Burhanettin Bulut: 150 ilaç piyasada yok

Türkiye’de ilaç kurunun 15 Şubat’ta belirlenmesi öncesi piyasada yine ‘ilaç krizi’ yaşanıyor. CHP milletvekili Burhanettin Bulut, kanserden tansiyona, diyabetten gribe 150 ilaca ulaşmakta sorun yaşandığını söylerken, Türk Eczacılar Birliği, eczacılardan piyasada bulunmayan ilaçları bildirmelerini istedi. Türk Eczacılar Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, yerellerde ilacın az gelmesinden kaynaklanan bir ilaç sıkıntısı olduğunu onayladı; ilaç zammına ilişkin ise, “Yüzde 10-11 civarlarında öngörüyoruz” dedi.

Abone ol

ANKARA - Türkiye’de yeni yıl ile birlikte ilaç kuru 15 Şubat’ta yeniden belirlenecek. Sağlık Bakanlığı Fiyat Değerlendirme Komisyonu’nun belirleyeceği yeni kur öncesi vatandaşın kanserden tansiyona, diyabetten gribe 150 ilaca ulaşmakta sorun yaşadığı iddia edildi. CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, ‘ilaç krizinin’ her yıl yaşanmasına rağmen Sağlık Bakanlığı’nın konuya ilişkin kalıcı bir çözüm getirmemesini eleştirdi.

'150 CİVARINDA İLAÇ PİYASADA YOK'

Sağlık Bakanlığı tarafından ilaç kurunun belirlenmesi sürecinde ilaç firmalarının zam beklentisi ve kâr hırsıyla depolara dağıtım yapmadığını savunan Bulut, yaşanan suni krizin vatandaşları olumsuz etkilediğini söyledi. Bulut, Türk Eczacılar Birliği’nin verilerine göre kanserden tansiyona, diyabetten gribe, kalp sağlığı ilaçlarından ağrı kesicilere kadar birçok önemli hastalıkta kullanılan 150 ilacın piyasada bulunmadığını ve bu sayının şubat ayında artacağı endişesi bulunduğuna dikkat çekti.

TÜRKİYE’NİN İLAÇ POLİTİKASI: HER DÖRT İLAÇTAN BİRİ İTHAL

Türkiye’nin hatalı ilaç politikaları nedeniyle ilaçta yüzde 60 oranında dışa bağımlı olduğunu belirten Bulut şunları söyledi:

"Son 13 senede ithal ilaçlara verilen para ve ithal edilen ilaç miktarı artmış durumdadır. 2019 yılında kullanılan her dört ilaçtan neredeyse biri ithal ilaçtır. Stratejik bir ürün olan ilaçta yaşanan erişim krizinin aşılması için güçlü-etkin bir yerli ilaç sanayine ihtiyaç olduğu açıktır. Yerli ilaç üretimi için bir yol haritası belirlenip, bu programa göre ilerlemeli, ilaç konusunda ulusal bir mevzuat oluşturulmalıdır. İlaçta dışa bağımlılık bir an önce Türkiye’nin kaderi olmaktan çıkarılmalıdır.”

SAĞLIK BAKANI: 15 ŞUBATTA AÇIKLAYACAĞIZ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ilaç zammına ilişkin yaptığı açıklamada, “Her yıl bir fiyat düzenlemesi yapılır. Şubat’ın 20’sinde geçerli olur. Bu anlamda Euro kuru üzerinden geçen yıla kadar yüzde 70’ti. Geçen yıldan itibaren yüzde 60 uygulanmaya başlandı. Bu yıl içinde benzer şekilde bir önceki yılın Euro kuru üzerinden yüzde 60’ı hesaplanarak Şubat 15’te bildirmiş olacağız. Şubat 20’den itibaren de geçerli olacak" ifadelerine yer verdi.

TEB: PİYASADA BULUNMAYAN İLAÇLARI BİLDİRİN

Türk Eczacılar Birliği (TEB) ise son günlerde tartışma alanı açan ilaç temininde sorun yaşanan, piyasada bulunmayan, bulunsa da ihtiyacı karşılamayan ilaçlara ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, eczane eczacısı olan, kamu alanında çalışan ve akademisyen eczacıların piyasada bulunmayan ilaçların bildirimini yapmaları istendi.

Türk Eczacılar Birliği'nin sitesinde yer alan "Piyasada Bulunmayan İlaç Bildirimi Uygulaması" üzerinden yapılan bildirimlerin, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Başkanlığına hızlı ve doğru bir biçimde bilgi aktarılması sağlanacağı ifade edildi.

İLAÇ ZAMMI: YÜZDE 10-11 CİVARINDA

Yerellerde ilacın az gelmesinden kaynaklanan bir ilaç sıkıntısı olduğunu söyleyen Türk Eczacılar Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, “İlaç firmalarının dönem dönem ilaç kısıtlamasına gitmesinin nedenleri arasında ilaca yapılacak zamlar olabiliyor. Bu zamanlarda dağıtım firmaları da eczanelere kısıtlı ilaç verebiliyor” dedi. İlaç zammına ilişkin de geçen yıldan itibaren yüzde 60 uygulanmaya başlandığını ifade eden Çolak, “Yüzde 60 üzerinden hesaplanacak. Yüzde 10-11 civarında bir artış söz konusu” diye konuştu.