Bülent Şık: Gıda sorununun çözümünde nihilist tavırdan kaçınmalıyız

Sivil Toplum Geliştirme Merkezi Derneği’nin iki haftada bir, birbirinden farklı konuları ele alacağı 'Meseleler' webinar dizisi bugün başladı. Dizinin ilk konuğu Gıda Mühendisi Bülent Şık oldu.

Abone ol

Günsu Durak

ANKARA - Sivil Toplum Geliştirme Merkezi Derneği’nin iki haftada bir birbirinden farklı konuları ele alacağı "Meseleler" Webinar dizisinin ilk konuğu, beslenme ve temiz gıda uzmanı, yazar ve araştırmacı Bülent Şık oldu. Şık, gıda meselesinin günümüz şartlarındaki yerine ve yapılması gerekenlerde yurttaşlığın rolüne değindi.

Pişirme eyleminin ve tarımsal faaliyetlerin başlangıcının gıda tarihindeki önemini vurgulayarak konuya giriş yapan Şık, günümüz koşullarında ise gıda ve beslenme sorununu anlamak için bakmamız gereken yönün mekanik tarımsal faaliyetler, endüstriyel hayvancılık ve suyun metalaşması olduğuna işaret etti.
Olası gıda rekoltesindeki düşüşlerin ve gıda desenindeki azalmanın sürpriz olmayacağını ifade eden Bülent Şık, Dünya Sağlık Örgütü’nün raporlarından örnek vererek bu 17 yıl içinde dünyanın farklı bölgelerinde ufak salgınların zaten çıktığını fakat bastırılabildiğini söyledi.

‘İKLİM KRİZİNİN ETKİLERİNİ YÖNETEBİLECEĞİMİZİ SANMAMIZ DA KRİZE DÂHİL’

Bülent Şık

İklim krizine dair en önemli yanılgının eşik aşıldıktan sonra krizin etkisini yönetebileceğimizi sanmamız olduğunu belirten Şık, bu yanılgının krize dahil olduğunun altını çizdi. Şık ayrıca iklim krizinin en önemli sorumlularından olan emisyon değerleri bugün sıfırlansa bile, tarımda ve üretimde kimyasal madde kullanımı devam ettiği sürece biyoçeşitlilik kaybının önlenemeyeceğini ifade etti.

‘NİHİLİST TAVIRDAN KAÇINMALIYIZ’

"Sorunlar karşısında yurttaşlar ne yapabilir?" sorusu webinar’ın bir diğer önemli başlığını oluşturdu. Bu başlık altında Şık, "Öncelikle nihilist tavırdan kaçınmalıyız" dedi. Kimyasal madde kullanımının yaygın olduğu tarım yerine, agroekolojinin tercih edilebileceğini belirtti. Şık, gıda ve beslenme sorunlarının yerel yönetimlerin sorun alanlarına girmediğini belirtti ve yerel yönetimlerin bu sorunları planlarına dâhil etmesinin önemini vurguladı. Sorunların dâhilinden sonraki diğer önemli bir diğer aşamanın yerel yönetimlerin sorunların çözümüne dair kamusal politika oluşturması gerekliliği olduğunu söyledi.

İki haftada bir düzenlenecek olan "Meseleler" webinar dizisinin 4 Mayıs’ta düzenlenecek oturumunun konuğu insan ve bilgi ilişkisinin dönüşmesini konuşmak üzere ODTÜ’den Prof. Dr. Soner Yıldırım olacak.