Daha fazla müdahaleye izin vermeyeceğiz. Sabrımız tükendi" dedi.
Gösteride, bazı gazetecilerin fotoğraf çekmesi engellendi; bir gazeteci eylemciler tarafından darp edildi.
ESKİ ADALET BAKANI: SORUŞTURMALARA MÜDAHALE ETMEK İSTİYOR
Bolsonaro'nun gösteride 'müdahale' olarak nitelediği kriz, esasında bizzat kendisinin yargıya müdahalesi sonrası adalet bakanının istifa etmesi ve Yüksek Mahkeme'nin demokratik mekanizmaları işleterek Brezilya liderine karşı çıkması sonucu patlak verdi. Gerilim, yolsuzluklara karşı sıkı mücadelesiyle tanınan Federal Emniyet Genel Müdürü Mauricio Valeixo'nun Bolsonaro tarafından görevden alınmasıyla başladı.
YÜKSEK MAHKEME YENİ ATAMAYI ONAYLAMADI
Bu karara tepki gösteren Adalet Bakanı Sérgio Moro istifa etti. Kabinenin en popüler üyelerinden biri olan Moro, Bolsonaro'yu da polis teşkilatına müdahale etmekle, Valeixo'yu kendisine yakın bir ismi göreve atamak için kovup hassas soruşturmalara müdahale etmeye çalışmakla suçladı. Brezilya Yüksek Mahkemesi ise Bolsonaro'nun Federal Emniyet Genel Müdürlüğü için yeni atamasını geri çevirirken, bu süreç hakkında da soruşturma açtı. Bolsonaro ise 'bir aile dostunu emniyetin başında görme hayalinden vazgeçmediğini' söylemekten geri durmadı.
Gelinen noktada, Brezilya'nın sağcı-popülist lideri iktidarının en zorlu siyasi kriziyle karşı karşıya kalmış durumda.
BOLSONARO'YA MEKTUP: YERLİ SOYKIRIMININ EŞİĞİNDEYİZ
Bolsonaro'nun korona virüsü salgınında ekonomiyi insan hayatı pahasına önemseyen tutumuna karşı tepkiler de sürüyor. Bolsonaro salgının başından bu yana sosyal mesafe tedbirlerini ciddiye almayıp ekonominin açılmasını savunmuşken, Brezilya'daki ölü sayısı 7 bini, vaka sayısı da 101 bini geçti.
Brezilya liderine bu konudaki son eleştiri ise uluslararası çapta isimlerin imzaladığı, Amazon yerlileri için bir 'Covid-19 soykırımı' riski bulunduğunu belirten bir açık mektupla gelmişti. Brezilyalı foto muhabiri Sebastiao Salgado'nun kaleme aldığı mektupta, "Beş asır önce, bu etnik grupların büyük bir kısmı Avrupalı sömürgecilerin getirdiği hastalıklarla yok oldu. Şimdi bu yeni afet Brezilya'da hızla yayılırken, onlar tamamen yok olabilir çünkü Covid-19'la savaşacak araçlara sahip değiller" deniliyor; "Bir soykırımın eşiğindeyiz" vurgusu yapılıyordu. (DIŞ HABERLER)