Çam balı Yunanistan'da da 'yok oldu': 'Miçotakis'e o kadar kızgınım ki, diyecek bir şeyim yok'
Yunanistan'ın çam balıyla ünlü Evia adasında Marmaris'tekine benzer bir yok oluş yaşanıyor. Adanın meşhur balını üretmeye devam edemeyeceği belirtiliyor.
DUVAR - Geçtiğimiz haftalarda Türkiye gibi orman yangınlarıyla boğuşan Yunanistan'da, çam balı konusunda Marmaris'tekine benzer bir süreç yaşanıyor. Yunanistan'ın çam balı üretiminin yüzde 40'ının karşılandığı Evia (Eğriboz) adasındaki yangınlarda sayısız çam ağacı yandı. Adada çam balı üretiminin eski seviyelere çıkmasının çok zor olduğu belirtilirken, üreticiler tepkili.
'ARILAR YEŞİLİN OLMADIĞI YERDE YAŞAYAMAZ'
Evia adasında arıcılık yapan Antonis Vakas, Reuters'la söyleşisinde "Ölçülemeyecek kadar büyük bir yıkım var. Arıcılık yok oldu. Biz yok olduk. Hiçbir yerde yeşil kalmadı. Arılar yeşilin olmadığı yerde var olamaz" dedi. Sahip olduğu 130 arı kovanından geriye sadece 30'unun kaldığını anlatan Vakas, "Önce evlerimizi kurtarmaya çalıştık. Ne yazık ki kovanlarımızı kurtaramadık" diye konuştu.
'MİÇOTAKİS'E SÖYLEYECEK BİR ŞEYİM YOK'
Vakas, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in yangınla mücadelede başarısızlık nedeniyle yöneltilen eleştirilerin gölgesinde açıkladığı yardım ve tazminat önerilerinin yeterli olmadığını belirterek, "O kadar öfkeliyim ki, ona söyleyeceğim hiçbir şey yok" dedi.
'EVİA'DA ARICILIK SÜRDÜRÜLEMEZ'
Istiaia isimli arıcılık kooperatifinin temsilcisi Stathis Albanis de, ağaçların yok olması nedeniyle yeni arıların bölgeye gelmeyeceğini söyledi. Albanis, "Polen verecek çiçek kalmadı, dolayısıyla arı popülasyonu yeniden doğamaz. Bal yapacak çam ağacı kalmadı, arıcılar gelir elde edemeyecek. Evia'da arıcılık sürdürülemez" diye konuştu.
Yunanistan, Avrupa Birliği'nin (AB) en büyük bal üreticilerinden biri. Eurostat verilerine göre, ülkede 2018 yılında 15 bin ton bal üretildi. Yunanistan bu miktarla AB'nin en büyük sekizinci bal üreticisiyken, balının kalitesi nedeniyle ihracat sıralamasında dördüncü sırada yer alıyor. Yunanitan'da üretilen çam balının yaklaşık yüzde 40'ı ise Evia'nın kuzeyindeki dağlardan elde ediliyor. (DIŞ HABERLER)