ByLock'un sahibi: Darbede ByLock kullanılmış olamaz
ByLock'un sahibi olduğu iddia edilen David Keynes ortaya çıktı. Keynes, programın darbe girişiminde kullanılmış olamayacağını savunuyor.
DUVAR - 15 Temmuz darbesinin örgütlenmesi için kullanıldığı iddia edilen ByLock programının 'sahibi' olduğu belirtilen David Keynes adlı ABD vatandaşı programın darbenin örgütlenmesi için kullanılmış olamayacağını iddia etti. FEM Dershanesi'ne gittiğini ve Işık Evi'nde kaldığını gizlemeyen Keynes darbe girişimi sırasında da Türkiye'de bulunduğunu, 7 Ağustos'ta çıkış yaptığını belirtti.
Hürriyet gazetesinden İsmail Saymaz'ın, New York'ta görüştüğü Keynes, kuruluşundan bu yana patentini elinde bulundurduğu ByLock’un adını vermediği ‘Tilki’ lakaplı eski ev arkadaşı tarafından geliştirildiğini, 3 Aralık 2013’te programı App Store’a koyabilmek için kendisinden kredi kartını istediğini, o zamandan beri de patentin üzerinde olduğunu söyledi. Türk kullanıcıların yüzde 90’ının FETÖ’cü olduğunu söyleyen David Keynes, cemaatle bağlantısı olan ‘Tilki’nin ise hâlâ Türkiye’de olduğunu belirtiyor.
Darbe girişiminin ardından İngiliz The Guardian gazetesi ile Reuters’in ortak araştırması sonucunda ismi ilk kez 'ByLock'un patent sahibi olarak' ortaya atılan David Keynes ByLock’un 600 bin kişi tarafından indirildiğini, kullanıcıların çoğunluğunun Türkiye, Suudi Arabistan ve İran’da yaşadığını söyledi. ByLock’un cemaatin haberleşme aracına dönüştüğünü kabul eden Keynes, Ocak 2016’da itibaren ByLock’un kullanım dışı olduğunu, o tarih sonrasında ve darbede kullanılmadığını iddia ediyor. ByLock, Mart 2014’ten sonra Apple Store ve Google Play adlı online mağazalarda kullanıma açılmış. Uygulama için ayda 29 dolar ödediğini vurgulayan Keynes, altyapısı güçlendirilip sürümü yükseltilemediği için ByLock’un, 7 Eylül 2014’te App Store’dan kaldırıldığını, Google Play’de bir yıl kalabildiğini belirtiyor. ByLock’un Google Play’de yaklaşık 500 bin, App Store’dan 100 bin kişi tarafından indirildiğini vurguluyor. Ancak program, Apple Store ve Google Play’den kaldırıldıktan sonra da farklı internet sitelerinden indirilmeye devam etmiş.
OCAK 2016’DAN BERİ KULLANILMIYORMUŞ
Keynes, ByLock’un başlangıçta cemaat haberleşmesi amacıyla tasarlanmadığını ancak zamanla bu şekilde kullanıldığını savunarak, “Tilki, Silikon Vadisi’nde ByLock’u satabilmek için kullanıcılarını yaygınlaştırmak istemiş olabilir” diyor.
Avrupa ve ABD’de neden kullanılmadığı sorusuna karşılık Keynes, “Çünkü reklamı yapılmadı. Reklamı sadece cemaate yapıldı” diye karşılık veriyor. ByLock’un cemaat üyeliğine kanıt sayıldığı görüşü için de “Katılıyorum” diyor. Kendisinin bu programı cep telefonuna yüklediğini ancak kimseyi eklemediği için kullanamadığını kaydediyor.
Keynes, Ekim 2015 itibariyle GoDaddy adlı server firmasına ücret ödemeyi kestiğini ve bu nedenle ByLock’un Ocak 2016 itibariyle kullanımdan çıktığını anlatıyor. O tarihten beri ve darbe teşebbüsünde ByLock’un kullanılmadığını iddia ediyor.
'BİRBİRİMİZE DUALAR GÖNDERİYORDUK'
David Keynes, şöyle devam ediyor: “15 Temmuz sonrası haberlerde ByLock’tan söz edilince Tilki’ye ‘Bu ne demek’ diye sordum. İzah edemedi. Cemaatçi olan ortağını ve cemaati kastederek, ‘Birkaç arkadaşa vermiştim, onlar başkalarına vermiş’ dedi. 15 Temmuz’dan sonra firar eden Tilki’nin ortağı, şu an yurtdışında olan bir gazeteci ile bağlantılı. Bu kişiler üzerinden cemaatin haberleşme ağına dönmüş. Cemaat örgütsel haberleşmesi için kullandı ama bana göre çok saçma. Uygulamanın kırılması çok kolay. Ben ABD’deki cemaatçilere sordum. ‘Ne yapıyorsunuz?’ dedim. ‘Birbirimize dualar ve sohbetler gönderiyorduk’ dediler.”
SORULURSA 'TİLKİ'Yİ ANLATACAK!
Keynes, ByLock’un şifrelerinin MİT tarafından kırılarak, kullanıcı bilgilerine ulaşılması nedeniyle GoDaddy’ye dava açacağını anlatıyor. Hakkında soruşturma açılması ve ifadesine başvurulması halinde de, Tilki’nin kimlik bilgilerini verebileceğini söylüyor. Tilki’nin web tasarımı işleri yaptığını, Türkiye’de yaşadığını, 15 Temmuz’dan sonra Almanya’ya, oradan da ABD’ye kaçtığını ancak hakkında soruşturma bulunmadığı için döndüğünü ve halen Türkiye’de olduğunu ekliyor.