Brezilya'da polis gözaltına aldığı siyahı gaz bombasıyla öldürdü

Brezilya'da polisin gözaltı aracında tuttuğu siyah genci gaz bombası atarak öldürmesi ülkede öfkeye neden oldu.

Abone ol

DUVAR - Brezilya'da polisin siyahlara yönelik artan saldırılarına bir yenisi eklendi. Ülkede polisin gözaltına aldığı siyah genci zapt etmek için araca gaz bombası atarak öldürmesi infial yarattı.

The Guardian'ın haberine göre, 38 yaşındaki Genivaldo de Jesus Santos, çarşamba günü motosikletle giderken Umbaúba şehrinde otoyol polisi tarafından durduruldu. Olayla ilgili video görüntüleri, iki polis memurunun, gözaltına alınmaya karşı koyan Santos'u arabanın içinde tutmak için arabanın arka kapısını tuttuğu ve araçtan beyaz dumanlar yükseldiğini gösteriyor.

Videoda görgü tanıklarının “Adamı öldüreceksiniz” dediği duyuluyor. Cinayetle ilgili yayınlanan otopsi raporu, ölümün solunum yetmezliğinden kaynaklandığını teyit etti.

'BİR İŞKENCE SEANSIYDI'

Federal polis, Santos’un ölümüyle ilgili soruşturma başlatıldığını söylerken, Santos'un “agresif” tavırlar sergilediğini iddia etti. Polisin açıklamasında, memurların “hareketsizleştirme teknikleri” kullandıkları söylendi.

Olay anında orada bulunan Santos'un yeğeni Alisson de Jesus, amcasının şizofreni hastası olduğu ve polislere bu durumu belirttiğini söyledi. Jesus, amcasına yapılanları “Bir işkence seansıydı” şeklinde tanımladı. 

PROTESTO EDİLDİ

Olay, Brezilya'da büyük bir tepkiye neden olurken, dün Umbaúba şehrinde büyük bir kalabalık Santos'un öldürüldüğü yolda araba tekerliklerini ateşe verdi ve adalet talebinde bulundu. Santos'un eşi Maria Fabiana, gazetecilere yaptığı açıklamada “Bu bir suçtur. Polisler onu öldürmek için zalimlikle hareket ettiler” dedi.

ÖLDÜRÜLENLERİN YÜZDE 80'İ SİYAHLAR

Rio de Janeiro'dan aktivist Renata Souza da Twitter hesabından “Polis memurları, arabalarını bir gaz odasına çevirdi ve akıl sağlığı bozuk olan bir adamı infaz etti. Bu tür bir gaddarlık karşısında söylenebilecek hiçbir söz yok. Brezilya bir imha kampı!” ifadelerini kullandı.

Brezilya Kamu Güvenliği Forumu'nun açıkladığı verilere göre, 2020 yılında ülkede 6 bin 416 kişi polis şiddeti nedeniyle hayatını kaybetti ve bu cinayetlerin yaklaşık yüzde 80'ini siyahlar oluşturdu. (DIŞ HABERLER)