Bursa Su Kolektifi: Ölümlerin sebebi sistemin kendisidir

Artan sel felaketlerine dikkat çeken Bursa Su Kolektifi yaptığı açıklamayla “Canlarımızın ölmesinin sebebi iklim krizi değildir. Sistemin kendisidir, kriz haline gelen bu yönetememezliktir” dedi.

Abone ol

BURSA - Bursa Su Kolektifi, son yıllarda yaşanan sel felaketlerine dikkat çekti. Batı Karadeniz’de 11 Ağustos’ta yaşanan ve 82 kişinin ölümüne neden olan sel felaketini hatırlatan Bursa Su Kolektifi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde bir araya gelerek açıklama yaptı.

‘KURUMLAR FELAKETLERE KARŞI HANGİ ÖNLEMLERİ ALDI?’

Bursa Su Kolektifi’nden Sultan Gülsün 2014 yılında Ezine Çayı’nın taşması sonucu Abana ilçesi, yerleşim yerleri ve ticaret alanlarının sular altında kaldığını hatırlatıldı. Gülsün “Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Batı Karadeniz Havzası Taşkın Yönetim Planı’nda, çay yatağı üzerinden yapılan modellemelerde, derenin sağ sahilinin yüksek taşkın tehlike riskine açık olduğu uyarısı yapılmıştı. Raporları yazan kurumlar, felaketlerin yaşanacağını öngörmüşlerdir fakat niçin herhangi bir önlem almamışlardır? Dere yatağındaki yüksek katlı binaların yapım iznini hangi mantık ile kimler vermiştir?” diye sordu.

‘CANLARIMIZIN ÖLMESİNİN SEBEBİ KRİZ HALİNE GELEN BU YÖNETEMEMEZLİKTİR’

“Canlarımızın ölmesinin sebebi iklim krizi değildir. Sistemin kendisidir, kriz haline gelen bu yönetememezliktir” diyen Gülsün, şu soruları yöneltti: “Seller ile beraber gerçekleşen heyelanların hidroelektrik santrallerin yoğun olduğu bölgelerde yaşandığını görüyoruz. Buna karşı hangi önlemler alınmıştır ya da bundan sonra alınacaktır? Yürütmeyi durdurma kararlarına, birçok bilim insanının karşı görüşüne rağmen Karadeniz’in neredeyse tüm derelerine yerleştirilen HES projeleri nasıl onaylanmaktadır? Çevresel etki değerlendirme raporlarının içi niçin bu kadar boşaltılmıştır?”

‘BAĞIŞ KAMPANYALARINI KABUL ETMİYORUZ’

Kolektif üyesi Jale Büyükurgancı ise 2020 yılının haziran ayında Dudaklı Köyü’ndeki sel felaketini ve 2021 yılının nisan ayında İnegöl’de tarım alanlarının ve köy yollarının sular altında kaldığını hatırlattı. Felaket zamanlarında IBAN numaraları ile bağış kampanyalarının düzenlenmesini kabul etmediklerini dile getiren Büyükurgancı, “İçinde bulunduğumuz bu dönem hiçbir zaman tekil bir bakış açısı ile değerlendirilmemelidir. Felaketlerin; kapitalist sistemin yağmaladığı, kirlettiği, meta olarak alıp sattığı doğal kaynaklarımıza yönelen amansız neoliberal politikaların bir ürünü olduğu gözden kaçırılmamalıdır. Bizler yaşatmak için, yarınımız için, canlarımız için bugün bir çağrıda bulunuyoruz” diye konuştu. Büyükurgancı, her ayın 22’sinde kurumlara sorumluluklarını hatırlatmak amacıyla bir araya geleceklerini belirtti. Ali Günbatı da Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünden geçen Cilimboz Deresi’ne dikkat çekti. Uludağ’dan gelen suyu, derenin almayacağını söyleyen Günbatı, “Etrafı tamamen beton. Eninde sonunda burasını su basacak” dedi. (DUVAR)