Buldan: 28 Şubat Dolmabahçe Mutabakatı'nın yıldönümüdür
HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan: Dolmabahçe Mutabakatı bugün yaşanan tüm bu yıkım ve gasp sürecinin panzehiridir.
DUVAR - HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan 28 Şubat 2015'te açıklanan Dolmabahçe Mutabakatı'nın yıldönümü ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı. "Benim de içinde olduğum İmralı Heyeti ile dönemin hükümeti ve devlet heyeti arasında, demokratik çözüm ve barış planına dair bir mutabakat oluşturulmuştu" diyen Buldan şunları söyledi, "10 maddelik çerçeve metinde, demokratik siyaset tanımı ve içeriğinden demokratik çözümün ulusal ve yerel boyutlarına; demokratik cumhuriyet-ortak vatan anlayışından milletin demokratik ölçülerle tanımlanmasına; çoğulcu demokratik sistemden yeni bir anayasaya varıncaya kadar her alanda köklü demokratik dönüşüm ve hamleler öngörülmüştü."
Buldan'ın açıklamasından diğer satır başları şöyle:
ERDOĞAN 'HASRETLE BEKLEDİĞİMİZ ÇAĞRIDIR' DEMİŞTİ: Dolmabahçe Mutabakatı, demokratik bir ülke yaratmanın, barışı kalıcılaştırmanın, halkların ortak gelecek zeminiydi. Toplumda güçlü bir umut yaratmıştı. Bu mutabakatla demokratik bir cumhuriyete geçişin kalıcı adımları da atılacaktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dolmabahçe Mutabakatı’nın açıklandığı gün, "Bu hasretle beklediğimiz bir çağrıdır" demişti. Ancak sonrasında Erdoğan ve ortak hareket ettiği derin odaklar, bu mutabakatı tekçi iktidar sisteminin ve devlet yapısının önünde engel olarak görüp düğmeye bastılar. Erdoğan, 24 Nisan 2015’te, “Ne mutabakatı? Böyle bir mutabakat yok” diyerek, sürecin bitirildiğini resmi olarak açıkladı. Çözüm masasını devirdi ve bugüne uzanan ağır bir yıkım sürecini başlattı. Demokratik değerler birer birer yıkılırken, yerine tek adam rejimi inşa edildi.
BU SÜRECİN PANZEHİRİDİR: Dolmabahçe Mutabakatı’nı bitirerek, İmralı’da insanlık ve hukuk dışı mutlak tecridi devreye sokarak, 96 belediyemize kayyım atama ve halk iradesine siyasi darbe sürecinin de önünü açtılar. Bir kez daha hatırlatalım ki, Dolmabahçe Mutabakatı bugün yaşanan tüm bu yıkım ve gasp sürecinin panzehiridir. Bunu bildikleri için “çözüm mözüm” yok diyorlar. Demokratik seçeneğin oluşmaması için demokratik siyaset alanını daraltıp, çözüm ve barış umudunu yok etmeye çalışıyorlar. Demokratik seçenek ve demokratik temsiliyet güç kazandığı oranda, kendilerinin iktidarı kaybedeceğini biliyorlar.
HALKLAR BARIŞLA BULUŞACAK: Dolmabahçe Mutabakatı’ndaki ilkeler, aradan 4 yıl geçse de, bugün de güncelliğini ve geçerliliğini korumaktadır. Türkiye’nin içinde bulunduğu krizlerden çıkabilmesi, toplumun refah ve huzura kavuşabilmesi ancak bu anlayışın gündemleşmesiyle mümkün olabilir. Saray rejiminin dayatmaları altında ezilen, gelecek umutlarını neredeyse yitiren halklarımız bilmelidir ki, yaşanan bu karanlık süreç kalıcı değildir. Bu sürecin sonu mutlaka aydınlığa çıkacaktır. Eninde sonunda bu ülke, bu toplum, devlet ve parlamento Dolmabahçe Mutabakatı’nın içeriğine geri dönecektir. Türkiye çözümle ve barışla, barış da halklarla buluşacaktır. Demokratik bir ülkede eşit ve özgür yaşayacağımız günleri bizler gerçekleştireceğiz, bizler başaracağız. (HABER MERKEZİ)