'Bu nasıl karantina, santral çalışıyor?'

Çanakkale'nin Karabiga beldesi ve Balıklıçeşme köyü artan korona virüsü vakaları nedeniyle karantinaya alındı. Esnaftan ibadethanelere kadar çeşitli yasaklar gelirken, ev ziyaretlerine ise kesinlikle izin verilemeyeceği ifade edildi. Ancak Karabiga’daki CENAL Elektrik Üretim A.Ş. Termik Santrali işçileri kapalı sistemde çalıştırılmaya devam ediliyor. Biga Ekoloji ve Yaşam Platformu halk sağlığı korunmaya çalışılırken çevre kirliliğine neden olan santralin durdurulmamasına tepki gösterdi.

Abone ol

Seçkin Sağlam

ÇANAKKALE - Çanakkale’nin en büyük ilçelerinden biri olan Biga’ya bağlı Karabiga beldesi ile Balıkçeşme köyü de korona virüsü vakalarındaki yükseliş nedeniyle karantina altına alındı. Biga İlçe Hıfzıssıhha Kurulu, Karabiga ve Balıklıçeşme’de saptanan korona virüsü vakalarının yayılımını engellemek ve toplum sağlığını korumak amacıyla, 1 Aralık Salı günü saat 00:00’dan itibaren 14 gün süreyle söz konusu yerleşim birimleri için kısıtlama kararları açıkladı. Kısıtlama ile ibadethanelerde bulaşma riski artışı öngörüldüğü için toplu olarak ibadet edilmesi geçici olarak ertelendi; berber, kuaför, güzellik salonu vb. işyerlerinin faaliyetleri de geçici süreliğine durduruldu. Giriş ve çıkışların da kısıtlandığı yerleşim yerlerinde pazarların kurulmayacağı ve ev ziyaretlerine kesinlikle izin verilmeyeceği belirtildi.

DIŞARIDAN GELEN İŞÇİLER SANTRAL ALANINDA KONAKLATILACAK

Biga İlçe Hıfzısıhha Kurulu’nun CENAL Termik Santrali ile ilgili kararında ise, “Karabiga Beldesinde faaliyet gösteren CENAL Elektrik Üretim A.Ş. 1 Aralık 2020 Salı günü saat 00:00’dan itibaren 14/04/2020 tarih ve 2020/33 nolu Kurul kararımızdaki esaslar doğrultusunda kapalı sistem çalışma düzenine geçecektir. Karabiga beldesinde ikamet eden çalışanlar belde dışına çıkmamak kaydıyla işletme de çalışabilecekler, diğer çalışanlar yeni bir karar alınıncaya kadar acil durumlar dışında işletme ve Karabiga dışına zorunlu haller dışında çıkamayacaklardır” denildi. Santralde çalışmak için Karabiga dışından gelen işçilerin ise işletme alanı içinde konaklatılacağı öğrenildi.

'BU NASIL KARANTİNA'

Hülya Kurt

Biga Ekoloji ve Yaşam Platformu Başkanı Hülya Kurt, söz konusu karara tepki göstererek, “Karantina altına alınan Karabiga’da, bir tek ölüm bacaları olan termik santral karantinadan muaf tutuldu… Bu durum, aklımızla dalga geçmek, canımızla oyun oynamaktır… Termik santrallerin neden olduğu iklim değişikliği ve çevresel-ekolojik kirliliğin korona virüsü mutasyonlarına yol açması ve havası kirli olan bölgelerde korona virüsü ölümlerinin daha fazla olması bilimsel delillerle kanıtlanmış, termik santrallerin bacasından çıkan partikül üzerinde korona virüslerin tutunarak çok uzun süre yaşadığı ve partikül maddeler sayesinde çok uzak mesafelere kadar gidebildiği belirlenmiştir. Bir insan, bir gün için 10.000 litre havaya ihtiyaç duyarken, 1,5-2 litre suyla günü geçirebiliyor şimdi siz karar verin yaşam için temiz havaya ne kadar ihtiyacımız var” dedi. Kurt, “Nasıl karantina bu? Yaşamak için çalıştığımız bu dünyada, termik santrallerin salgıladıkları protüker zehirli gazlara tutunan korona virüsünün mutasyon geçirerek yüzde 70 ölümlere neden olduğu dünya bilim adamları tarafından açıklanmışken karantinada toplum sağlığı mı, sermaye mi koruma altında?” dedi.