Bozova köylülerinden meraya GES tepkisi: Hayvancılığı etkileyecek

Meralarına yapılmak istenen GES projesine itiraz eden Bozova köylüleri, “Hem hayvancılığı hem de doğayı olumsuz etkileyecek bu projeye karşıyız” diyerek dilekçe verdi.

Abone ol

ANTALYA - Korkuteli ilçesine bağlı Bozova Mahallesi'nde yaşayanlar, meralarına yapılması planlanan Güneş Enerjisi Santrali’ne (GES) karşı harekete geçti. Hayvanlarını otlattıkları tek meraya, Ankara merkezli Anatolia Yenilenebilir Enerji A.Ş. tarafından GES santrali kurulacağını öğrenen köylüler, Antalya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Mera Komisyonu Başkanlığı’na itiraz dilekçesi verdi.

Yaklaşık 530 dönümlük meranın resmi statüsü değiştirilip, GES tahsisi yapılmak istendiğini söyleyen yöre halkı, 6 Nisan’da yapılacak Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısına katılarak tepkilerini dile getirmeye hazırlanıyor.

‘YAŞAM ŞARTLARIMIZ ÇOK ZOR’

Meralarına yapılmak istenen GES’e karşı olduklarını söyleyen Bozova muhtarı Osman Bayındır, köylüler adına verdiği itiraz dilekçesinde, “Köyümüz 1850 büyükbaş, 10 bin 200 küçükbaş hayvan varlığına ve 35 bin dönüm verimli araziye sahip bir köydür. Halkın yüzde 90’ı kuru tarım, küçük ve büyükbaş hayvancılıkla kıt kanaat geçiniyor. O da yağmur yağarsa. Keza son on yıldır kuraklıkla mücadele ediyoruz. Girdileri satın alırken, kooperatiflere ve Ziraat Bankası’na borçlanarak hayvan yetiştiriciliğini idame ettirebiliyoruz. Bu zor yaşam şartlarımızın üzerine, mahallemizin sınırlarında bulunan, 309 ada 264 parsel içerisinde yer alan 530 dönümlük, daha önce köyümüz adına mera tescili yapılmış, tapuda ‘mera’ olarak kayıtlı yerimize Anatolia Yenilenebilir Enerji AŞ tarafından güneş enerji sistemi yapılmak isteniyor” ifadelerini kullandı. 

GEÇİM KAYNAĞI HAYVANCILIK

Yapılmak istenen GES’in hem hayvancılığı hem de iklim ve doğayı etkileyeceği belirtilen dilekçede, “Söz konusu meramızda şu anda 10 ağıl var. Ancak köyümüzde bu mera alanından başka hayvanlarımızı otlatacak başka bir mera alanı yok. Hayvanların otlanması ve su temini buradan sağlanıyor. Köyümüzün 30-35 bin dönüm arazisi ekildiğinde, özellikle küçükbaş hayvanlar ekili araziye giremedikleri için, yılın sekiz ayı bu merada geziniyor, ağıllarında yemleniyor. GES projesinin yapılması halinde küçükbaş hayvancılığının tamamen bitirileceği ve bundan herkesin olumsuz şekilde etkileneceği aşikâr. Bu sebeple, yapılmak istenen güneş enerjisi sistemine kesinlikle karşıyız. Bozova halkı adına ilgili firmaya GES projesinin yapılamayacağının bildirilmesini istiyoruz” denildi.

‘BİR KÖYE İKİ GES İSTEMİYORUZ’

Meraya yapılacak GES projesinden şubat ayında haberlerinin olduğunu söyleyen köylülerden Hüseyin Bilal Kaynar, “ÇED toplantısı aslında 17 Şubat’ta yapılacaktı fakat deprem olunca 6 Nisan’a ertelendi. Projenin planlandığı alan, tapuda köyümüze tahsisli meramız. Meramızı elimizden almak istiyorlar. Köydeki arazilerimiz hayvan besiciliği için dar ve yetersiz. ÇED onayı, bu işin sonu olacak. Toplantıda köylüler olarak itiraz edeceğiz. Köyümüzde Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne ait bir güneş enerji santrali hâlihazırda var. Şu anda belediye tarafından bu santralin kapasitesi artırılıyor. İkinci bir GES projesinin mera alanımıza yapılmasını istemiyoruz” diye konuştu.