Burçları bırak, ebenin kilosuna bak!
Ay ve gezegenler kişilik üzerinde ne kadar etkili? Astrolojinin kadim iddialarını bilim insanları eskiden beri tartışıyor. “Süper ay” vesilesiyle Gazete Duvar yazarı, psikiyatr İlker Küçükparlak’ın bir twitter performansını okurların dikkatine sunuyoruz.
DUVAR - “Süper ay”, ayın ve gezegenlerin etkisine ilişkin popüler kültür tartışmalarını da güncelledi. Gazete Duvar yazarı psikiyatr İlker Küçükparlak, bir tweet akışı (flood, zincirleme tweet) ile tartışmaya giren isimlerden biri oldu. Küçükparlak'ın yorumları şöyle:
Gece yarısından sonra yüzyılın en büyük dolunayı geliyormuş. Eski bir tweet zincirini hatırlatayım dedim.
Yapılan pek çok çalışmadan elde edilen sonuçlar dolunayın psikoloji üzerine etkisi olmadığı yönünde. Yine de kafa karıştırıcı veriler de var
*
İyi ama cinsel saldırıların dolunayda daha sık gerçekleşmesini nasıl açıklayacağız?
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7440740?dopt=Abstract
*
Hadi onu açıkladık, doğumların dolunayı takip eden günlerde daha sık oluşu?
http://www.ejog.org/article/S0301-2115(97)00226-1/abstract … …
*
Gut krizleri de dolunayda daha sık oluyormuş.
http://www.medical-hypotheses.com/article/S0306-9877%2899%2990973-8/abstract …
*
Bütün bu verilere karşın psikometrik yöntemlerle bu fenomene neden olan etkenler saptanabilmiş değil. Dolunayda bir şeyler oluyor ama ne?
*
Benim hipotezim: Dolunay avcı-toplayıcı atalarımız için sürek avına çıkmak için ideal. Av dediğimiz de enerji gerektiren ve agresif bir eylem
*
Dolunayda sürek avını sürdürebilmeleri açısından evrim sürecinde atalarımız ince bir modifikasyondan geçmiş olabilirler (ateyizler açıkladı)
*
Skeptisizme skeptik yaklaşayım ve burçlara da kısaca giriş yapayım o vakit.
*
Önce bilimsel gerçekler: Mevzu kütle çekimi ile ilişkili olsa burcunuz yerine ebenizin kilosunu ezberleyin daha iyi.
*
Elbette milyar ışık yılı mesafedeki yıldızın bize bir etkisinin olması beklenemez. Peki kışın doğmuş olmak şizofreni riskini niye arttırıyor?
*
Elbette kışın viral enfeksiyon riski daha yüksek. Bu kış bebeklerinde şizofreni riskinin yüksek oluşunun nedenlerinden biri olabilir.
*
Yine de epigenetik diye bir fenomen daha var. Şu demek: Genetik yapımız döllenme sırasında belirlenmiş durumda ve değişmez fakat
evrimin yine bir son dakika modifikasyon armağanı olarak hangi genin aktive olup hangisinin deaktive olacağı sonradan belirlenebiliyor.
*
Epigenetik mekanizmanın avantajı: Sabit ve değişmez olan genetiğin aksine bireyin içine doğduğu bağlamla ilgili ince ayar yapma fırsatı verir.
*
Söz gelimi annenin gebeliği stresli geçer=Ortam tehlikeli=Epigenetik ayarla bebek daha dürtüsel olur ki lokmayı kaptırmasın.
*
Stresli gebelik sonucu doğan çocuklarda borderline ve antisosyal kişilik özelliklerinin daha sık oluşu bu epigenetik mekanizmayla açıklanır.
*
Madem öyle bebeğin doğduğu aydaki besin, göç, avlanma vs ile ilgili durumlarla ilgili mizacı değişebilir mi? Burç denen şey bu olmasın sakın?