BOTAŞ ile Shell’den 10 yıllık LNG anlaşması
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, BOTAŞ ve Shell arasında uzun dönemli bir sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) anlaşması imzalandığını belirtti.
ANKARA - Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ), Exxon Mobil’den sonra Shell ile 10 yıllık bir LNG anlaşması imzaladı.
Anlaşma uyarınca Shell, Türkiye’ye yıllık yaklaşık 4 milyar metreküp sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tedarik edecek.
'40 LNG KARGOSU TÜRKİYE'YE TESLİM EDİLECEK'
İmza töreninde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, BOTAŞ ve Shell arasında imzalanan bu stratejik anlaşmanın Türkiye'nin enerji güvenliğine büyük katkı sağlayacağını belirtti.
Bakan Bayraktar, 2027 yılından itibaren 10 yıllık dönemde, yıllık yaklaşık 4 milyar metreküplük 40 LNG kargosunun Türkiye'ye teslim edileceğini açıkladı. Bayraktar, BOTAŞ’ın bu dönemde Shell'den LNG teslim alacağını ifade etti.
Anlaşmanın detaylarına ilişkin sosyal medya hesabından da paylaşım yapan Bayraktar, "Anlaşma kapsamında yıllık yaklaşık 4 milyar metreküp toplamda 40 milyar metreküp LNG kargosu teslimatı gerçekleştirilecek. Alım-satım işleminin ötesinde dolum limanından teslim alma ve Avrupa terminallerine boşaltım yapma gibi opsiyonları ile bölgesel ve küresel ilave ticaret imkanları sunması bakımından da ayrıca önemli" dedi.
TÜRKİYE’NİN LNG ALIMINDA ARTIŞ
Türkiye 2023 yılında aralarında Mısır, ABD, Fransa gibi ülkelerin olduğu tedarikçilerden toplam 14.27 bcm LNG alımı yaptı. Sıvılaştırılmış gazın Türkiye tüketiminde payı yüzde yüzde 28’in üzerinde. Tek bir tedarikçiye bağlı kalmak istemediğini ifade eden Ankara, LNG’nin hem miktarını hem de tedarikçi sayısını çeşitlendirmek için çeşitli şirketlerle anlaşmalar imzalıyor. Son olarak mayıs ayında BOTAŞ ile ExxonMobil arasında yıllık 3.5 bcm civarında gazın 10 yıl süreyle Türkiye’ye tedarik edilmesi için anlaşma imzalanmıştı.
LNG’nin yanı sıra Türkiye Rusya, Azerbaycan, İran gibi üreticilerden boru hatlarında da gaz alıyor. 2023’te Türkiye’ye boru hatları üzerinden 36 bcm’in üzerinde gaz tedarik edildi. Uzmanlar son LNG anlaşmalarıyla boru hatlarından aktarılan gazda düşüş bekliyor. Bazı uzmanlarsa boru hatlarından Türkiye’ye gelen gazın fazla gelmesi durumunda sıvılaştırılarak ihracat edileceği kanaatinde.
(HABER MERKEZİ)