Brezilya’da sel ve heyelan: 5 kentte acil durum ilan edildi

Brezilya’nın Sao Paulo eyaletinde şiddetli yağışlar sebebiyle yaşanan can kaybı 40’a yükseldi. Ubatuba, Sao Sebastiao, llhabela, Caraguatatuba ve Bertioga kentlerinde acil durum ilan edildi.

Abone ol

DUVAR - Güney Amerika ülkesi Brezilya’nın Sao Paulo eyaletinde etkili olan şiddetli yağış, sel ve heyelanlar sebebiyle 40 kişi yaşamını yitirdi. Sao Paulo Valisi Tarcisio Gomes de Freitas, eyalete bağlı Ubatuba, Sao Sebastiao, llhabela, Caraguatatuba ve Bertioga kentlerinde acil durum ilan edildiğini açıkladı.

Freitas, şiddetli yağışların devam ettiği eyaletteki son duruma ilişkin açıklamasında, sel ve toprak kayması nedeniyle 228 kişinin tahliye edildiğini, 338 kişinin ise evsiz kaldığını kaydetti. Freitas, ayrıca, afet bölgesine 1,5 milyon dolar yardım yapıldığını duyurdu.

‘1 AYDA BEKLENEN YAĞIŞ 1 GÜNDE DÜŞTÜ’

AA’nın haberine göre, silahlı kuvvetlere bağlı iki helikopter arama-kurtarma çalışmalarına destek için bölgeye gönderilirken, insani yardımlar için de yedi uçak hazırlandı.  Ulusal Meteoroloji Enstitüsü’nden yapılan açıklamada ise şubat ayı boyunca beklenen yağışların son 24 saatte eyalete düştüğü kaydedilerek, zararın büyük olduğu belirtildi.

Şiddetli yağışlar nedeniyle yollar, elektrik hatları, haberleşme ve yolcu taşımacılığının büyük zarar gördüğü bilgisi paylaşıldı. Şiddetli yağışlar ve can kayıplarının ardından birçok ile karnaval kutlamaları iptal edilirken, onlarca kişinin kayıp olduğu kaydedildi.

‘TOPLUMSAL DAYANIŞMAYLA YARALILARA SAHİP ÇIKACAĞIZ’

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, sel ve heyelanlardan etkilenen bölgeleri ziyaret edeceğini açıkladı. Silva, "Devletin bütün birimleriyle bir araya geleceğiz ve toplumsal dayanışmayla yaralılara sahip çıkacağız. Kayıpları arayacağız ve bölgedeki yolları, enerji ve telekomünikasyon bağlantılarını eski haline getireceğiz" paylaşımında bulundu.

Eyalete bağlı Sao Sebastiao Belediyesi'nin Başkanı Felipe Augusto, yaptığı açıklamada, kaotik bir durumla karşılaştıklarını söyleyerek, "Hasarın boyutunu henüz ölçmedik. Afetzedeleri kurtarmaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı. Augusto, yaklaşık 50 evin sular altında kaldığını belirterek, durumun 'oldukça kritik' olduğunu söyledi. (DIŞ HABERLER)