Çalışma Bakanlığı: Taşeron işçinin kıdem tazminatı hakkı korunacak

Kadroya alınacak taşeron işçilerin kıdem tazminatıyla ilgili belirsizliğe ilişkin Çalışma Bakanlığı'ndan açıklama geldi. Bakanlık, işçilerin kıdem tazminatı haklarının korunacağına duyurdu. Başvurular ise 2 Ocak'tan itibaren 10 gün içinde alınacak. Açıklamada, kadroya alınacak işçi sayısına ilişkin ise bir bilgi verilmedi.

Abone ol

DUVAR - KHK ile kadroya alınacak taşeron işçilerin durumuyla ilgili belirsizliklerin bir bölümü açıklığa kavuştu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, kadroya geçiş başvurularının 2 Ocak'tan itibaren alınacağını duyurdu. Açıklamaya göre başvuru için 10 gün süre tanınacak. Kaç işçinin kadroya alınacağı ise belirsizliğini koruyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Julide Sarıeroğlu yaptığı ilk açıklamada bu sayıyı 850 bin olarak duyurmuş, ancak geçen günlerde yaptığı bir başka açıklamada 450 bin rakamını telaffuz etmişti.

Kadroya alınacak işçilerin bugüne kadar birikmiş kıdem tazminatlarıyla ilgili soruya da bakanlıktan şu yanıt verildi: "Alt işveren işçilerimizin kıdem tazminatına esas olan toplam hizmet süresi ile izin sürelerinin hesabında geçmiş kıdemler İş Kanunu çerçevesinde dikkate alınacaktır. İşçilerimizin bu hakları da korunmaktadır."

FERAGAT BELGESİ

Kadroya geçiş süreci 90 günde tamamlanacak. Bakanlık, geçiş sürecinde işçilerin herhangi bir feragat belgesi vermek zorunda olmadığını belirtti. Açıklamada, "İşçilerimiz, kadroya geçişleri nedeniyle çalıştıkları idare ile sulh sözleşmesi yapacaklar. Bu sözleşme işçilerimiz açısından herhangi bir hak kaybına sebep olmayacaktır" denildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan taşeron işçilere yönelik yapılan açıklamada şu bilgiler verildi:

BAŞVURU HAKKI OLANLAR: 24 Aralık 2017 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile alt işveren işçilerimizin kamuda istihdamı için yapılan düzenleme, 2 Ocak 2018 tarihinde yürürlüğe girecek olup, hem merkezi yönetim hem de belediye ve il özel idareleri gibi mahalli idarelerde alt işveren işçilerimizin istihdam edilmek üzere başvuruları 2 Ocak 2018 tarihinde başlayacaktır. Bu tarihten önce herhangi bir başvuruda bulunulması gerekmemektedir. Başvuru ve kadroya geçiş sürecine ilişkin uygulamayı anlatan usul ve esaslar bu hafta içinde yayınlanacak ve geçiş süreci 2 Ocak 2018'den itibaren 90 gün içinde sonuçlandırılacaktır. 2 Ocak 2018 tarihinden itibaren işçilerimizin geçiş yapacakları idarelerce başvuruların alınmasına başlanacaktır.

SINAV SÜRECİ: Alt işveren işçilerimiz 2 Ocak 2018 tarihinden itibaren 10 gün içinde, çalıştıkları alt işveren şirketlere değil, istihdam edilecekleri kurumlara başvuracaklardır. Başvuruda bulunan alt işveren işçilerimizin bilgileri, başvurdukları idarelerce elektronik ortama aktarılacaktır. İşçilerimizin 4 Aralık 2017 tarihinde düzenleme kapsamında bir ihalede çalışıp çalışmadığı ilgili kurumlar nezdinde kontrol edilerek, çalıştıkları idarelerce sınav süreci başlatılacaktır. Bu işlemlerin ardından işçilerimiz çalıştıkları kurumda istihdam edileceklerdir. Alt işveren işçilerimizin, çalıştıkları alt işveren şirketlerine herhangi bir evrak ya da feragat belgesi vermesi gerekmemektedir. Böyle bir uygulama KHK'da yer almamaktadır. 90 günlük sürecin sonunda, işçilerimizin kadroya geçişi sırasında, kendilerinden kadroya geçişe ilişkin açtıkları dava veya icra takibi varsa, bu dava veya takiplerden feragat ettiklerine ilişkin bir belge ve sulh sözleşmesi, çalıştıkları idarelerce talep edilecektir.

SULH SÖZLEŞMESİ: İşçilerimiz, kamuda istihdam edildikleri için, kadroya geçişleri nedeniyle çalıştıkları İdare ile sulh sözleşmesi yapacaklardır. Bu sözleşme, işçilerimiz açısından herhangi bir hak kaybına sebep olmayacaktır.

ALT İŞVEREN ŞİRKETLERİ SULHE TARAF OLAMAYACAK: Sulh sözleşmeleri idare ile yapılacak olup, bu durum alt işveren şirketlerine karşı işçinin haklarından vazgeçmesi anlamına gelmemektedir. Alt işveren şirketleri sulhe taraf olmayıp, bundan yararlanamazlar.

KIDEM TAZMİNATI: Alt işveren işçilerimizin kıdem tazminatına esas olan toplam hizmet süresi ile izin sürelerinin hesabında geçmiş kıdemler İş Kanunu çerçevesinde dikkate alınacaktır. İşçilerimizin bu hakları da korunmaktadır. Bu prosedür, çalışanların kamuda kadroya geçişlerinde geçmişte de işletilmiş genel bir uygulama olup, yeni bir düzenleme değildir.

(ANKARA-DHA/HABER MERKEZİ)