Bursa'da Fernas maden işçilerine destek eylemi: 'Yasalar işçilerin haklarını ve canlarını korumuyor'

Ankara'da açlık grevine başlayan Fernas maden işçilerine destek için Bursa'da eylem yapıldı: "Yer altında çalışırken ölüme terk edilen madenciler yer üstünde sefalete mahkum ediliyor."

Abone ol

BURSA - Manisa'nın Soma ilçesinde, AK Parti Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu'na ait Fernas Madencilik'te çalışırken Bağımsız Maden İşçileri Sendikası'na üye oldukları için işten çıkarılan madencilere Bursa'da da destek verildi. 

Bağımsız Maden İşçileri Sendikası tarafından Fomara Meydanı'nda saat 19.00'da yapılan basın açıklamasıyla madencilerin talepleri anlatıldı. Ferhat Nasıroğlu olmak üzere bütün yetkililere sorumluluk alma çağrısında bulunuldu.

'MADENCİLER GÖZALTI, YASAK VE CEZALARLA SİNDİRİLEMEZ'

Eyleme katılanlar adına basın açıklamasını okuyan Bursa Umut Sen'den Pınar Eren, maden işçilerinin 52 gündür direndiğini hatırlattı.

İşçilerinin çözüm çağrısında bulunmasına rağmen Ferhat Nasıroğlu'nun işçileri, "marjinal bir grup" gibi göstermeye çalıştığını söyleyen Eren, "Nasıroğlu, sarf ettiği sözlerle, maden patronlarının desteğini ve devletin gücünü de arkasına alarak, Soma’da sahibi olduğu şirkette kölelik koşullarının ve sömürünün katlanarak devam ettirileceğini ilan etti" dedi.

Maden işçilerinin 3 gündür açlık grevinde olduğunu ve dün gece polis baskını ile gözaltına alındığını hatırlatan Pınar Eren, "Yer altında çalışırken ölüme terk edilen madenciler yer üstünde aç bırakılarak, sefalete mahkum edilerek, hak ararken açıkça zulme uğratılarak öldürülmek isteniyor. Yeni 301’ler olmasın diye mücadele eden madenciler ne gözaltılarla ne yasaklarla ne de cezalarla sindirilemez" diye konuştu.

'BAKANLIK İŞÇİLERİN BİLGİLERİNİ YASA DIŞI ŞEKİLDE PATRONLARLA PAYLAŞIYOR'

Anayasa'nın 51. maddesine göre işçilerin istedikleri sendikaya üye olma özgürlüğüne sahip olduğunu belirten Eren, "Patronlar mücadeleci sendikaların işyerlerinde örgütlenmesini engellemek için türlü yollara başvuruyor. Fernas Maden direnişinde ve birçok işçi direnişinde onlarca kez benzerini gördüğümüz gibi Çalışma Bakanlığı hangi işçilerin sendikaya üye olduğu bilgisini patronlarla paylaşıyor, işçilerin işten atılmasına aracılık ediyor" dedi.

İşçilerin haksız şekilde işten atılmasına izin veren İş Kanunu'nun kıdem tazminatsız, işsizlik maaşı hakkını gasp edilerek ve başka işe girmeyi zorlaştıracak şekilde çalışanları işten atmaya fırsat tanıdığını söyleyen Eren, sendikal üyelik ve faaliyetlerde bulunanlara yönelik baskı uygulanmasının hapis cezası ile cezalandırılacağı şeklinde hükümlerin yer aldığını belirtti.

"Yasalar işçilerin haklarını ve canlarını korumuyor" diyen Eren, madencilerin haklarını alana dek mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.