Bomontiada'da sanat köşesi: Dünyada Bir Köşe
Bomontiada ALT sezon başından bu yana performans sanatları alanına yoğunlaşan Dünyada Bir Köşe ekibinin elinde. Yürütücülerden Fatih Gençkal'la ALT'ın gelişim sürecini ve performans alanındaki planlarını konuştuk.
DUVAR - Açıldığından bu yana görsel sanatlar ağırlıklı çalışma yapan Bomontiada ALT sezon başından itibaren performans alanına yoğunlaşan Dünyada Bir Köşe (A Corner in the World) ekibi yürütücülüğünde ilerliyor. Performans, müzik, sinema ağırlıklı bir program oluşturan Köşe özellikle genç sanatçıların katılımını destekliyor. Dünyada Bir Köşe sanatçıların performans odaklı projelerine prodüksiyon desteği veriyor ve misafir sanatçı programıyla Türkiye'den ve dünyadan birçok sanatçıyı konuk ediyor. İleriki yıllarda genç sanatçılar için önemli bir odağa dönüşecek olan Köşe şimdiden alternatif performans ve tiyatro ekipleri arasında heyecan yaratmış durumda. Ekipten Fatih Gençkal'la konuştuk.
Dünyada Bir Köşe ekibi olarak sahne sanatları alanında son yıllarda önemli işler yaptınız. Öncelikle birikiminizi kısaca anlatmanızı isteyeceğim. Ve Bomontiada'yla yollarınız nasıl kesişti? Nasıl bir ortaklık düşündünüz?
A Corner in the World 2015 yılında bir sahne sanatları festivali olarak başladı. Kadıköy Yeldeğirmeni’ndeki Köşe mekanından ortaya çıkan bir festivaldi. İki sene bunu bağımsız bir şekilde, tamamen gönüllü bir ekiple yürüttükten sonra yolumuz bomontiada ALT’la kesişti. A Corner in the World’ün yürütücülüğünü şu anda Fatih Gençkal, Burcu Yılmaz ve Claire Zerhouni olarak üstleniyoruz.
Pozitif’in koordine ettiği bir workshop’a katılmıştık ve ALT’ın nasıl bir yer olabileceğine dair konuşmuştuk. Biz festivali sene içerisine yaymak, başka etkinliklerle çeşitlendirmek istiyorduk. Bunun için nasıl organize olabiliriz, ne çeşit kaynaklar yaratabiliriz diye düşünürken bomontiada bize hayallerimizi gerçekleştirebileceğimiz, hatta ötesini de hayal etmeye başlayabileceğimiz bir ortam sundu. Tabii ki burası kurumsal da bir yer, biz ise daha gönüllülük temelli bir yapıdan geliyoruz. İki taraf için de çok önemli bir buluşma olduğunu düşünüyorum.
ALT ilk olarak çağdaş sanat ağırlıklı bir noktadan hareket etti. Ancak sizin programınız birçok alanı barındırıyor. bomontiada'nın yapısıyla karşılaştırdığımızda nasıl bir Alt programı planlıyorsunuz?
Programımızın mümkün olduğunca katılımcı ve çoğulcu olmasına gayret ettik. bomontiada ALT’ı, görünürlüğe ihtiyaç duyan kesimlerin işlerini gösterebileceği, farklı disiplinlerden insanların bir araya geleceği bir yer olarak düşünüyoruz ve buna göre programını belirliyoruz. Programımızda çağdaş danstan tiyatroya sinemadan görsel sanatlara pek çok disipline yer veriyoruz.
ALT + ve Alt 001 isimli iki misafir sanatçı programı oluşturmuşsunuz. Bu programlara katılma kriterleri neler?
Misafir sanatçı programları festivalimizin başından beri çalıştığımız ve bomontiada ALT’ta etraflıca yapılandırdığımız bir program. ALT + ile sezon boyunca davet ettiğimiz toplam 5 sanatçı Alt’ta çalışarak mekana özgü performanslar üretecek ve bunlar sezon boyunca sergilenecek. Fatih Gençkal’ın yönettiği A Corner in the World prodüksiyonu (ELLİPSİS) ile başlayan programın güz dönemindeki diğer konukları Zinnure Türe ve Semih Fırıncıoğlu’ydu.
