Büyükekşi: Mevcut sistemdeki adamcılığın önüne geçmeyi başardık

TFF Başkanı Büyükekşi, "Hakem atamalarında dijital atama sistemine geçtik. Hakem adayları için sınavda yeterlilik şartı getirdik. Bu sayede mevcut sistemdeki adamcılığın önüne geçmeyi başardık" dedi.

Abone ol

DUVAR - Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Olağan Mali ve Seçimli Genel Kurulu’nda TFF Başkanı ve başkan adayı Mehmet Büyükekşi, geçmiş döneme ait sunumunu gerçekleştirdi.

DHA'nın haberine göre, Türkiye A Milli Futbol Takımı’nın 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2024) performansını değerlendiren Büyükekşi, "Bizim hedefimiz sadece EURO 2024’e katılmak değil, başarılı futbolumuzla bu turnuvaya damga vuracak bir şekilde hazırlandığımızı ifade etmiştim. Uzun bir aradan sonra milli coşkuyu milletimize yeniden yaşatmanın hak ve gururunu tüm Türkiye olarak yaşadık. Ne mutlu ki turnuvayı takip eden tüm büyük otoriteler milli takımımızın EURO 2024’ün en etkileyici performansından birine imza attığı konusunda mutlak bir görüş birliği içerisinde" dedi.

"Bilindiği gibi 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası'na tarihimizde ilk kez lider olarak ve play-off oynamadan doğrudan katılma şansı elde ettik" diye Büyükekşi "Avrupa'nın en genç ve potansiyelli milli takımlarından birine sahip olmanın hep birlikte gururunu yaşadık. A milli takımımız FIFA Dünya sıralamasında biz göreve gelmemizde 58. sıradaydı. Bugün FIFA açıkladı yeni sıralamayı, 26. sıraya yükseldik. Milli takım hepimizin göğsünü kabarttı" ifadelerini kullandı.

Türk kulüplerinin ülke sıralamasına katkı sağladığını aktaran Büyükekşi, 2023-2024 sezonunda 22. sıradan 9. sıraya yükselerek bir sezonda en çok puan toplama rekorunun egale edildiğini söyledi.

'HAKEM ADAYLARI İÇİN SINAVDA YETERLİLİK ŞARTI GETİRDİK'

Hakemlerin performanslarını daha yukarıya çekmek ve yeni hakemler yetiştirmek için hakem akademisini kurduklarını dile getiren Büyükekşi, şunları söyledi:

"Hakemlerimiz kendilerini geliştiren, destekleyen gelişim süreçlerini takip eden bu sistemde eğitim almaya başladılar. Bu sayede hakemlerimiz profesyonel liglere geldiklerinde minimum hata, maksimum performans göstermelerini hedefliyoruz. Hakem atamalarında dijital hakem atama sistemine geçtik. Hakem adayları için sınavda yeterlilik şartı getirdik. Bu sayede mevcut sistemdeki adamcılığın önüne geçmeyi başardık. Ayrıca, Avrupa'da İtalya'dan sonra ilk kez yarı otomatik ofsayt sistemini kullanan ülke olduk. Bu adım sonrası ligimizde ofsayt tartışmalarını ortadan kaldırdık. İspanya'dan sonra, Avrupa'da ilk kez VAR kayıtlarını her hafta yayınlayan bir federasyon olduk. Avrupa'nın en üst düzey liglerinde yabancı VAR hakemi ve gözlemcilerin süper ligde görev almasını sağladık. Gözlemci ve temsilci raporlarını dijital arşive aktararak sürecin hızlanmasını ve güvenilirliğini sağladık. Türk futbolunun veri, analitik ve dijital yetkinliklerinin geliştirilmesi için çalışmalar başlattık. Saha ve VAR hakemlerini ayırdık. Şeffaflık konusunda tüm alt lig model oluşturabilmek adına şeffaflık tescil teknolojisini ikinci lig ve üçüncü ligde de uygulamaya soktuk."

'TÜRKİYE KUPASI'NA YENİ FORMAT GETİRDİK, GELİRİ 3 KAT ARTTIRDIK'

Kulüplerin gelirlerinin arttığına değinen Büyükekşi, "Kulüplerimize gelir anlamında son 3 yılın en büyük katkısını sağladık. Yayıncı haklarını beIN Media Grup ile yaptığımız anlaşma sonucu 84 milyon dolardan 214 milyon dolara taşıdık. Süper Lig sponsorluk gelirlerini 786,9 milyon TL'ye ulaştırdık ve rekor kırdık. Trendyol'u isim sponsoru yaptık, hakem formalarına sponsor aldık. Bu da bir ilk. Uzun süren deplasman seyirci yasağına son vererek taraftarlar ve kulüpler düzeyinde gerginliğin önüne geçmeye çalıştık. 2025-2026 sezonundan sonra kulüplere kendi biletlerini satma hakkı tanıdık. Türkiye Kupası'na yeni format getirdik ve geliri 3 kat arttırdık. Kadınlar Ligi'nin canlı yayınlanması için TRT ile anlaştık ve tarihte ilk defa maçlar düzenli yayınlanmaya başladı" diye konuştu.

(SPOR SERVİSİ)