Büyükşehirden Küçükkumla'ya: Artık sadece yazlık değil

Pandemi ve ekonomik kriz büyükşehirlerden küçük yerleşim yerlerine göç edenlerin sayısını artırıyor. Bursa'nın Gemlik ilçesindeki Küçükkumla Mahallesi de bu yerleşim yerlerinden biri haline geldi.

BURSA - Türkiye’de pandemiyle birlikte derinleşen ekonomik krizin de etkisiyle büyükşehirlerden küçük yerleşim merkezlerine taşınan insanların sayısı her geçen gün artıyor. Özellikle İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa’da yaşayan insanlar, sağlık ve geçim derdi nedeniyle daha küçük yerleşim merkezlerine taşınıyorlar. Bursa’nın Gemlik ilçesi Küçükkumla Mahallesi de hem sağlık hem de ekonomik nedenlerden dolayı büyükşehirlerden gelen insanların yerleştiği alanlardan biri. Önceden çoğunlukla tatil beldesi olarak kullanılan Küçükkumla; İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir, Balıkesir’den gelen insanların yerleşmesiyle yaz-kış kalınan bir yerleşkeye dönüştü. Küçükkumla’nın nüfusu; doğalgazın gelmesi, pandemide güvenli bir yer olarak işaretlenmesi ve ekonomik krizle birlikte yerleşen insanlarla arttı.

'ŞEHİRDE KİRAYA YETİŞSEN, YEMEYE İÇMEYE YETİŞEMEZSİN'

Küçükkumla, önceleri insanların yaz tatilini değerlendirmek için yazlık olarak kullandıkları bir mahalleydi. İstanbul’da yaşayan Sercan Yılmaz, 1989 yılında aldığı yazlıkta yaz tatillerini geçiriyordu. Yılmaz, ilçeye doğalgazın gelmesiyle tamamen yerleşti. Yılmaz, Küçükkumla’ya yerleşmesinin sebebini İstanbul’da yaşam şartlarının ekonomik olarak zor olmasından kaynaklandığını söylüyor. Yılmaz, “Kiraya yetişirsen, yemeye içmeye yetişemezsin, yemeye içmeye baksan kendi özel giderlerinle ilgilenemeyeceksin. Bermuda şeytan üçgeni içinde gibi hissediyorsunuz kendinizi” diyerek anlatıyor. Yılmaz, büyükşehirlerdeki kiralık evlerle Küçükkumla arasındaki farkı, “Bursa merkezden uzak bir yer burası. Merkezdeki kiralar ile buradaki kiralar arasında üçte bir fiyat farkı var. Burada 8-10 bin liraya başını sokabileceğin bir yer bulabilirken merkezde evi değil bodrumu bile bulamıyoruz” sözleriyle anlatıyor.

YAZLIK OLARAK GELDİĞİ YERE İŞ BULUNCA YERLEŞTİ

Giresun’dan gelen kuaför Dilek Beyaz, önce yazlık olarak Küçükkumla’ya geliyor. İş durumunun Küçükkumla’da daha iyi olması sebebiyle tamamen yerleşiyor. Beyaz, ekonomik olarak yaşamaya daha elverişli bir bölge olmasından dolayı pandemiden sonra mahallede kalanların sayısında çok fazla artış olduğunu söylüyor. Beyaz, “Büyükşehirden sıkılanların tercih ettiği bir alan olmaya başladı. Hem sakin hem ekonomik olduğu için burayı daha fazla tercih etmeye başladılar” diyor.

Dilek Beyaz’ın tavsiyesiyle pandemi döneminde yerleşen Derya Gürsu, iş bulma konusunda sorun yaşadığından dolayı Küçükkumla’ya geldiğini söylüyor. Pandemiden sonra İstanbul, Bursa, Eskişehir, Ankara’dan gelenlerle nüfusun arttığını belirten Gürsu, mahalledeki sosyal aktivitelerin kısıtlı olması nedeniyle ilerleyen yıllarda taşınmak istediğini söylüyor.

EMEKLİ TAZMİNATI KÜÇÜKKUMLA'DAN EV ALMAYA YETTİ

Bursa merkezden gelen Birol Fırat, 2021 yılında devlet memurluğundan emekli olduktan sonra yazlık olarak kullandığı Küçükkumla’ya tamamen yerleşenlerden. Fırat, “Havasıyla, suyuyla, deniziyle, imkanları Büyükşehir’e nazaran daha iyi olduğu için kışlık da kullanmaya başladım” diyor. Fırat, araştırdıktan sonra emekli tazminatıyla Küçükkumla’dan bir daire almaya karar verdiğini anlatıyor.

'BURASI ARTIK YAZLIK DEĞİL KIŞLIK BİR YER'

30 yıldır Küçükkumla’da emlakçılık yapan Cezmi Demir, beş yıl önce doğalgazın gelmesi, ardından pandemide ‘Hayat Eve Sığar’ uygulamasında Küçükkumla’nın sürekli düşük riskli yerler arasında bulunması, ekonomik nedenlerin son yıllarda bölgenin nüfusunun artmasında etkili olduğunu söylüyor. Demir, şehirlerde yaşamını sürdüremeyen insanların Küçükkumla’yı tercih ettiğini, “Artık burası yazlık değil de kışlık bölge olarak görülmekte. Havası, denizi, iyot oranı, oksijen oranı ve tabiatıyla ön planda” sözleriyle anlatıyor. Demir, Küçükkumla’da deniz manzaralı 4+1 dairenin kira bedeli 20 bin lirayken İstanbul’da aynı durumdaki bir dairenin kira bedelinin 3 katına çıktığını belirtiyor.

Gündüz terzi, gece dansçı Van’daki saklı cennet: Çarpanak Antakya'da sokak röportajı: 'Oy moy yok' Trabzon'da seçimi adaylar anlattı: Vaatler ve çözümler yarışacak Van'da sokak ne söylüyor? Abdullah Zeydan'la bir gün: 'Kürtler birleşirse talepleri karşılanır'