Bursa’da korona virüsü vakaları artıyor

Bursa Tabip Odası Başkanı Güzide Elitez, İl Pandemi Kurulu'nun, korona virüsünün yayıldığı alanlar konusunda şeffaf davranmadığını belirterek, bu durumun halkın daha tedbirsiz davranmasına yol açtığını söyledi. Sahada vaka artışını gözlemlediklerini belirten Güzide Elitez, "Bursa, diğer yerlere göre salgında başarısız oldu” dedi.

Abone ol

Osman Çaklı - Bursa

BURSA - Haziran ayının ilk haftasından itibaren Pandemi sürecinde getirilen yasaklar, kademeli olarak kaldırıldı. Korona virüsünün en yaygın olduğu kentlerden biri olan Bursa’da normalleşme adımları sonrasında, Bursa Valisi Yakup Canpolat Bursa Hakimiyet gazetesine yaptığı açıklamada; "Normalleşiyoruz, iyiye gidiyoruz ama şu mesajı vermek istiyorum. Önceki günkü rakamlar beni korkuttu. Sayı vermeyeyim ama bir önceki güne oranla pozitif vaka sayısı bir günde yüzde 50 arttı. Bu vakaların yüzde 50’si de Yıldırım’da. Yıldırım dikkat etmeli" demişti. Valinin açıklaması sonrasında Bursa’da bu artışın nedenlerini ve korona virüsü sürecinde yaşananları Bursa Tabip Odası Başkanı Güzide Elitez ile konuştuk.

Bursa Tabip Odası, süreç hakkındaki bilgileri üyesi doktorlar aracılığı ile izlemeye çalışıyor. Tabip Odası Başkanı Güzide Elitez, ilçede bulunan Yüksek İhtisas Hastanesi'nde vaka artışı gözlemlediklerini belirtti. Elitez, yoğun bakım servislerinde belirgin bir artış olmadığını da ekleyerek “ancak doluluk devam ediyor” dedi. Güzide Elitez, "Bursa valisinin açıklamasından anlaşılacağı üzerine Yıldırım bölgesinde bir günde vaka katlaması oldu. Kaldı ki kademeli olarak tedbirler kaldırılmadan önce Yıldırım bölgesi Bursa’da vakaların en çok görüldüğü yerdi. Ancak İl Pandemi Kurulu'nun dışında bırakılmamız ve hekim arkadaşlarımızın rotasyonlu çalışması ve kendi alanlarından sorumlu olmalarından dolayı verilere erişemiyoruz. Bu yüzden şu kadar yatak ya da bu kadar insan pozitif diyemiyoruz” diyerek artışı doğruladı. Elitez artışı “poliklinik başvurularından, acil başvurularından ve yatış sayılarının daha fazla olmasından” anladıklarını belirtti.

'YILDIRIM VE GÜRSU'DA KARANTİNAYA ALINAN MAHALLELER VARDI'

Bursa Tabip Odası Başkanı Elitez Türkiye’de normalleşme sürecinin başlamasından on gün kadar önce Yıldırım ve Gürsu’da karantinaya alınan mahalleler olduğunu söyledi. Bu bölgelerde salgının daha fazla olmasını ise yoğun işçi nüfusuna bağladı: "Yıldırım-Gürsü bölgelerinin sosyolojik yapısına göre açılım gerekiyordu. Çünkü akrabalık ilişkilerinin yoğun olduğu ayrıca emek gücünün de yoğun olduğu bir bölgeden bahsediyoruz. Dolasıyla fiziki temasın, diğer bölgelere göre daha fazla olduğu yerler. Yıldırım’da yeni bir süreç işletilmeli ve tedbirler tekrar gündeme gelmeli.”

