Brüksel'deki referandum kavgasında Osmanlı Ocakları iddiası

Brüksel'de referandum için oy verme sürecinde çıkan sopalı ve bıçaklı kavgadan AK Parti'ye yakın Osmanlı Ocakları'nın sorumlu olduğu belirtiliyor. Avrupa Hayır Platformu ve Flaman televizyonuna göre, Osmanlı Ocakları 'hayır' yanlılarını provoke etti.

Abone ol

DUVAR - Türkiye'nin Brüksel Büyükelçiliği önünde anayasa değişikliği referandumuna ilişkin oy verme işleminde çıkan kavga nedeniyle beş kişi gözaltına alınırken, kavgadan Osmanlı Ocakları'nın sorumlu olduğu öne sürüldü. İddiaya göre sopaların ve bıçakların kullanıldığı kavga, AK Parti'ye yakın Osmanlı Ocakları'nın provokasyonu üzerine patlak verdi.

'AK PARTİ OTOBÜSÜ TACİZ ETTİ'

Avrupa Hayır Platformu'ndan yapılan açıklamaya göre, kendilerini 'Osmanlı Ocağı' olarak tanıtan grup sandık görevlilerinin uyarılarına rağmen 'Hayır' yanlısı muhalif gruplara sözlü taciz ve tehditte bulundu. Flaman Televizyonu da haberinde, olayların 'AK Parti yanlılarının provokasyonu' nedeniyle çıktığını savundu. Haberde, HDP'lilerin ve diğer muhaliflerin şikâyetine rağmen AK Parti yanlılarının yüksek ses sistemiyle donatılmış bir minibüsle Türkiye Büyükelçiliği çevresinde 'gürültülü kampanya' yapmaya devam ettiği bilgisine yer verildi. AK Parti'nin propaganda aracının, oy kullanmak için elçiliğe gelen kişilere karşı kışkırtıcı bir tutum sergilediği öne sürüldü. Demir çubuk ve bıçakla düzenlenen saldırıda yumruklaşma sonucu altı kişi yaralanmıştı. Bir kadın hâlâ hastanede tedavi altında.

'İÇ SORUNU İHRAÇ ETMELİLER'

Brüksel Savcılığı Sözcüsü Pierre Geerinckx ise gözaltındaki beş kişinin sorgusunun sürdüğünü söyledi. Belçika hükümetinden yapılan açıklamadaysa, 'Türkiye'nin iç sorunun Belçika'ya ihraç edilmesinin hiçbir şekilde kabul edilemez olduğu' belirtildi. Belçika İçişleri Bakanı Jan Jambon da 'Türkiye kökenli seçmenler arasındaki gerilimin 16 Nisan'a kadar sürebileceği' uyarısında bulundu.

Türkiye'nin Brüksel Büyükelçiliği önünde toplanan 150-200 kişilik grup arasındaki gerilim gece boyunca devam etti. Taraflar zaman zaman birbirlerine taş atttı, sözlü saldırıda bulundu. Brüksel polisi iki grup arasında barikat oluşturarak gerilimi yatıştırmaya çalıştı. (Kaynak: BBC Türkçe)