Break dans, kaykay, BMX bisiklet... Olimpiyatın yeni sporları neler?

Olimpiyatlarda birçok yeni spor dalı var: Break dans, kaykay, spor tırmanışı... Bazıları ilk, bazıları ikinci kez yapılacak. Peki Türkiye'nin yeni olimpik sporlardaki karnesi nasıl?

100 yılı aşkın olimpiyat tarihinde birçok spor dalı oyunlara eklendi ve çıkarıldı. Bugün, olimpiyatlara son yıllarda eklenen ve Türkiye’de gelişmekte olan spor dallarına yakından bakacağız.

Olimpiyat yarışma programına yeni eklenen sporlardan Break Dans, tarihte ilk kez Paris 2024 Yaz Olimpiyatları'nda gerçekleştirilecek. Concorde Meydanı'nda yapılacak yarışmalarda erkekler ve kadınlarda birer altın madalya verilecek.

Dünya Dans Sporları Federasyonu çatısı altında bulunan Break Dans’ta olimpiyatlara katılabilmek için uluslararası sıralama yapılıyor. Uluslararası listede erkeklerde Kanadalı Philip Kim 3750 puanla, kadınlarda ise Çinli Qingyi Liu 3500 puanla ilk sırada bulunuyor.

Uluslararası Olimpik Liste’de erkekler kategorisinde 8 Türk sporcu bulunuyor. Dünya sıralamasında 95. sırada bulunan Oğuzhan Karademir ve Furkan Yılmaz, listenin en üstünde yer alan sporcularımız. Olimpik listede 183. sırada Murat Abdurrahmanoğlu, 296. sırada Sezer Altınışık ve Erkan Çiçek, 412. sırada Uğur Okçu ve Berk Elibol ve 530. sırada ise Mehmet Gürkan Ürütürk yer alıyor.

Kadınlar listesinde ise 60. sırada Jasmijn Hillie Nölting, 201. sırada Cemre Ece Kozbay ve 202. sırada Nadire Selin Özalp yer alarak Türkiye’yi temsil ediyor.

Paris’te bu yaz 16 kadın 16 erkek sporcu madalya için yarışacak.

Yaz olimpiyatlarının bir diğer yeni sporlarından biri de spor tırmanışı. Olimpiyat Oyunları'na Tokyo 2020'de giren yarışma formatında spor tırmanışı, sürat tırmanışı ve kaya tırmanışı adlı 3 disiplin bulunuyor. Olimpiyatlarda iki her üç disiplinin de yapıldığı bir branş ve sürat tırmanışı yapılıyor.

Türkiye henüz bu branşta Olimpiyatlara katılamasa da Türkiye Dağcılık Federasyonu birçok ilde spor tırmanışı eğitimleri vererek genç sporcu adaylarını keşfetmek için çalışmalar yürütüyor.

Olimpiyatların bir diğer yeni sporlarından biri de kaykay. İlk kez Tokyo 2020’de yer alan kaykay sporu, sokak ve park olarak 2 tarzda olimpiyatlarda yer alıyor. Bu yaz Paris’te 88 sporcu madalya yarışı verecek.
Türkiye henüz bu sporda olimpiyatlara katılamasa da son yıllarda ilginin yükseldiğini söylemek mümkün. Türkiye Kaykay Federasyonu’nun bilgilerine göre, Türkiye’de 22 kulüp ve 357 lisanslı sporcu bulunuyor.

Olimpiyatların en yeni branşlarından biri de BMX Serbest Stil Bisiklet. Bisiklet branşı modern olimpiyatlarda her zaman yer alan bir spor olsa da BMX Serbest Stil disiplini ilk kez Tokyo 2020’de gerçekleşti. Akrobatik hareketlerle izleyicilere heyecan veren disiplinde bu yıl 24 erkek 24 kadın yarışmacı madalya için mücadele verecek.

(SPOR SERVİSİ)

Paris 2024: Takım oyunlarında ilk olimpiyat madalyası gelecek mi? Ağabeyinden etkilenerek başladı, dünyanın en iyilerinden oldu Aldığı cezayla koşmaya başladı, yolu olimpiyatlara kadar uzandı Judonun altın çocuğu: Mert Şişmanlar Yüzmede Türkiye'nin geleceği: Merve Tuncel Euro 2024'ün ardından: İspanya nasıl kazandı, İngiltere başarısız mı?