Brezilya'nın müthiş oyuncuları ve bekar anneleri

2018 Dünya Kupası'nın başarılı ekiplerinden Brezilya, sadece sahadaki performansı değil, futbolcuların anneleriyle de gündemde. Ülkedeki bekar annelerin sayısının arttığına ve altı milli futbolcunun anneleri tarafından büyütüldüğüne dikkat çeken gazeteler, Brezilyalı futbolcuların annelerinin zorlu hayat hikâyelerinin sıradan halkta karşılık bulduğunu yazıyor. The Guardian gazetesinin Rio de Janeiro muhabiri Dom Phillips'in haberi...

Abone ol

DUVAR - "Belinde tabanca, elinde otomatik tüfek olan bir çete üyesini geçip köşeyi döndüğünüzde, Rio'nun Complexo do Alemão isimli favelada bulunan Kadınlar Barı'nda büyük bir televizyonda Dünya Kupası gösteriliyor. Brezilya-Sırbistan maçını izleyen kalabalıkta takımlarının t-shirtünü giymiş kadınların sayısı erkeklerinkinden fazla; bu sırada çocuklar bir trambolinde zıplıyor veya yanaklarına Brezilya bayrağı çizdirmek için sıraya giriyor.

Bardaki birçokları gibi bekar bir anne olan 26 yaşındaki Maira Quirino, "Buradaki herkesle tanışın. Harika bir ortam var" diyor.

Seleção [Brezilyalıların milli takımlarına verdiği isim] şu ana dek çok çarpıcı olmasa da başarılı bir Dünya Kupası geçiriyor. Fakat sahadan uzakta, bu turnuva, dikkatleri futbolcuların annelerine çevirmiş durumda. Futbolcuların annelerinin zorlu hayat hikâyeleri sıradan Brezilyalılar arasında, takımın daha göz kamaştırıcı eşleri ve kız arkadaşlarının yapmadığı bir şekilde yankı buluyor.

El País gazetesinin Brezilya baskısının yaygın biçimde paylaşılan haberine göre, Sırbistan maçına çıkan oyuncuların altısı - Miranda, Thiago Silva, Marcelo, Casemiro, Paulinho ve Gabriel Jesus – babasız büyüdü.

Hükümetin istatistiklerine göre, Brezilya'daki ailelerin yüzde 40'ında kadınlar, evli olsalar bile, evin sorumlu kişisi konumunda. Bu, 20 yıl öncesine göre yüzde 23 oranında bir artış demek. Fakat bekar anneler popüler kültürde sıklıkla gözardı ediliyor.

'IRKSAL VE SINIFSAL TEZAT'

Brezilya'nın müthiş oyuncularının birçoğunun geçmişinde ezici bir yoksulluk var. Ve, Brasília Üniversitesi'nde antropoloji profesörü Debora Diniz, futbolcu annelerinin benzer hayatlar yaşadıkları için sıradan Brezilyalı kadınlarda bağ kurduğunu söylüyor. Bu durum, oyuncuların -Brezilya'nın tipik ırksal karışımından oluşan takımın aksine çoğunlukla daha açık tenli olan- eşleri ile kız arkadaşlarının tadını çıkardığı lüks hayatla tezat oluşturuyor.

Diniz, "Anneler, çok daha Brezilyalı olan kadınlar" diyor; "Çok önemli bir ırksal tezat var. Çok önemli bir sınıfsal tezat da var."

'ÇOCUK İÇİN EVLİLİK FİKRİ ÇÖKTÜ'

Birleşmiş Milletler Vakfı'nın danışmanı ve feminist internet sitesi AzMina'nın eş kurucusu olan Leticia Bahia'ya göre, Brezilya'da -ve diğer Güney Amerika ülkelerinde- feminizm yükseliyor ve ortaya koyduğu meseleler, televizyon dizilerinde giderek daha fazla ele alınıyor. Bahia, "Çocuklar yüzünden bir evliliği sürdürmek gerektiği fikri gerçekten çöktü" diyor.

