Brüksel'deki toplantıda gündem Ukrayna: 'NATO'nun ihtilafa dahil olması için yapılan tüm çağrılar sorumsuzca'

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'nin Rusya'ya karşı uçuşa yasak bölge çağrıları sürüyor. NATO ise böyle bir karara mesafeli; farklı üyelerden 'NATO savaşa çekilmemeli' uyarıları geliyor.

Abone ol

DUVAR - NATO üyesi ülkelerin dışişleri bakanları, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin Rusya saldırılarına karşı peş peşe yaptığı uçuşa yasak bölge çağrıların gölgesinde bugün Brüksel'de toplanıyor. Zelenskiy son olarak, Zaporijya Nükleer Santrali'nin eğitim binasında bu sabaha karşı çıkan yangını gerekçe göstererek bir kez daha uçuşa yasak bölge talep etti. NATO içindense, ABD de dahil olmak üzere, bu talebe itiraz var.

LİTVANYA: NATO SAVAŞA ÇEKİLİR

Rusya ve Belarus'la sınırı bulunan Baltık ülkesi Litvanya'nın toplantı öncesinde yaptığı çıkış dikkat çekti. Litvanya Başbakanı Ingrida Simonyte, NATO'nun Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge oluşturmasının, ittifakı savaşa çekeceği konusunda uyarıda bulundu. Simonyte, "Şu an NATO'nun askeri ihtilafa dahil olması yolunda yapılan tüm çağrılar sorumsuzca" dedi.

ALMANYA: NATO ÇATIŞMAYA ASKERİ ANLAMDA DAHİL OLAMAYACAK

Almanya Başbakanı Olaf Scholz da, NATO'nun Ukrayna'daki çatışmaya askeri anlamda dahil olmayacağını söyledi. Scholz, "NATO'nun doğu kanadını güçlendirme çabaları sadece savunma amaçlı" iddiasını yineledi.

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken de, "Bizimki bir savunma ittifakı. Çatışma istemiyoruz. Ancak başımıza bir çatışma gelirse buna hazırız ve NATO topraklarının her karışını savunacağız" derken, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg "İttifak Ukrayna'daki çatışmalarda taraf değil" ifadelerini kullandı.

BEYAZ SARAY: RUSYA İLE DOĞRUDAN SAVAŞA YOL AÇAR

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki de dün, böyle bir bölge kurulmasının Rusya ile doğrudan savaşa yol açabileceğini ve bunu planlamadıklarını söyledi. Psaki, Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında Zelenskiy'nin uçuşa yasak bölge oluşturulması çağrısının anımsatılması üzerine böyle bir şeyi planlamadıklarını kaydetti. Psaki, "Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge oluşturulması, bunun uygulanmasını gerektirir. Temelde Amerikan askerlerinin Rus uçaklarını düşürmesi gerekir ve bu da ABD ile Rusya arasında doğrudan bir savaşa yol açabilir. Biz bundan kaçınmak istiyoruz" dedi.

KANADA: DAHA GENİŞ BİR İHTİLAF, KIRMIZI ÇİZGİ

Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Joly ise toplantı öncesinde 'bütün senaryoların ele alınması gerektiğini' söylese de, 'NATO'nun kırmızı çizgisinin, daha geniş çaplı bir uluslararası ihtilaftan kaçınmak olduğunu' vurguladı.

FRANSA: ÇOK MEŞRU AMA ÇOK ZOR BİR TALEP

Fransa Cumhurbaşkanlığı'ndan Reuters'a yapılan açıklamadaysa, uçuşa yasak bölgenin 'çok meşru ve yerine getirilmesi çok zor bir talep olduğu' ifadeleri kullanıldı.

Zelenskiy, son birkaç gündür Rusya'nın saldırıları karşısında uçuşa yasak bölge oluşturulması için Batı dünyasına çağrıda bulunuyor. Ukrayna Devlet Başkanı en son, bu talepleri yerine getirilmezse kendilerine daha fazla savaş uçağı tedarik edilmesini istedi. (DIŞ HABERLER)