'Burada konuşulanlar AK Parti’ye Ankara’yı kaybettirir'

Ankara’da ikinci el eşya satılan tarihi İtfaiye Meydanı kamulaştırıldı ve yurt yapılması için Kredi Yurtlar Kurumu’na verildi. Esnaf duruma tepkili. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın durumdan haberdar olmadığına inandığını söyleyen Esnaf Odası Başkanı, “Cumhurbaşkanı cumartesi mitinginden sonra gelsin esnafı bir gezsin” dedi.

Abone ol

ANKARA - Başkentin tarihi yerlerinden olan ve ikinci el eşyaların satıldığı eski adı Hergele Meydanı olan İtfaiye Meydanı dükkânlar kamulaştırıldı. Dükkânların yerleri yurt yapılması için Kredi Yurtlar Kurumu(KYK)’na verildi.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslenen Ankara Halı Kilim İmalatçıları, İkinci El Tekstil Ürünleri ve Ev Eşyası Satıcıları Odası Başkanı Mükerrem Korkmaz şunları söyledi:

“Onu anamdan, babamdan çok seviyorum. Belki bilgisi dışındadır ama yanlış karara karşı çıkması lazım. Bir AK Partili olarak söylüyorum, yine oyum AK Parti’ye ancak 31 Mart’tan önce bu yanlış karardan geri dönülmesi lazım. Buradaki herkese gücüm yetmiyor. İnsanlar Mansur Yavaş hakkında çıkan haberleri konuşmuyor. İtfaiye Meydanı’ndaki iş yerlerine devlet zorla el koydu, diyorlar. Ankara’nın çeşitli yerlerinden insanlar alışverişe geliyor, burada konuşulanlar AK Parti’ye Ankara’yı kaybettirir.”

Ankara Halı Kilim İmalatçıları, İkinci El Tekstil Ürünleri ve Ev Eşyası Satıcıları Odası Başkanı Mükerrem Korkmaz.

'ÖZHASEKİ KAFANIZA TAKMAYIN DEDİ'

Korkmaz daha önce iki defa daha kamulaştırma kararı verildiğini ve açtıkları davalar sonucunda vazgeçildiğini belirterek, “Bu üçüncü karar. Mehmet Özhaseki ile görüştüm. Siz kafanıza takmayın, bu karar da geri çekilebilir’ dedi. Ancak KYK tam bunun aksini söylüyor, buraya yurt yapacağız diyor” ifadelerini kullandı.

İtfaiye Meydanı'nın yakılmasıyla işsiz sayısına bin 500 kişinin daha ekleneceğine dikkat çeken Korkmaz, “İstihdam diyorlar, tam tersini yapıyorlar” diye konuştu.

‘MİTİNGDEN SONRA ESNAFI GEZSİN'

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın alınan kamulaştırma kararından haberi olmadığını düşünen Korkmaz, “Cumhurbaşkanımız kararın vahametini bilmiyor, arada birileri işi karıştırıyor. Cumhurbaşkanı cumartesi mitinginden sonra gelsin esnafı bir gezsin” dedi.

300 YILLIK PAZAR

Ankara Halı Kilim İmalatçıları İkinci El Tekstil Ürünleri ve Ev Eşyası Satıcıları Odası Başkanı Mükerrem Korkmaz meydanın tarihini de şöyle anlattı:

“Burası 300 yıllık yer. Ankara, Başkent olmadan önce de burası pazardı. At Pazarı, Saman Pazarı ve Hergele Meydanı hattında burası Ankara'nın bütün ilçelerinin uğrak yeriydi. Sabah buraya gelinir, hayvan getirenler onu At Pazarı'nda satar, alta iner Saman Pazarı'nda arpa, buğday, un tahıl ürünlerini alır, aşağı iner Hergele Meydanı'nda yer-içer ve kıyafetini, ailesinin, öküz arabasının eksiğini buralardan alır, sonra geri köyüne dönerdi.”

Meydanda beyaz eşyadan, mobilyaya birçok ürün satılıyor. Yurttaşlar kıyafetlerini bile buradan alıyor.

‘YURT DEĞİL AVM YAPARLAR’

Kiraladığı dükkânda esnaflık yapan ve “Burası öğrencilerin, gariban halkın tüm ihtiyaçlarını karşılayan bir sektör” diyen Hasan Atasever, meydana yurt yapılacağına inanmadığını şu sözlerle anlattı:

"Haksız yere mal sahiplerinin malını ellerinden alıyorlar. Burası Ankara’nın en değerli arazisi. Yurt filan yapmazlar, AVM yapalar, birilerine peşkeş çekerler. Yarın yıkım başlarsa görürsünüz, dediğin doğruymuş dersiniz."

‘DÜKKÂNLAR BEDELİNİN ALTINDA GİDİYOR’

Esnafa dükkânlarını boşaltmaları için tebligat gitmeye başladı. Kimilerinin dükkânının bedeli banka hesabına para yatırıldı. Ancak esnaf dükkânlarının bedelinin tam olarak verilmediğini düşünüyor. Anlatımlarına göre 500 bin lira değerindeki bir dükkân için 300 bin lira, 145 bin lira değerindeki bir dükkân için ise 40 bin lira para veriliyor.

‘RESTORE EDİLSİN İŞİMİZE DEVAM EDELİM’

Meydanda 30 yıldır dükkânı bulunan İsmail Yılmaz, şunları söyledi:

“Bize çıkın deniyor ancak yer gösterilmiyor. Kamulaştırmada da dükkânlar değerinde alınmıyor. Kaldı ki burada yaşayan insanların başka yere gitmesi de mümkün değil. Burası toplu olarak müşteriye hitap ediyor. Ankara’daki öğrenciler eşyalarını buradan alıyor. Yurt yapılacağı söyleniyor, öğrenciye hizmet veren bizleri taşıyorlar. Burayı restore etsinler işimize devam edelim."

‘BİZİ AYIRMASINLAR, ESNAF BİR ARADA OLSUN’

Necati Korkmaz, ilkokulu bitirdikten sonra İtfaiye Meydanı’nda terzilik yaparak çalışma yaşamına atıldı. 1953 yılından bu yana İtfaiye Meydanı’nda esnaflık yapan 75 yaşındaki Korkmaz, kazancıyla çocuklarını ve torunlarını geçindirdiğini söyledi ve “Devlete karşı gelinmez. Ancak benim 500 bin liralık dükkânıma 300 bin lira veriliyor. Benim talebim bizi ayırmasınlar, bize yer versinler esnaf yine bir arada olsun” dedi.