Buzdolabında gıdaları taze tutmanın 5 yolu

Buzdolabındaki gıdaları taze biçimde muhafaza etmenin ve raf ömrünü uzatmanın belli püf noktaları var.

Abone ol

DUVAR - Enerji tasarrufu yapan, iç bölümleri dengeli biçimde soğutan bir buzdolabı elbette ön şart. Gıdaları buzdolabında nereye yerleştirdiğiniz ve içini nasıl temizlediğiniz gıdaların tazeliğini ve raf ömrünü doğrudan etkiliyor.

Buzdolabı depolama söz konusu olduğunda, ısı ve nem kontrolü, yiyecekleri düzenleyip organize etme şekli ve temizlik, gıdaların tazeliği ve raf ömründe belirleyici rol oynuyor.

İDEAL ISI 2,7°C OLMALI

Gıdaların belirli sıcaklık ve nem düzeyinde saklanması, taze kalmasında çok önemli bir rol oynuyor. Bakteriler 4 °C derece sıcaklıkta üç misli artar, 0°C’de ise donar. Bu yüzden bakterilerin çoğalmasını yavaşlatan ideal ısı 2,7°C derecedir. Bu sıcaklığın aynı düzeyde tutulması da büyük önem taşıyor. Parti öncesi içecekleri soğutmak ya da eti marine etmek gibi belirli pişirme ve servis ihtiyaçları için ısıyı kontrol eden bölmelerden yararlanın.

KAPI AÇMA SIKLIĞINI AZALTIN

Buzdolabının kapısını açma sıklığınızı en az düzeye indirmeli, kapının kapalı olduğunu kontrol etmeli ve pişmiş yemekleri buzdolabına kaldırmadan önce iyice soğuduklarından emin olmalısınız. Belirli gıdaların belli ısıları gerektirdiği de dikkate alınmalıdır. Örneğin süt ürünleri kolayca bozulur, bu yüzden buzdolabının en soğuk bölmesine koyulmalıdır. Sıcaklığın düzensiz olduğu kapı bölümünde ise sos ve meyve suyu gibi koruyucu içeren ürünler saklanabilir. Buzdolabını aşırı doldurmaktan kaçının ve tek bir ısı derecesi yaratmak üzere gıdaları aralarında düzgün hava dolaşımı sağlanabilecek şekilde yerleştirin. Yer kazanmak için patates, domates, soğan, bal gibi buzdolabına koyulması gerekmeyen gıdaları dışarıda muhafaza edin.

MEYVE VE SEBZELER İÇİN OPTİMUM NEM

Nem seviyeleri de gıdanın tazeliğini etkiler. Temel kural, ıspanak, roka gibi solup tazeliğini kaybeden besinlerin nemi yüksek bir ortamda tutulması gerekirken elma, armut gibi etilen gaz emen meyve ve sebzeler nemi düşük ortamda saklanmalı.

KALAN YEMEKLER İÇİN CAM KAP

Gıdaların buzdolabına konmadan önce durumunu kontrol etmek muhafaza edilme şekli kadar önemli taşıyor. Örneğin, düzenli olarak market ürünlerinin kartonlarını ya da plastik ambalajları çıkarılmalı. Toprakla doğrudan temas halinde bulunmuş besinlerin diğer yenilebilir gıdaların yakınında olmaması gerektiği için meyve ve sebzeler, buzdolabına kaldırılmadan önce mutlaka yıkanmalıdır. Sebzeleri yıkadıktan sonra, tazeliklerini korumak için altına ve üstüne birer kağıt havlu koyarak bir kapta saklayabilirsiniz. Çiğ etler ve deniz ürünleri, dökülmeleri önlemek için en alt bölmeye konulmalıdır. Artan yemekler ise cam kaplarda, gözlerde ve sepetlerde dört güne kadar muhafaza edilebilir.

İSTEMEYEN KOKULAR İÇİN PRATİK ÇÖZÜM

Düzenli olarak buzdolabının içini temizlemek, kapıyı ve rafları sulandırılmış bulaşık deterjanıyla silmek önemli. İnatçı lekeler için kabartma tozu ve ılık suyu karıştırıp yumuşak bir bezle lekeli alana uygulayın. Havlu kağıda birkaç damla zeytinyağı dökerek parmak izlerini yok edebilirsiniz. Buzdolabınızın içine kahve çekirdekleriyle dolu bir tava ya da yarım limon koyarak istenmeyen kokulardan kurtulabilirsiniz.