Kadınlar Barı'nda, Quirino’nun 23 yaşındaki arkadaşı Daiane Oliveira -ki 7 yaşındaki kızı Camilly'nin adını bacağına dövme yaptırmış- giderek daha fazla Brezilyalı annenin ilişkileri yürümediğinde yalnız kalmayı tercih ettiğini anlatıyor: "Brezilyalı kadınlar bugün artık bağımsız. Hiçbir şey için erkeklere ihtiyaçları yok."

'KÜRTAJ YASAĞI SADECE KADINI ETKİLİYOR'

80 bin takipçisi bulunan Mãe Solo (Bekar Anne) isimli bir Facebook sayfasını yöneten 28 yaşındaki Thaiz Leão, Brezilya'nın bekar annelerinin sayısının artmasındaki daha karanlık bir faktörün, kadınları istenmeyen hamileliklere zorlayan kürtaj yasağı olduğunu söylüyor: "Baba çocuğu terk edebiliyor ama anne bunu yapamıyor." Leão, Brezilya'nın kök salmış maçoluğunun da bir faktör olduğunu anlatıyor: Birçok erkek sadakatsizliği doğuştan gelen bir hak olarak görüyor ve evde yardım etmeyi reddediyor. "Daha iyi ilişkileri hak ediyoruz" diyor Leão.

Birçok kadın açısından, dikkatlerin takım oyuncularının annelerine çevrilmesi, oyuncuların nereden geldiğine dair yerinde bir hatırlatma. Complexo do Alemão'daki Favela Sanatı projesini yürüten 36 yaşındaki Mariluce Souza, "Hiçbiri orta sınıf değil" diyor.

'GABRIEL JESUS'ÜN ANNESİ BİZDEN BİRİ'

Manchester City'nin ve Brezilya takımının forveti Gabriel Jesus'in annesi Vera Lúcia, onu ve üç kardeşini yalnız büyütmüş eski bir temizlik görevlisi. Şimdiyse sık sık televizyon programlarına katılıyor; TV Globo'nun As Matrioskas – The Russian Dolls isimli altı bölümlük bir dizisi için Neymar'ın annesi Nadine ve Fernandinho'nun annesi Ane ile birlikte Rusya'yı gezdi.

Manchester City'nin yıldızı olan 21 yaşındaki oğlu ile olan güçlü ve destekleyici ilişkisi, Kadınlar Barı'ndaki annelerde de karşılık bulmuş. Bekar ve üç çocuk annesi olan Rita de Cassia -ki 12 yaşındaki ortanca oğlu Andry de futbolcu olmayı hayal ediyor- "Gabriel Jesus bir favelalı ve annesi tarafından büyütüldü" diyor.

11 NUMARALI FORMA HAYALİ

Bu ayın başında viral olan bir fotoğraf, Brezilya'nın Dünya Kupası'nda zorlu mahallelerden gelen futbolculara ve annelerine nasıl odaklandığını özetliyordu. Rio'nın Vila Cruzeiro favelasından 12 yaşındaki Wallace Rocha, üzerinde orta saha oyuncusu Philippe Coutinho'nun adının bulunduğu bir forma istemişti. Fakat ne işsiz bir temizlik görevlisi olan 47 yaşındaki annesi Sandra de Oliveira'nın, ne de üvey babasının bu formayı alacak parası vardı.

De Oliveira, bir terziden böyle bir forma yapmasını istedi, ücreti sonra ödemeye söz verdi. Fotoğrafçı Bruno Itan, anne-oğlu Brezilya'nın Costa Rica'yı yendiği maçı izlerken görüntüledi ve Coutinho'nun bundan haberdar olması için internetten kampanya başlattı. Fotoğraf viral oldu ve Coutinho dört saat sonra, bir video mesajıyla yanıt verdi.

Annesi, Wallace'ın da bir futbolcu olmasını istediğini anlatıyor "Bu, benim de hayalim. Bu, onun sokaklardan uzak durması için iyi bir meslek."