Cahide Sonku ile Zeki Müren başrollü 'Beklenen Şarkı' restore ediliyor

Cahide Sonku ile Zeki Müren'in başrollerini paylaştığı "Beklenen Şarkı" filminin yenilenmiş kopyası, 8–19 Nisan tarihlerinde 41. İstanbul Film Festivali kapsamında gösterilecek.

Abone ol

DUVAR - Türkiye sinemasının önemli yapıtlarını restore ettirerek izleyicilerle buluşturan İstanbul Film Festivali, bu yıl Cahide Sonku ile Zeki Müren'in başrollerini paylaştığı "Beklenen Şarkı" filmini yenilenmiş kopyasıyla yeniden beyazperdeye taşıyacak.

Türkiye sinemasının ilk yönetmen kadını Cahide Sonku'nun yapımcılığını üstlendiği, Sami Ayanoğlu ve Orhon M. Arıburnu ile birlikte yönettiği 1953 yapımı film, Atlas Prodüksiyon tarafından restore edildi. Filmin yenilenmiş kopyası, İKSV tarafından 8–19 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilecek 41. İstanbul Film Festivali’nin “Dünden Bugüne Türk Klasikleri” bölümü kapsamında izleyicilerle buluşacak. 

ZEKİ MÜREN'İN İLK FİLMİ

Türkiye'de yıldız sistemini kuran Cahide Sonku, 1949'da ilk kez kamera arkasına geçti, 1950'de yapım şirketi Sonku Film'i kurdu. 1951'de Türkiye sinemasının ilk kadın yönetmeni olarak Sami Ayanoğlu ve Orhon M. Arıburnu ile Vatan ve Namık Kemal filmini yönetti. 1953'te Beklenen Şarkı filmini de aynı ekiple çekti. Cahide Sonku’nun hem başrolü hem yapımcısı hem de yönetmenlerinden olduğu Beklenen Şarkı, sonra birçok şarkılı filmde başrol oynayan fakat o sırada Güzel Sanatlar Akademisi'nde öğrenimi süren Zeki Müren’in ilk filmi.

Senaryosu, Sadık Şendil tarafından yazılan filmde, Bedia Muvahhit Zeki Müren'in annesini, Jeyan Ayral Tözüm ise sevgilisini canlandırıyor. Filmin diğer oyuncuları arasında Hadi Hün, Abdurrahman Palay, Talat Artemel, Sami Ayanoğlu, İbrahim Delideniz, Rıza Tüzün ve Muhip Arcıman gibi isimler yer alıyor. Film adını, Zeki Müren'in vals formundaki nihavend bestesinden alıyor.

.

Beklenen Şarkı, 8–19 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek 41. İstanbul Film Festivali kapsamında gösterilecek. (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)