Çağlar Samancı: Uşak Hükümet Konağı yıkılırsa kent hafızası silinecek

Uşak'ta Millet Bahçesi Projesi kapsamında 60 yıllık Uşak Hükümet Konağı'nın yıkılması planlanıyor. Yıllardır Uşaklıların buluşma noktası olan heykel önünün Hükümet Konağı ile meydanlaştığına dikkat çeken Uşak Mimarlar Odası Başkanı Çağlar Samancı, kent hafızasının silinmemesi için katılımcı politikalar izlenmesi gerektiğini belirtiyor.

Abone ol

Osman Çaklı

UŞAK - Şehir merkezinde yapımına 2014 yılında başlanan Uşak Kent Park Projesi'nin çalışmaları henüz tamamlanmış değil. Proje kapsamında kent meydanında bulunan Uşak Hükümet Konağı'nın da yıkılması planlanıyor. Uşak Mimarlar Odası, 60 yıldır aktif olarak kullanılan Hükümet Konağı'nın modern mimariyi temsil etmesi ve kent hafızasını oluşturan yapılardan biri olması nedeniyle yıkım kararına tepkili. Konuya ilişkin görüştüğümüz Uşak Mimarlar Odası Başkanı Çağlar Samancı, kent merkezinde bulunan arazinin Hükümet Konağı ve Atatürk heykeli ile kent meydanı niteliğine kavuştuğunu söyledi.

PROJE 110 BİN METREKARE ALAN ÜZERİNDE KURGULANIYOR

Hükümet Konağı'nın yıkılacağını geçtiğimiz aylarda AK Partili Belediye Başkanı Mehmet Çakın yaptığı açıklamalarda doğrulamıştı. Valilik binası olarak kullanılan yapının yıkımı aslında kente yeşil alan kazandırma çalışmalarının bir parçası. Adı Millet Bahçesi olarak değiştirilen Uşak Kent Park Projesi şehir merkezinde 110 bin metrekare alan üzerinde kurgulanıyor. TOKİ'ye devredilen proje alanının bugün otopark olarak kullanılması ise Uşaklıların tepkisini çekiyor.

'KENTİN BULUŞMA NOKTASI'

Uşak Nafia Müdürlüğü tarafından 1951 yılında Mimar Hamit Kemali Söylemezoğlu‘na “Uşak Şehir Planı” yaptırıldı. Şu an yıkılma tartışmaları gündemde olan Uşak Hükümet Konağı da 1956 yılında yapılmaya başlandı. Mimar Aysim Börekçioğlu'nun "Uşak Kentinin Cumhuriyet Dönemi Mimarlık Mirasının İncelenmesi ve Mimarlık Mirasına Yönelik Dönüşümlerin Koruma Bağlamında İrdelenmesi" tezine göre, Uşak Hükümet Konağı yapıldığı yıllarda Türk Kamu Mimarisi’nin karakteristik özelliklerini taşıyan yapılardan bir tanesi. Tezde Hükümet Konağı'nın mimari özelliklerine şöyle yer veriliyor;

"Uşak Hükümet Konağı binası, kentin buluşma noktasında bulunmaktadır. Dikdörtgen plan şeması ile oluşturulan yapı, zemin katla birlikte dört kattan oluşmaktadır. Yapıda duvar malzemesi olarak zemin katta Ankara taşı, diğer katlarda ise tuğla kullanılmıştır. Düşey bir etki vermek amacıyla, kolonlar cephelere ritmik bir şekilde yerleştirilmiştir. Betonarme sistemle yapılan yapı tarz olarak modern mimariden esinlenmiştir"

'ŞEHİRLER, YAPILAR, YOLLAR VE İNANÇ MERKEZLERİYLE BİRİKTİRİR'

Çağlar Samancı

İnsanlar gibi kentlerin de biriktirdikleri olduğunu dile getiren Uşak Mimarlar Odası Başkanı Çağlar Samancı, "Bugün var olan ve içinde yaşadığımız yerleşkelerin altında binlerce yıllık birikimler, yaşamlar, kentler yatmaktadır" dedi. Şehirlerin yaşam anlamında da insanlardan çok farkı olmadığına değinen Samancı şöyle konuştu: "Şehirler kurulurlar, büyürler, yaşlanırlar ve yenilenebilirler. İnsanlardan farkı çok uzun yıllar hayatta kalırlar. Şehirlerin biriktirme şekli; yapılar, yollar, inanç merkezleri gibi belirlediği nirengi noktaları şeklinde olmaktadır. Önemli olan bu birikimleri, gelişmeyi, yaşlanmayı, yapıları, şehrin hafızasını insanlarla birlikte koruyarak bir düzen içerisinde tutmaktır"

'YAPININ TANIMLADIĞI MEYDAN, ŞEHİRLE GÜÇLÜ BAĞ OLUŞTURDU'

Kent merkezinde bulunan arazinin kamusal bir yapı olan Hükümet Konağı ile meydanlaştığına dikkat çeken mimar Samancı, 60 yıldır kent hafızasını oluşturan yerin Uşak'ı betimlemeye devam ettiğini kaydetti. Samancı modern mimarlık anlayışının örnekleri arasında gösterdiği Hükümet Konağı'nın dönemin mimari üslubunu yansıtması nedeniyle önemli yer tuttuğunu belirtti.

Samancı konuşmasını şöyle sonlandırdı: "Böyle bir yapının tanımladığı meydan ve Atatürk anıtı, şehir için çok güçlü bir bağ oluşturmuş ve kent belleğinde yerini almıştır. Bu bileşenlerden birini ortadan kaldırmanın kentte yaratacağı mekansal ve ruhsal kaybı tamir etmek neredeyse imkansız olacaktır. 30 yaşının üzerinde olan kent insanı için milli bayramların kutlandığı, geçit törenlerinin yapıldığı, kurtuluş günlerinde bayrak seremonisinin izlendiği hatta en az bir kere bayrakları selamlayarak geçit törenine katıldığı, ilk konserini dinlediği, arkadaşını eşini dostunu beklediği gerçek bir değerdir. Projeyle kent hafızasına dokunulacak, yerel yöneticiler katılımcı bir politika izlemeli"