Borsa düşünce SPK'sından, aracı kurumuna, BİST'ten Cumhurbaşkanına kadar ulaşan veryansınlar başladı
SPK ciddiyetle piyasada manipülasyonları ele almalı, siyasetten bağımsız kararlar alabilmeli. Cezayı hak eden kim varsa acımadan kalemi kırmalı. Dengesini yeterince bozdunuz, piyasayı rahat bırakın…
İris Cibre*
8 gün üst üste borsa düşünce borsayı sosyal medya fenomenleri ile tanıyan 3 milyon yatırımcı açtı ağzını yumdu gözünü. Borsada düzen bozuktu, piyasayı manipülatörler yönetiyordu, küçük yatırımcı dolandırılıyordu, amaç Cumhurbaşkanını devirmek miydi, dış güçlerin işiydi…
Peki; bu 3 milyon çiçeği burnunda borsacı rallideyken düzenin bozuk olduğunu, son iki senedir piyasayı manipülatörlerin yönettiğini, küçük yatırımcının dolandırıldığını bilmiyor muydu?
Bu soruya tek cevap olabilir:
Evet biliyorlardı. Fakat para kazandıkları için umurlarında değildi. Ne de olsa ben dahil birçok yazar ve uzman bu konuda uyarmıştı.
Ne demiştik?
Piyasa, akıl almaz ekonomi politikaları nedeniyle, yabancının arkasına bakmadan kaçmasıyla, derinliğini kaybetti.
Borsa İstanbul'da 4 Milyon yatırımcının yüzde 96'sı toplam portföy değerinin yüzde 6.7'sine sahip. Portföy değerinin yüzde 90'nına sahip yatırımcılar ise toplam yatırımcı sayısının sadece yüzde 3.7'si. Yani, piyasayı çok küçük bir zümre yönlendiriyor, borsa tabana yayılmıyor, hortumu küçük yatırımcının cebine taktılar.
Sonra dedik ki:
"Ey SPK, manipülatörler cirit atıyor, küçük yatırımcı yarın büyük ağlayacak. Proaktif ol, erken müdahale et, acımasızca ceza ver, içerde yolsuzlar varsa ayıkla,
Ey küçük yatırımcı, medya fenomenlerini dinleme, işi öğren öyle işlem yap, finansal okuryazarlığı ciddiye al, zararı durdurmayı, kol kesmeyi bil. Yapamıyorsan, fon al, portföy yönetimine ver ama kendin işlem yapma" dedik
Bugüne geldiğimizde çiçeği burnunda borsacılarımız düşüşü SPK'nın durdurması gerektiğini, alım satım aracılığı yapan aracı kurumların manipülasyonun parçası olduklarını, Borsa İstanbul'un manipülatörlere ceza vermesi gerektiğini ve açığa satış işlemleri yasaklanırsa artık piyasanın düşmeyeceğini ve hatta arz talep dengesini bulacağını zannediyor.
Bu durumun baş sorumlusu, üç kuruş birikimini enflasyonda boğmak istemeyen vatandaşa başka çare bırakmadan borsaya akıtan, ekonomi yönetimidir. Bakkal amcadan duyduğu 300-500 Piyasa değeri/Defter değerine sahip hisseleri alarak para kazanacağını zannetmelerine neden oldular
3 ayda yüzde 80 yükselen borsayı gören hiç düşmeyeceğini zannetti. Halbuki bu yükselişte seçim sandığını teminat altına almak isteyenlerin büyük payı olduğu açıktı, görmezden geldiler, stepne oldular.
Hazine Bakanı teminat vermişti, borsa para kazandırırdı. Vatandaş inandı…
Peki vatandaşın hiç suçu yok mu?
Üzgünüm sayın okur, eğer sen de veryansın edenlerdensen sen de sorumlusun bu kaybından.
Uyarıları dikkate almadığın, fenomenlerin gazına gelip, uzmanların yazdıklarını "yükselişten para kazanamadın, kıskanıyorsun" diyerek aşağıladığın, piyasa rallideyken de manipülasyon için uyaranları küçük gördüğün ve borsanın işleyişini, regülasyonu, açığa satış nedir, ne işe yarar, manipülasyon nasıl yapılır, aracı kurum ne işe yarar ve hatta devre kestiğinde satış yapamayacağını bilmeden, iki grafik çizgisine kanıp kendini trader zannettiğin için, sen de sorumlusun.
Ve en önemlisi borsadan 1 ayda zengin olunmadığını, hissede kalma sürenin 18 gün olduğunu ve bu yöntemle portföyünü yok edeceğini, kredili işlemle aslında kaldıraçlı işlem yaptığını, birikimini kaybederek öğrendiğin için üzgünüm.
Biz eski profesyoneller seni on yıllarca beklemiştik. Bu şekilde seni kaybetmemek için sessiz çığlıklar attık harflerimizle.
Düzenin bozuk olduğunu rallideyken de bil istedik.
Bilmek istemedin değerli yatırımcı…
Şimdi yapılması gerekenler çok önemli.
SPK ciddiyetle piyasada manipülasyonları ele almalı, siyasetten bağımsız kararlar alabilmeli. Cezayı hak eden kim varsa acımadan kalemi kırmalı.
Yatırımcıya yaşanan ve gördükleri ilk gerçek düşüş ders olmalı. Strateji belirlemeyi, analiz yapmayı, "Hüstatlara" güvenmemeyi, seminerlere katılarak finansal okuryazarlıklarını artırmayı, borsanın işleyişini öğrenmeyi hedeflemeliler. Sinirleri kaldırmıyorsa yatırımlarını profesyonellere teslim etmeyi bilmeliler.
Ekonomi yönetiminin ve yetkililerin, eğer varsa, bu güzide kurumun kredibilitesini daha fazla yok etmeden ellerini çekmeleri gerekir
Son olarak yetkililer için çağrımdır;
Seçim için son kale gördüğünüz, ekonomimizin can damarı borsaya da sürekli yeni kurallar koyarak, yap boz gibi oynayarak müdahale etmeyin. Borsa finansman arayan şirketlerle, bu şirketlere yatırım yapan yatırımcı ya da spekülasyonla getiri elde etmek isteyen traderların buluşma yeridir. Şirketlerin finansman yeteneklerini bozacaksınız, oynamayın.
Dengesini yeterince bozdunuz, daha fazlasını ne yatırımcı ne de borsa kaldırmaz.
Piyasayı rahat bırakın…
*Finansal Piyasalar Uzmanı