Bremen'deki okullarda 'sessiz tilki' işaretine 'bozkurt' yasağı

Türkiye-Avusturya Euro 2024 maçı sonrası 'bozkurt selamı' tartışması başlayan Almanya'nın Bremen kentinde, bu işarete benzeyen, sınıfta sessizliği sağlamak için kullanılan 'sessiz tilki' yasaklandı.

Abone ol

DUVAR - Almanya'nın Bremen şehir eyaletindeki okullarda, öğrencilerin sessiz olması için kullanılan 'sessiz tilki' işaretinin yapılması, Federal Anayasa Koruma Teşkilatı tarafından izlenen 'ülkücü hareketin bozkurt selamı ile karıştırılma tehlikesi' sebebiyle yasaklandı.

Euro 2024 Avrupa futbol şampiyonasına ev sahipliği yapan Almanya'da oynanan Türkiye-Avusturya maçında Türkiye A Milli Erkek Futbol Takımı'nın iki golünü kaydeden Melih Demiral'ın gol sevinci sırasında 'bozkurt' işareti yapması, 'Bozkurtların' aşırı sağcı bir oluşum olarak iç istihbarat tarafından izlendiği ve 'bozkurt selamının' yasaklanması taleplerinin dile getirildiği Almanya'da tartışmalara sebep olmuştu. Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser, 'Türk aşırı sağcıların sembollerinin Almanya'daki stadyumlarda yerinin olmadığını' söyleyerek UEFA'dan yaptırım talebinde bulunmuş, bunun üzerine Türkiye ve Almanya, tepki olarak büyükelçilerini dışişleri bakanlıklarına çağırmıştı.

'ARTIK BAŞKA SEÇENEĞİN OLMADIĞINI HİSSETTİK'

The Guardian gazetesinin aktardığına göre, Bremen'de yasaklanmasına karar verilen el işareti, esasında sınıflarda sessizliği sağlamak adına kullanılıyor. Ağzı kapalı, kulakları dik bir tilkiyi anımsatan bu hareket ise 'bozkurt' hareketi ile görüntü itibarıyla benzerlik taşıyor. Almanya'da çoğunlukla öğretmenlerin kullandığı bu işareti yasaklama kararı alan Bremenli yetkililer, sembolün 'kurt selamı ile karıştırılma tehlikesi olduğunu' belirtti. 

Konuya ilişkin açıklama yapan Bremen Eğitim Müdürlüğü Sözcüsü, 'sessiz tilki' işareti ve bu işareti yasaklayıp yasaklamama konusunun uzun süredir tartışıldığını ancak şehir eyaleti yönetiminin 'artık başka seçeneğinin olmadığını hissettiğini' anlattı.

Sözcü, "El işaretinin siyasi anlamı, Bremen şehrinin değerleriyle kesinlikle bağdaşmıyor" ifadelerini kullandı. Sözcü, ayrıca git gide daha fazla eğitimcinin de bu 'sessiz tilki' el işaretinin artık 'pedagojik olarak zamanının geçtiğini' düşündüğünü sözlerine ekledi.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)