'SEMT PAZARLARI DENETİMSİZ AÇILDI' 

Bursa’da İl Pandemi Kurulu'nun, korona virüsünün yayıldığı alanlar konusunda şeffaf davranmadığını belirten Elitez, bu durumun halkın daha tedbirsiz davranmasına yol açtığını söyledi. Özellikle semt pazarlarının son dönemdeki artışa neden olduğunu şu sözlerle açıkladı: "İnsanlar, yaşadıkları bölgelerde ne kadar pozitif vaka olduğunu bilmedikleri için temkinli davranmadılar. Belediyeler semt pazarlarını denetimsiz açtılar. İnsanlar belki maske taktı ama fiziksel mesafeye uymadan alışverişler yapıldı. Böyle bir ortamda, pazarlar hastalığı yaydı. Kendi çevremde de benzer örnekler gözlemledim. Bunun yanı sıra asker uğurlamaları, toplu iftar yemekleri de oldu. Kolluk güçleri herhangi bir yaptırımda bulunmadı. Bu etkinlikler yasaklanmadı. Önlemler, insanların inisiyatiflerine bırakıldı."

'VALİNİN AÇIKLAMASI ÖNLEMLERİN YETERLİ OLMADIĞIN GÖSTERİYOR'

Son dönemde “virüsün etkisi kırılıyor” şeklindeki algının Bursa’da da rehavete yol açtığını kabul belirten Elitez, “Bursa, diğer yerlere göre salgında başarısız oldu” dedi. Bursa Tabip Odası Başkanı Elitez, Uludağ Üniversitesi Halk Sağlığı Birimi'nin pandemi kurullarına çok sonradan eklenmesinin de yanlış olduğunu söyledi. “Valinin açıklaması gösteriyor ki alınan önlemler yeterli olmamış” diyen Elitez salgın sürecinde Bursa’da devlet hastanelerinin yanı sıra beş özel hastanenin de pandemi hastanesi olarak kullanıldığı bilgisini verdi.

'PANDEMİ KURULU FABRİKALAR HAKKINDA BİLGİ PAYLAŞMADI'

Bursa, Türkiye’nin önde gelen sanayi kentlerinden. Kentte Renault, Tofaş gibi otomotiv fabrikalarına bağlı onlarca yan sanayi işletmesi de bulunuyor. Elitez salgının fabrikalarda ki etkisi ile ilgili olarak bütün başvurularına rağmen İl Sağlık Müdürlüğü ve Pandemi kurulunun bilgi vermediğini kaydetti. Büyük otomotiv fabrikalarının salgın sürecinde ya çalışmadığını ya da belirli birimlerinin çalıştığını belirterek fabrikalardaki durumu şöyle aktardı: "Ancak otomotiv sanayi dışında pek çok firmanın çalışmaya devam ettiğini iş yeri hekimlerinden dolayı biliyoruz. Salgın boyunca Bursa’daki işletmelerin içinde en az birkaç tanesinde pozitif vaka olduğunu ve bunların aynı yerde çalışıp aynı servislerle yolculuk yaptıkları aileleri ile temaslı olduklarını biliyoruz. İşçiler toplu taşıma kullanmasalar da aynı servislerle bir saati bulan yolculuklar yapıyorlar. Hâlbuki 15 dakika üzeri seyahatler temaslı kabul ediliyordu. Bütün işletmelerin kurallara uyduğunu düşünüyorum ancak yine de Bursa’nın merkezinde çalışıp, ilçelerde yaşayan çok işçi var."

'İKİNCİ DALGA KAÇINILMAZ'

Güzide Elitez tüm Türkiye’de olduğu gibi Bursa’da da virüsün hafife alınması durumunda ikinci dalganın yaşanacağını söyledi. Elitez, alınması gereken önlemler ile ilgili olarak ise şu önerilerde bulundu: "Biz bu süreçte oda olarak, şeffaf olunmasını, pandemi haritasının çıkarılmasını, bölgelerde özel tarama yöntemlerinin geliştirilmesini, yaş, cinsiyet dağılımlarının saptaması ve açıklanmasını öneriyoruz. İl içinde gerekirse metrekare metrekare incelenip önlemlerin yeniden alınması gerekiyor. Hastalar ancak bu şekilde ayırt edilir ve gözlem altına alınır.”