Çağrı merkezi işçilerinden eylem: Sendika hakkımız, köle olmayacağız

Çağrı İş Sendikası üyeleri Telus firmasının sendika haklarına engel olduğu gerekçesiyle eylem gerçekleştirdi.

Abone ol

DUVAR - Çağrı İş Sendikası üyesi Telus işçileri, sendika haklarının engellendiği gerekçesiyle firmanın İzmir ve İstanbul ofisleri önünde eş zamanlı eylem yapıldı.

Çağrı merkezi işçileri tarafından okunan basın açıklamasında Avrupa ve Amerika'daki uluslararası çağrı şirketlerinin ucuz işgücü ve sendikalı çalışma oranının oldukça düşük olması dolayısıyla çalışan yoğunluğunu Türkiye'ye kaydırdıklarına vurgu yapıldı.

Çağrı merkezlerinde ve benzeri örgütsüzlüğün de bir sonucu olarak yaygınlaşan; mobing, tazminatsız iş çıkışları, yoğun iş yükü ve düşük ücret dayatmaları sonucu biriken tepkiler üzerine Çağrı İş Sendikası'nın kurulduğu belirtilen basın açıklamasında Telus firmasında 2023 yılında yetki aldıkları belirtildi.

Basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

Sendikaya karşı olmadığını Kanada ve Almanya gibi ülkelerde sendikalı işçi çalıştırdıklarını, çalışanlarına değer verdiklerini dile getiren Telus firmasının bu son derece makul ve meşru anayasal hakkı tanıyıp Kanada'daki merkezlerinde işçilerine sağladığı sendika hakkını tanımasını isterdik. Ama olmadı ve şirket 'bize devlet hak tanımış itiraz ederiz' diyerek tamamen geçersiz sebeplerle sendikal yetkimize 1000 e yakın işçinin iradesine karşı durarak itiraz etti, sendika düşmanlığı da denebilecek yolu seçti.

'TELUS ÇALIŞANLARI HAKLARI İÇİN SENDİKA'DA BİRLEŞTİ'

Ülkedeki benzer şirketlerin genç kadın-erkek çalışanları gittikçe bu yönelimi kırıp köle olmayacaklarının işaretlerini vermeye başladılar. Telus’ta çalışan genç kadın-erken çalışanlarında büyük çoğunluğu yıldan yıla kötüleşen çalışma koşulları ve eriyen ücretlerinin düzeltilmesi için sendikamız Çağrı-İş çatısı altında anayasal haklarını kullanarak birleştiler. Şirket bu birlikteliğin zaman içerisinde kaybolacağını işçi sirkülasyonu ve işin ağırlığına dayanamayarak işten çıkışlarla ya da psikolojisi altüst olan işçilerin 'hatalar' yaparak çıkarılıp sendikalı üye sayısının azalacağını hesaplayarak yetkimize itiraz ediyor. Türkiye'deki hukuki süreçlerin uzadığını da biliyorlar.

Sendikal hakkımıza itirazın aslında Anayasal hakkımızı engellemeye yönelik bir girişim olduğu gerçeğini bilerek bizler de hem sendika olarak, hem de sendika ile bütünleşmiş Telus emekçileri olarak yetkimize yapılan itirazı geri çektirene kadar sesimizi yükselterek ve çoğaltarak şirkete de kamuoyuna da resmi kurumlara da duyurmaya devam edeceğiz. Telus itirazı geri çek. Sendika haktır engellenemez."

(BÜLTEN)