Budapeşte'de Kıbrıs için kritik buluşma: 'Gayrı resmi zirve yolda'

Erdoğan, Miçotakis ve Hristodulidis, Macaristan'daki bir zirve marjında bir araya geldi. Kıbrıs basınına göre, BM Genel Sekreteri, gelecek haftalarda Kıbrıs için gayrı resmi bir zirve planlıyor.

Abone ol

LEFKOŞA - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis, Avrupa Siyasi Topluluğu Zirvesi'nin gerçekleştirildiği Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de 7 Kasım Perşembe günü bir araya geldi. 1963 yılından beri diplomatik ilişkilerin kopuk olduğu iki ülkenin liderleri, Kıbrıs meselesindeki son gelişmeleri kendi perspektiflerinden değerlendirme fırsatı buldu. 

Budapeşte'den yansıyan görüntüler, Erdoğan-Hristodulidis görüşmesine Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile Arnavutluk Başbakanı Edi Rama'nın da eşlik ettiğini gösterdi. Dünkü görüşme ile ilgili son saatlerde Kıbrıs basınına önemli bilgiler yansımaya başladı. Rum basını, Erdoğan-Hristodulidis görüşmesinden sonra dikkatlerin yakın dönemde toplanacak olan gayrı resmi zirveye çevrildiği bilgisini paylaştı. 

LİDERLER, BUDAPEŞTE'DE BİR ARAYA GELDİ

Avrupa Siyasi Topluluğu'nun Budapeşte'deki toplantısı, Kıbrıs'ta yeni bir diplomasi trafiği için yeni umutların yeşermesine sahne oldu. Görüşme çerçevesinde Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs hükümetleri özet şekilde Kıbrıs'taki son gelişmeleri gözden geçirme fırsatı buldu. 

Lefkoşa basın kulislerinden edinilen bilgilere göre, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hristodulidis ve Erdoğan arasındaki görüşmeye aracılık etti. Görüşmeye sonradan Yunanistan Başbakanı Miçotakis ve Arnavutluk Başbakanı Rama da katıldı. 

HRİSTODULİDİS: MESAJIM AÇIK VE NETTİ

Görüşmenin ardından basına açıklamalarda bulunan Kıbrıs Cumhurbaşkanı Hristodulidis, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Kıbrıs sorununun, üzerinde uzlaşılan çerçevede çözülmesi gerektiği yönünde net bir mesaj verdiğini belirtti. 

Kıbrıs Haber Ajansı'nın dün akşam geçtiği ilgili habere göre, Hristodulidis, "Türkiye Cumhurbaşkanı'na ilettiğim mesaj açıktı: Kıbrıs sorununun, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına dayanan ve üzerinde uzlaşılan çerçevede çözülmesi gerekiyor" dedi.

Hristodulidis, ayrıca, Kıbrıs Cumhuriyeti olarak, Kıbrıs sorununun çözümünde somut ve önemli ilerleme kaydedilmesi koşuluyla, Avrupa Birliği (AB) - Türkiye ilişkilerinin güçlendirilmesine yardımcı olmaya hazır olduklarını ifade ederek, "Bu süreç her zaman üzerinde uzlaşılan çerçeveye dayanmalı" ifadelerini kullandı.

'DİYALOGDAN KORKMAYALIM'

Hristodulidis, zirvede Erdoğan'ın konuşmasını dinlediğini ve Türkiye Cumhurbaşkanı'nın Kıbrıs sorununa değinmediğini belirtti. Erdoğan'ın, Türkiye'nin karşılaştığı bir dizi zorluktan bahsettiğini ve Türkiye'nin AB ile yakınlaşma arzusunu dile getirdiğini söyleyen Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, özellikle Avrupa Savunma Ajansı'ndan bahseden Erdoğan'ın, AB ile ilişkileri güçlendirme isteğine dikkat çekti.

Hristodulidis ayrıca, Erdoğan ile görüşmesinin esaslı müzakerelerin yeniden başlamasına katkı sağlayacağına inandığını vurgulayarak, "Diyalog ve tartışmadan korkmamalıyız" dedi. Kıbrıs Cumhurbaşkanı, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile yapacağı görüşmelerde, Kıbrıs sorununun çözümünün AB-Türkiye ilişkilerinde ilerleme için şart olduğunu ileteceğini sözlerine ekledi.

ERDOĞAN'IN İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM ISRARI

Görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Kıbrıs sorununda iki devletli çözüm fikrinde ısrarcı olduğu belirtildi. Rum basını Erdoğan'ın Rum tarafına Kıbrıs meselesinin nihai çözümünü iki devletli çözüm temelinde görüşmeye hazır olduğu mesajını ilettiği haberini geçti. Türk tarafının bu tutumuna karşın, Hristodulidis uluslararası kamuoyu ve Rum tarafının bu yaklaşıma olumlu bakmadığını ifade etti. 

Diğer yandan, Rum basını, Erdoğan'ın önümüzdeki süreçte Kıbrıs'ta olumlu gelişmelerin yaşanabileceği yönünde mesajlar verdiği bilgisini paylaştı.

ARNAVUTLUK BAŞBAKANI'NDAN EV SAHİPLİĞİ TEKLİFİ

Görüşmeye sonradan katılan Arnavutluk Başbakanı Edi Rama'nın, Kıbrıs müzakerelerine ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu iletmesi de dikkat çekti. 

Kıbrıs'taki basın çevrelerine yansıyan bilgilere göre, şu an itibariyle taraflardan bu öneriye olumlu ya da olumsuz herhangi bir tepki söz konusu değil. 

GAZETELERDEN YANSIMALAR: 'YAKIN DÖNEMDE GAYRI RESMİ ZİRVE'

Erdoğan-Hristodoulidis görüşmesini bugün geniş bir makaleyle değerlendiren Kıbrıs Rum tarafının önemli günlük gazetelerinden Politis, Ankara'nın son dönemde Kıbrıs sorunundaki tutumunun 'İskoç duşuna' benzediğini, yani sıcak ve soğuk arasında gidip geldiğini yazdı. 

Gazete, Türkiye'nin önceki dönemlerde tam bir reddedici tavır sergilediğini, ancak şimdi diyaloğu teşvik eden adımlar attığını, fakat bu adımların sorunu farklı yollarla çözme çabalarının bir parçası olabileceğini belirtti.

Fileleftheros gazetesi ise Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in önümüzdeki haftalarda Kıbrıs için gayrı resmi bir zirve planladığı bilgisini geçti. Gazeteye göre, kasım ayı sonu veya aralık ayı başında gerçekleştirilmesi planlanan bu zirve öncesinde, Kıbrıs Rum ve Türk liderleri ile garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve Birleşik Krallık olmak üzere beş tarafla temasların yoğunlaşacağı ifade edildi.