Büyük buluşma sonbaharda
İstanbul’u çağdaş sanatla buluşturan Contemporary Istanbul, bu 11'inci yaşını kutlamaya hazırlanıyor. Fuar kapsamında 200’ü aşkın uluslararası sanatçının eserleri izleyiciyle buluşacak.
DUVAR - Contemporary Istanbul kasım ayında yerli-yabancı galeri seçkisi, yeni bölümleri ve VIP programı ile İstanbul’u hareketlendirecek.
İstanbul’un kültür, sanat ve tarih açısından konumunu korumak için tüm sanatçı ve sanat kurumlarına büyük sorumluluk düştüğünü belirten Contemporary Istanbul Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli, “Sanatı destekleyen ve sanata yatırım yapmayı bir tutkuya dönüştüren pek çok sanatsever, özellikle çağdaş sanatın günümüz toplumunu yansıtma gücüne inanıyor. 40’tan fazla sanat galerisi, özel çağdaş sanat koleksiyonları, sanat kurumları ve bienal ile birlikte İstanbul’da oldukça dinamik bir çağdaş sanat ortamı var” diye konuştu.
GALERİLERİN ÖNÜ AÇILDI
Contemporary Istanbul Artistik Danışmanı Marc-Olivier Wahler ise Contemporary Istanbul’un önemini ve İstanbul’un bir sanat merkezi olarak potansiyelini vurguladı. Wahler şunları söyledi: “Dünyada bugün yürürlükte olan sanatla ilgili pek çok uygulama ve yönetmelik Türkiye’de uygulanmıyor. Bu eksiklik aslında büyük bir avantaj ve potansiyeli de beraberinde getiriyor. Örneğin Fransa’da 2004 yılında uygulamaya konulan kolaylaştırıcı yasal düzenlemeler sayesinde ülkede uluslararası müze, vakıf ve galerilerin de önü açılmış oldu. İstanbul da bunların çok daha fazlasını başarabilecek potansiyle sahip mükemmel bir şehir. Contemporary Istanbul da insanlara çağdaş sanatla özgürce ve rahatlıkla buluşabilecekleri bir ortam sunması açısından Türk sanat ortamının önemli bir oyuncusu.”
ZAKER'İN ESERLERİ DE İZLEYİCİYLE BULUŞACAK
Bu yıl fuarda Alman ressam ve enstalasyon sanatçısı Franz Ackermann; eserleri yurt dışındaki kurumsal koleksiyonlarda yer bulan Yeşim Akdeniz; dünyada çok sayıda müzede eserleri bulunan Şilili sanatçı Victor Castillo; Altın Palmiye ödüllü, yönetmen, film ve fotoğraf sanatçısı Nuri Bilge Ceylan; video, fotoğraf, heykel ve çizimleriyle ön plana çıkan genç sanatçı Sibel Diker; 40 yıla yakın sanat hayatının geniş yapıt seçkisi İstanbul Modern’de sergilenmeye devam eden İnci Eviner; eserlerinde resim ve performans sanatını bir araya getiren İspanyol sanatçı Yago Horal; 2009 yılında İstanbul Bienali’nde de eserleri gösterilen Filistinli sanatçı Wafa Hourani; fotoğraf ve video çalışmalarıyla tanınan İranlı sanatçı Mamali Shafahi ve kültürlerarası kimlik meselesine yeni bakış açıları kazandıran İranlı sanatçı Farniyaz Zaker’in de aralarında yer aldığı 200’ü aşkın uluslararası sanatçının eserleri izleyiciyle buluşacak.
ÖZEL BİR SERGİ
Fuarın bu yıl için hazırlanan yeni projelerinden Collectors’ Stories’de Türkiye’nin önde gelen 60 çağdaş sanat koleksiyonundan 120 eseri ilk kez sanatseverlerle buluşacak. Türk koleksiyonerlerin kişisel sanat zevklerini gözler önüne sererek genç koleksiyonerlere ve galerilere ilham verecek olan bu yepyeni projenin yanı sıra fuarda bu yıl tasarıma ayrılan bölümü CI Design ve yeni medya sanatının farklı aktörlerine yer verecek olan Plugin de yer alacak.