Breivik şartlı tahliye duruşmasına Nazi selamı ve ırkçı sloganlarla çıktı

Norveç'te 10 yıl önce 77 kişiyi öldüren neo-faşist Anders Behring Breivik, şartlı tahliye duruşmasına Nazi selamı ve ırkçı slogan yazılı bir çantayla girdi.

Abone ol

DUVAR - Norveç'te 2011 yılında 77 kişiyi öldüren neo-faşist Anders Behring Breivik, şartlı tahliye duruşmasına Nazi selamı vererek çıktı. Breivik'in mahkeme salonuna girerken 'beyazların üstünlüğü' iddiasını simgeleyen bir parmak hareketinin ardından Nazi selamı verdiği belirtilirken, yanında taşıdığı çantanın üzerinde de İngilizce olarak "Bizim beyaz uluslarımıza karşı soykırımınıza son verin" ve "Nazi İç Savaşı" mesajlarının yazdığı görüldü.

2011 yılında Oslo'da düzenlediği bombalı saldırıda sekiz kişiyi, sonrasında da göçmen politikalarını beğenmediği gerekçesiyle İşçi Partisi'nin bir adadaki gençlik kampında 69 kişiyi öldüren Breivik'e, Norveç ülke yasalarındaki en üst ceza olarak 21 yıl hapis cezası verilmişti. Bugünkü duruşmada ise Breivik'in 10 yıl hapis yattıktan sonra şartlı olarak serbest bırakılıp bırakılmayacağı değerlendirilecek.  

42 yaşındaki Breivik yargıçla konuşurken kendisini bir 'parlamenter adayı' olarak tanıtırken, savcılıktan duruşma öncesi Reuters'a yapılan açıklamada "Bizim pozisyonumuz, toplumu korumak adına kendisinin hapis halinin devam etmesi gerektiği yönünde" denildi.

Breivik'in şartlı tahliye talebinin görüleceği davanın dört gün içinde tamamlanması planlanıyor. Eğer talep reddedilirse, Breivik bir yıl içinde şartlı tahliye edilebilir. Aynı zamanda, Norveç yasaları gereği Breivik'e verilen 21 yıllık azami ceza da gelecekte topluma tehdit olarak değerlendirilmesi halinde süresiz olarak uzatılabilir. (DIŞ HABERLER)