Bursa'da Sağlık Müzesi 4 yıl sonra açılıyor
Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından 2020 yılında kapatılan Sağlık Müzesi’nin envanterleri, kapsamı büyüyerek Dr. Ceyhun İrgil Sağlık Müzesi’nde yeniden sunulacak.
BURSA - Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ‘küçülme’ gerekçesiyle 2020 yılında kapatılan Sağlık Müzesi'nin envanterleri, Dr. Ceyhun İrgil Sağlık Müzesi ile yeniden halka sunuluyor. 29 Şubat’ta resmi açılışı yapılacak müzenin hem alanı hem de kapsamı büyüdü.
MÜZE ENVANTERİ BİR DEPOYA TAŞINMIŞTI
Anadolu’nun ilk sağlık müzesi olan Bursa Sağlık Müzesi, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından 14 Mart 2018’de Pınarbaşı Mahallesi’nde açılmıştı. Müze, iki yıl sonra belediyenin ‘küçülme’ politikası kapsamında Şubat 2020’de kapatılmıştı. Dr. Ceyhun İrgil’in 20 yılı aşkın sürede oluşturduğu müze envanteri, Nilüfer Belediyesi’ne ait bir depoya taşınarak 2 yıl boyunca koruma altına alınmıştı.
Dr. İrgil’in teklifiyle Covid-19 salgını sırasında hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının anısına bir anıt projesi ile birlikte Cumhuriyet’in 100. yılında Nilüfer’de bir sağlık müzesi açılması planlandı. İhsaniye’de bulunan bir binanın yenilerek Sağlık Müzesi kapsamı genişletilerek yeniden açılıyor. Müzedeki tüm eşya ve belgeler Bursa’da yaşayan veya çalışan sağlıkçılar ve aileleri tarafından yapılan bağışlar ve kişisel koleksiyonlardan oluşuyor. Müzede Bursa’nın 2 bin yıllık sağlık tarihi sağlık eşyaları, resimler ve canlandırmalarla aktarılıyor.
Nilüfer ilçesi İhsaniye Mahallesi’nde bulunan Dr. Ceyhun İrgil Sağlık Müzesi, 29 Şubat’ta Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel’in katılımıyla saat 15.30’da resmi olarak açılacak. Müze, 1 Mart’tan itibaren ziyaretçilere sunulacak.
MÜZENİN ALANI VE KAPSAMI BÜYÜTÜLDÜ
Cumhuriyetin 100. yılı anısına da ithaf edilen müzede Kurutuluş Savaşı döneminden canlandırmaların yer aldığını belirten İrgil, “Müze kapatılmıştı ama Bursa Büyükşehir sayesinde bu kadar büyük müzeye sahip olduk. Orada müze 200 metrekareydi, şimdi bin 200 metrekare alanda müzemiz oldu. Sağlık Cumhuriyeti kısmını zenginleştirdik. Veterinerlik bölümü eklendi. Diş bölümü büyüdü. Türkiye’nin en büyük, en kapsamlı müzesi olacak” dedi.
TÜRKİYE’DEKİ İLKLERİ: SALGIN BÖLÜMÜ, MESLEK ODASI TARİHİ…
İrgil, müzenin özelliklerini ve ilklerini şu sözlerle anlattı: “Atatürk’ün sağlıkla ilgili eşyaları sadece bu müzede var. Organlar bölümü emsalsiz. Türkiye’de hiçbir şehirde bu çoklukta kimse organ bulup koyamaz. Türkiye’nin hiçbir sağlık müzesinde salgın bölümü yok. Millî Mücadelenin sağlıkla ilgili olan bağlantısını, tarihini anlatan Sağlık Cumhuriyeti bölümü bu müze dışında bir yerde yok. En önemlisi bu müzenin öznesi kadınlar. İlk kadın doktorlar, hemşireler anlatılıyor. Türkiye’de meslek odası tarihini anlatan tek müze. Türkiye’de ilk bu kadar geniş optik ve göz koleksiyona sahip müze.”
(HABER MERKEZİ)