Borsada yükseliş tersine döndü, satış dalgası başladı

Borsa İstanbul'da dün yaşanan sert düşüşün ardından devre kesiciyle işlemler durdurulurken, bugün de BIST 50 endeksinde 'yukarı adım kuralı' uygulanıyor. Borsa güne satış dalgasıyla başladı.

Abone ol

DUVAR - Borsa İstanbul'da şubat ve mart aylarında uygulanan BIST 50 paylarında açığa satışta yukarı adım kuralı geri getirildi. Borsa İstanbul AŞ, BIST 50 endeksinde yer alan paylara açığa satış işlemlerinde yukarı adım kuralının bugünkü seansta uygulanacağını duyurdu.
Borsa İstanbul'da dün akşam saatlerinde de, yaşanan sert düşüşler nedeniyle devre kesici uygulamasına gidilmişti.

KAP'A AÇIKLAMA YAPILDI

Borsa İstanbul'dan konuya ilişkin olarak Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) şu açıklama yapıldı: "Açığa satış işlemi yapılabilen paylarda açığa satış işlemi, açığa satışa konu olacak sermaye piyasası aracının en son gerçekleşen işlem fiyatından daha yüksek bir fiyat üzerinden gerçekleştirilebilecektir. Ancak, açığa satışa konu olan sermaye piyasası aracının en son gerçekleşen fiyatının bir önceki fiyattan daha yüksek olması halinde açığa satış işlemi en son gerçekleşen fiyat düzeyinden de yapılabilecektir. Gün içinde sahip olunmadan yapılan ve daha sonra aynı gün içinde yapılan alımlarla kapatılan satışlar da açığa satış kapsamında olduğundan yatırımcılarımız ve yatırım kuruluşlarımız tarafından bu nitelikteki satışlara ilişkin emirlerin de açığa satış seçeneği işaretlenmek suretiyle iletilmesi hususunda gerekli dikkat ve özenin gösterilmesi önem arz etmektedir."

SATIŞ DALGASI VAR

Öte yandan BIST 100 endeksi yeni güne yüzde 1,01 düşüşle 3 bin 392 puandan başladı. Borsanın açılışıyla birlikte satış dalgası da hızlandı. Endekste kayıp yüzde 2'yi aşarken, bankacılık endeksinde günlük düşüş yüzde 7,5'i buldu.

4 BANKADA DEVRE KESİCİ DEVREYE GİRDİ, KAYIP YÜZDE 10'A ULAŞTI

Garanti, Akbank, Yapı Kredi ve Vakıfbank'ta devre kesici devreye girdi.  Devre kesici sonrası işlemler yeniden başlarken, satış ağırlıklı seyir devam etti. Bankacılık hisselerindeki kayıpların yüzde 10'a dayanması ile devre kesici ikinci kez çalıştı. Akbank, Vakıfbank ve Yapı Kredi ve İş Bankası'nın kaybı yüzde 10'a ulaşırken, Garanti BBVA yüzde 9 düşüş kaydetti.

Endeks Salı günü yüzde 6'yı aşan düşüşle kapanmıştı. 

PİYASALAR FED'İN FAİZ KARARINA ODAKLANDI

Analistler, enflasyon baskısının yanısıra ABD ve Avrupa merkez bankalarının tarihi düzeylerde faiz artırımına gitmesinin, piyasalarda dalgalanmaya neden olduğunu söylüyor. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yeni faiz kararını açıklayacağı 20-21 Eylül tarihlerindeki toplantısına kadar hareketliliğin devam etmesi bekleniyor. Fed'in gelecek haftaki toplantısında, federal fonlama oranı politikasına başladığı 1990'lardan bu yana ilk kez 100 baz puanlık faiz artırımına gideceği ihtimali fiyatlamaya başlarken, faizlerde en az 75 baz puanlık artışa kesin gözüyle bakılıyor. Nomura ve Citigroup gibi önde gelen bankaların faiz artırım beklentilerinin 100 baz puan yönünde olması dikkati çekiyor.
Fed bir önceki toplantısında 75 baz puanlık faiz artışına gitmişti. (EKONOMİ SERVİSİ)