Bu sezon hangi sergileri göreceğiz?

Yeni sanat sezonu başlıyor. Nur Koçak ve Canan Tolon'un kapsamlı sergilerinden yeni müzelere bu sezon ilgi çekecek sergileri derledim.

Kültigin Kağan Akbulut kultigin.akbulut@gmail.com

Eylül ayının gelmesiyle birlikte yeni “sanat sezonu” da açılıyor. Bu sene Yedinci Kıta temasıyla düzenlenecek 16’ncı İstanbul Bienali bir taraftan, Arter ve OMM gibi müzeler diğer taraftan ağırlıklarını koyacaklar tabii ki. Ancak bunların dışında da kıymetli sergiler göreceğiz. Kendine yol haritası çizmek isteyenler için öne çıkan sergileri derledim.

NUR KOÇAK VE CANAN TOLON

Canan Tolon, İsimsiz, 1998

Türkiye sanatının önde gelen iki kadın sanatçısının geniş kapsamlı sergileri benim en çok merak ettiğim çalışmaların başında geliyor. SALT Beyoğlu ve SALT Galata’da yer alacak Nur Koçak’ın Mutluluk Resimlerimiz sergisinde sanatçının 60’lardan bu yana gelen üretimlerini göreceğiz. Sergide sanatçının Fetiş Nesneler, Nesne Kadınlar, Vitrinler gibi serilerinden birçok iş yer alacak. İstanbul Modern’de de Canan Tolon’un Sen Söyle sergisi açılacak. Sanatçının 80’lerden günümüze uzanan üretimlerinden bir seçki göreceğiz.

Nur Koçak, Vivre (Yaşamak) ya da Fetiş Nesne 1, 1974

İKİNCİ MÜZE DALGASI

Cem Erciyes’in Gazete Duvar’daki yazısında tanımladığı gibi ikinci müze dalgasıyla karşı karşıyayız. Dolapdere’de açılacak olan ARTER yedi sergiyle açılışını yapıyor. Özellikle Ayşe Erkmen’in Beyazımtırak ve Altan Gürman’ın Arter Koleksiyonu’ndan oluşan retrospektif sergisini merakla bekliyorum.

Eskişehir’deki Odunpazarı Modern Müze de Haldun Dostoğlu’nun küratörlüğünde koleksiyon sergisiyle açılıyor. Resim Heykel Müzesi’nin kendi çalışmalarına ne zaman başlayacağı henüz açıklanmadı, ancak İstanbul Bienali vesilesiyle mekanı görmüş olacağız.

GALERİ SERGİLERİNDE NELER VAR?

Uzun süredir doğanın ve şehirlerin yıkımıyla ve tahribatıyla ilgili çalışan Hasan Pehlevan PG Art Gallery’deki Anı(t)sal Tahribat solo sergisinde yıkımların izini sürüyor. Sanatçı, Enis Karavil’in sergi tasarımıyla galeri mekanını kazı alanına dönüştürecek.

Hasan Pehlevan, Anı(t)sal Tahribat sergisinden

İki yıl önce Galata Rum Okulu’nda açtığı Günler sergisiyle heyecan yaratan Ahmet Doğu İpek yeni sergisi Aşı’yı Galeri Nev İstanbul’da açıyor. İpek mürekkep ve suluboya işlerinin yanında doğadan aldığı ve ufak müdahalelerle düzenlediği üç boyutlu işlerini de sergileyecek.

Leyla Gediz’in yerleşme ve yersizleşme kavramlarına odaklandığı Denizens sergisi The Pill’de yer alacak. Ali Şentürk’ün beden ve nesnenin parça/bütün ilişkisine odaklanan Biz Bu Değiliz, Bu Bizden Geriye Kalan sergisi de Mixer’de.

BONUS

En son Venedik Bienali uluslararası ana sergisinde çalışmalarını sergileyen Halil Altındere Abrakadabra sergisiyle Yapı Kredi Kültür Sanat’ta. Abrakadabra sanatçının hiper-realistik heykelleri, bronz işleri ve enstelasyon çalışmaları başta olmak üzere üç boyutlu işlerine odaklanacak. Altındere’nin yeni sergisi bir yandan da 10 yıl önce Yapı Kredi Kazım Taşkent Galerisi için hazırlanan İstiklal Serüveni sergiler dizisindeki Bunun bir sergi olduğundan emin değilim sergisini de akla getiriyor.

Tüm yazılarını göster