Bursa'da çöp tesisi eylemi: 'Bugünün çözümü, yarının sorunu olacak'
Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin Kayapa-Kuruçeşme mevkiinde yapmak istediği çöp tesisi, 'Kayapa'da Çöplük İstemiyoruz Platformu' ve CHP Bursa İl Başkanlığı tarafından protesto edildi.
Pelin Akdemir
BURSA - Bursa Büyükşehir Belediyesi, Nilüfer İlçesi Kayapa- Kuruçeşme mevkiinde Batı Bölgesi Katı Atık Entegre Tesisi'nin yapımına hazırlanıyor. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve 'Kayapa'da Çöplük İstemiyoruz Platformu' tesisin çevreye ve halka zarar vereceğini savunuyor.
Platform ve CHP Bursa İl Başkanlığı, bugün Büyükşehir Belediyesi önünde tesise karşı protesto eylemi gerçekleştirdi. Platform, yer seçiminin yanlış olması nedeniyle Kayapa'da yapılacak tesisin belediye için bugünün çözümü fakat yarının sorunu haline geleceğini belirtti.
'TESİS ULUABAT FAY HATTI'NA YAKIN OLACAK'
Bir ay önce (12 Kasım) Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, etrafı taş ocaklarıyla çevrili alanda kurulacak olan Batı Bölgesi Katı Atık Entegre Tesisi'nde yaklaşık 100 bin konutun ihtiyacını karşılayacak seviyede elektrik enerjisi üretilecek. Belediye, 30 yıl hizmet verecek tesisin çevreye zararı olmadığını savunuyor. En yakın yerleşim yerine 1,5 kilometre uzaklıkta yapılacak tesise gelen araçlar için de alternatif yol çalışması yapıldığı belirtiliyor. Tamamen kapalı alanlardan oluşacağı için koku problemi de yaşanmayacağı savunuluyor.
Bölge halkı ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu 'Kayapa'da Çöplük İstemiyoruz Platformu' ise belediyenin açıklamalarının tersini söylüyor. 13 Aralık Bugün, Büyükşehir Belediye binası önünde tesise karşı protesto gerçekleştiren CHP Bursa İl Başkanlığı ve platform, tesise neden karşı olduklarını anlattı. Platform adına konuşan Murat Demir, tesis için yapılacak ihalenin iptal edildiğini duyurdu.
Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Kayapa-Kuruçeşme arasında 185 hektarlık alana kurulması planlanan tesis için Uludağ Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi'nden bir heyete yer uygunluğu raporu hazırlatılmış. Raporda tesis için uygun yerin Kayapa değil Karacabey Muratlı mevkii olduğu belirtilmiş.
Bölge, içilebilir yer altı su kaynakları açısından zengin, geçirgenliği yüksek karstik kireçtaşından oluşuyor. Platform, oluşabilecek sızıntıda içme suyu kaynaklarının zehirleneceğini savunuyor. Kayapa'nın Uluabat Fay Hattı'na yakınlığı, olası bir depremde tesisin akıbetinin ve çevreye vereceği zararın dikkate alınmadığı ifade ediliyor. Platform, tesiste arıtılacak olan çöp suyunun deşarj edileceği derelerin tarım ve yerleşim alanlarından geçtiği, oluşacak ufak bir hatada Nilüfer ilçesini etkileyeceğini belirtiyor.
'ÇÖPLÜK BİR HALK SAĞLIĞI SORUNUDUR'
Platform adına Bekir Gelenli, drone çekimi yaptıklarını ve rüzgar enerjisinin bölgede kullanıldığını tespit ettiklerini belirterek, "Bu tür tesislerde kokuyu sıfırlamak imkansız. Bölgenin rüzgar verimliliği yüksek olup, koku ve hastalık yapıcı unsurları taşıması kaçınılmazdır. Çöplük bir halk sağlığı sorunudur" dedi.
İnegöl bölgesindeki çöp tesisinde büyük araçlardan kaynaklı iki can kaybının yaşandığını ifade eden Gelenli, "Bölgedeki taş ocakları nedeniyle her yıl birçok ölümlü trafik kazası oluyor. Buna ilaveten her gün Bursa'nın yüzde 70'nin çöpünü tesise taşıyacak binlerce ağır tonajlı araç bölge halkının canına kast edecek" diye konuştu.
Gelenli, "Hamitler Çöplüğü kapasitesinin dolmak üzere olduğunu, kişi başı her gün 2 kilogram çöp üretilen bu şehirde yeni bir tesisin yapılması gerektiğini biliyoruz. Projeye değil, yer seçimine karşıyız. Yer seçimi, bilimsel veriler ışığında doğaya, toprağa, yeraltı sularına ve insana en az zarar verecek şekilde, akademisyenler, ilgili meslek odaları ve halkla birlikte yapılmalıdır. Kayapa'da çöplük yapmak, Belediye yöneticileri açısından bugün için bazı sorunların çözümü anlamına geliyor olabilir. Ama bizler bugünün çözümlerinin yarının sorunları olacağını görüyor ve Kayapa'da çöplük istemiyoruz" diye konuştu.