Bu köyde internet var su yok

İsmini su bolluğundan alan Kuyular Mahallesi’nde şebeke suyu sadece 10-15 dakika akıyor. Yaklaşık 20 yıldır sıkıntı çeken köylüler tepkili.

Abone ol

DUVAR- Diyarbakır’ın Hani ilçesinin 850 haneli Kuyular (Neribe Axan) mahallesinde köylüler su sorunundan muzdarip. Belediyelerin merkeze bağlanması kanunuyla belde iken mahalle olan Kuyular’da halk yıllardır su sıkıntısı çekiyor. Su ihtiyaçlarını karşılamak için her gün sondaj kuyusunun önünde uzun kuyruklar oluşturan köylüler zaman zaman tartışıyor. Köyde 5 tane internet kafenin olmasına rağmen suyun olmaması ise dikkat çekiyor.

Diyarbakır Yenigün'den Uğur Çakıl'ın haberine göre köyün su sorunun yaklaşık 15-20 yıldır olduğunu dile getiren Mahalle muhtarı Alaattin Zilan “Özellikle son 2-3 yılda bu sorun daha da büyüdü. Bütün köy halkı tüm girişimlere rağmen halen mağduriyet yaşıyor. Gerek DİSKİ’ye gerek Valiliğe ve Başbakanlığa yaptığımız müracaatlar mevcut. Sonuç olarak bizi DİSKİ’ye yönlendirdiler. DİSKİ de bizden 7-8 km mesafede olan Dicle’nin Değirmenköy Barajı’ndan bir arıtma sistemi kurulduktan sonra köyümüze su taşınabileceğini söylediler. Maliyetin yüksek olmasından dolayı DİSKİ yetkilisi böyle bir projeyi gerçekleştiremeyeceğiz dediler. Mahallemizde 16 tane kuyu açıldı fakat hepsi kurudu” dedi.

'GÜNDE 10 DAKİKA AKIYOR'

Mahallelerinde de 4 bin kadar küçükbaş ve büyükbaş hayvan bulunduğunu belirten muhtar Alaattin Zilan, “Köylüler gerek tarımsal faaliyetlerini gerekse temel ihtiyaçlarını zor karşılıyor. Gün içinde evlerin musluğundan sadece 10-15 dakika su akıyor. Alçakta olan evler bu sudan faydalanırken yüksekte kalan evler ise suyun tazyikli olmamasından dolayı su alamıyor. Şu an sadece 2 sondaj kuyusundan su alabiliyoruz bu da köyümüzün ihtiyacını karşılamakta yetersiz kalıyor.

Kadınlar her gün su almak için bu sondaj kuyularının önünde uzun kuyruklar oluşturuyor ve zaman zaman kadınlar arasında su kavgaları da oluyor. Bu görüntü hepimizi derinden yaralıyor. Gerek yerel bazda gerekse hükümet bazında hiçbir resmi kurum çözüme yönelik ciddi kayda değer bir çalışma yapmıyor. Mahallemizde yüzlerce kuyu şu an kurumuş durumda bunu incelemek için yetkililerce jeoloji uzamanı bir ekip tarafından kayda değer bir inceleme yapılmadı. DİSKİ’nin bize sunduğu raporda ise burada killi kireç tabakası olduğundan dolayı kuyularda suyun birikmediği söyleniyor. Bizim şu an tek çözümümüz baraj ile bağlantı kurulup köyümüze su verilmesidir. Sondaj çalışmalarından bizimde DİSKİ’nin de umudu kesilmiş durumda. Bu can yakıcı sorunun biran önce çözüme kavuşturulmasını istiyoruz” dedi.

'MARSTA BİLE SU BULUNMUŞKEN'

Önceki yıllarda 40 metreden su çıkarken şimdi ise 200 metrede su bulunamadığı dile getiren köy sakini Cemal Tarhan ise sözlerine şöyle devam ediyor;

“Kendimi bildim bileli köyümüzde su sıkıntısının olduğunu görüyorum. Eskiden 5 su kuyusu köyün ihtiyaçlarını giderirken günümüzde 300’e yakın sondaj kuyusu su ihtiyacını karşılıyamıyor. Tüm siyasi partiler seçim zamanlarında köye gelip oy istediklerinde su ihtiyacımızı gidereceklerine dair söz veriyorlar. Seçim bittikten sonra ise verilen sözler her zaman havada kalıyor. Marsta bile su bulunmuşken bizim köyümüzde suyun bulunamaması trajikomik bir durumdur. Köyümüzde su ihtiyacının giderilmesi durumunda tarım ve hayvancılık had safhaya ulaşır. Bu şekilde de şehir dışına olan göçler azalır.

Köyümüzde internet kafeler bile mevcutken; suyun olmaması beni şaşırtıyor ve üzüyor.15 yıldır günde 15 dakika çeşmelerden su akıyor, bu durumdan bıktık. Yetkililerin bu temel sorunumuzu en kısa sürede çözmesini ümit ediyoruz”