Bostanlı sahilinin simgesi ‘Yasemin Kafe’ davalık oldu

2020 yılında yaşanan yangın sonrası yeniden inşa edilen Yasemin Kafe’ye kaçak kat çıkıldığı ve mimari dokunun bozulduğu gerekçesiyle Mimar Mert Uslu tarafından suç duyurusunda bulunuldu.

Abone ol

İZMİR - İzmir'in ve Karşıyaka'nın kentsel simgesi olan ve tüm İzmirlilerin aklında yer edinen Bostanlı sahilindeki Yasemin Kafe, 29 Eylül 2020 tarihinde yaşanan yangın ile kullanılamayacak derecede ağır hasar aldı. Yaşanan facia üzerine dönemin İzmir Büyükşehir Belediyesi, Yasemin Kafe'nin yeniden tasarlanarak inşası için girişimde bulundu. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin iştirak şirketi Grand Plaza A.Ş. tarafından ihale edilen inşa ve tadilat projesinde, kentin tanınan mimarlarından olan Mert Uslu görevlendirildi. Mimar Uslu tarafından yeniden tasarlanan "Yasemin Kafe" binası, Grand Plaza A.Ş. tarafından inşa edilerek 2021 yılında teslim edildi.

KAÇAK KAT ÇIKILDI, SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU

Söz konusu yapının tüm bu özellikleriyle “5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu” uyarınca estetik niteliğe sahip, özgün “mimari sanat eseri” niteliğinde olduğu belirlendi. Ancak ilgili yapı bir mimari eser olarak korunmasına rağmen İzmir Büyükşehir Belediyesi Grand Plaza A.Ş. tarafından, proje müellifi Mert Uslu’dan izin alınmaksızın, üzerine konteyner konulmak suretiyle kaçak kat çıkıldı. Bunun üzerine Mimar Uslu tarafından dayanıklılık için yapılan tüm statik hesapların göz ardı edildiği, can güvenliğini tehdit edecek ve binanın mimari eserinin estetik niteliğine zarar verecek şekilde değişiklik yapıldığı gerekçesiyle Karşıyaka Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu. İzmir Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’nden delil tespiti yaptırılması istenirken, sonrası aynı mahkemede dava açılacağı belirtildi.

BİLİRKİŞİ İNCELEMESİ YAPILDI

Kafede bugün gerçekleştirilen bilirkişi incelemesine ilişkin avukat Erhan Meço, “Bilirkişi mahareti ile gezildi. Onların hazırlayacağı raporu bekleyeceğiz. Kaçak olan yapıları tek tek gösterdik. Yine işletme müdürü de bilgilendirildi. Rapor hazırlanacak ve bir hukuk davası açılacak” dedi.

‘YALNIZCA ESTETİK NİTELİĞİNDEN KAYNAKLI DEĞİL, GÜVENLİK TEHDİDİ NEDENİYLE DE UYARILDI’

Hukuki süreç öncesi mayıs ayında Grand Plaza A.Ş.'ye, ihtarname çekildiği ancak bir sonuç alınamadığını da belirten Meço, “Mert Uslu tarafından vücuda getirilen Yasemin Kafe mimari eseri, seçkin bir jüri tarafından, her yıl Türkiye'den sınırlı sayıda mimari eserin seçildiği Türkiye Mimarlık Yıllığı 2021'e seçilen projelerden olup hem mimari yayınlarda hem de ulusal ve yerel basında sıklıkla yer almış ve adından takdirle söz ettirmiştir. Uslu tarafından, bu izinsiz ve kaçak imalatlar tespit edilir edilmez; öncelikle hem İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri hem de Grand Plaza A.Ş. yetkilileri ile şifahen görüşülmüş, sorunun yapının sadece estetik niteliğinin yerle bir edilmiş olmasından değil, aynı zamanda çevresi için can ve mal güvenliği tehdidi oluşturmasından da kaynaklı olduğu ve bu sebeple ivedi önlem alınması gerektiği bildirilmiştir. Ancak ne İzBB, ne de Grand Plaza A.Ş. yetkilileri bu uyarıları ciddiye almadılar” diye konuştu.

Yasemin Kafe’nin kente yeniden kazandırılmış bir yapı olmasının ötesinde kentsel dokuda simgeleşen seçkin bir mimari eser olduğunun da altını çizen Meço, “Bu estetik niteliğe sahip yapı, hassas statik hesaplamalar ile İzmir'de sıklıkla yaşanan sert rüzgarlara, fırtınalara, su baskınlarına ve depremlere dayanıklı olacak şekilde vücuda getirildi. Yapı sadece kendi içerisinde değil, çevresi ile uyumlu olacak bir peyzaj tasarımı ile tasarlandı. Müellif mimar olan Mert Uslu, bu vizyoner yaklaşımı sayesinde özgün niteliğe sahip, estetik ve sanatsal eser ölçütlerinde projelendirmiş, inşaat aşamalarını da bizzat kontrol ederek, inşaatın mimari projesine uygun olarak tamamlanmasına özen gösterdi” ifadelerini kullandı.