Genç sanatçılar ve topluluklar için başlattığımız ALT 001 kariyerlerinin başındaki sanatçıların performans sanatları alanında geliştirdikleri projelerle katılabildiği bir program. İlgili alanlardaki eğitimini en fazla üç yıl önce tamamlamış, 30 yaş altındaki sanatçıların katılabildiği ALT 001’in ilk dönemine, Nursev Irmak Demirbaş ve ekibi konuk oldu. Tasarladığı Bir Evren Tasarlama Denemesi ile bomontiada ALT’ta performanslar sergiledi. Bu program için her dönem açık çağrı ile başvurular kabul ediyoruz. Bunlar sosyal medya hesaplarımızdan takip edilebilir. Yakında başka programlar için de açık çağrılarımız olacak.
Programınızda ayrıca film gösterimleri, lounge buluşmaları, müzik programları da yer alıyor. Ve her ay yeni bir seçkiyle karşımızdasınız. Bu programları nasıl oluşturuyorsunuz?
Lounge Buluşmaları’nı farklı topluluk ya da grupları bir araya getirip buluşma fırsatları yaratmayı amaçlayan, herkese açık bir etkinlik dizisi olarak tasarladık. Bu etkinliklerde sanatçılarla söyleşiler, gösterimler, sergiler, atölyeler, yayın programları ve toplantılar var.
Music Sessions adını verdiğimiz Salı günleri gerçekleşen müzik programımızın küratörlüğünü her ay farklı bir sanatçı ya da kurum üstleniyor. Örneğin Ekim ayındaki müzik programımızı Şevket Akıncı, Kasım ayında ise Bir Baba Indie belirledi. Aralık ayı boyunca ise perküsyon sanatçıları bomontiada ALT’ta müzikseverlerle buluştu.
Fatih Gençkal’ın yönettiği (ELLİPSİS), Semih Fırıncıoğlu’nun İKİ, Nursev Irmak Demirbaş’ın Bir Evren Tasarlama Denemesi performansları bomontiada ALT’a özel tasarlandı. Bertold Brecht’in Kafkas Tebeşir Dairesi’nin bir mask tiyatrosu adaptasyonu olan Emre Koyucuoğlu’nun Punta Atmak ve üç farklı operaya konu olmuş üç kadın karakterin öyküsünü sahneye taşıyan Canan Yücel Pekiçten’in All About the Heart gibi performansları da bomontiada ALT’ta sanatseverlerle buluştu. Ivo Dimchev’in Operville performansı gibi uluslararası festivalden seçtiğimiz Türkiye dışından performanslar da bomontiada ALT’ın programında bulunuyor.
Diyelim ki bir projemiz var ve sizinle çalışmak istiyoruz. Sanatçılar sizinle nasıl bağ kurabilir?
Burada genellikle kürasyon üzerinden çalışıyoruz ve yıl içinde çeşitli açık çağrılar yapıyoruz. Bize her zaman proje önerilerinizle infoalt@bomontiada.com adresinden ulaşabilirsiniz. Programlarımızı uzun vadeli yaptığımız için önerileri program için değerlendirmemiz de zaman alabiliyor ama bizim için yeni projeler ve sanatçıları tanımak her zaman çok önemli.
Merak edilen konulardan biri de festival. Dünyada Bir Köşe festivali ne zaman yapılacak?
Festival bu sene Mayıs ayında olacak ve yine Türkiye ve yakın coğrafyasından sanatçıları bir araya getirecek. Bu yılki festival bomontiada ALT ve çevresindeki mekanlarda gerçekleşecek. Yakında bu konuda daha fazla bilgi paylaşacağız.
Önümüzdeki dönemde göreceğimiz kesinleşen projeleriniz neler?
bomontiada ALT’ta önümüzdeki dönemde ana programlarımız devam edecek. Ocak ayındaki misafir sanatçımız Onur Karaoğlu’nun Işık Teorisi adlı yeni işi 26 Ocak’ta prömiyer yapacak. Ayrıca kısa performanslar programımız ve Yeni Metin Yeni Tiyatro ile ayda bir oyun okumaları ve söyleşilerden oluşan Yeni Metinler ve Diğer Şeyler programımız da Ocak ayında başlayacak. Öte yandan Lübnan’dan Collectif Kahraba /Hammana Artist House, Fransa’dan L’Atelierdes Artistes en Exil ve Belçika’dan Moussem ile ortak gerçekleştirdiğimiz Suriyeli sanatçıların şehrin sanat camiası ile ilişkilenmesi ve yeni işler üretmeleri için tasarlanan Amarre adlı rezidans programını da önümüzdeki aylarda gerçekleştireceğiz.