'Can Atalay'a özgürlük' pankartı asan öğrencilere verilen ceza yargıdan döndü: 'İfade özgürlüğü'

'Can Atalay'a özgürlük' pankartı asan TİP'li öğrencilere Mimar Sinan Üniversitesi tarafından verilen ceza, yargıdan döndü. Mahkeme, düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında' kaldığını belirtti.

Abone ol

DUVAR - Türkiye İşçi Partili (TİP) öğrencilere, Mimar Sinan Üniversitesine astıkları "Can Atalay'a özgürlük" ve "Yargıtay darbesine geçit vermeyeceğiz" pankartları gerekçe gösterilerek verilen kınama cezası yargıdan döndü. İdare mahkemesi, olayın 'düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında' kaldığını belirterek cezayı iptal etti.

Kararın gerekçesinde çeşitli Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi kararlarına atıf yapılarak "... idareler ile mahkemeleri bağlayacağı açık olan Anayasa ve Uluslararası Sözleşmeler ile düzenlenen, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi kararları ile de çerçevesi çizilen düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında kaldığı sonucuna ulaşıldığından, davacının kınama cezası ile cezalandırılmasına ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlık görülmemiştir" ifadelerine yer verildi. 

'KAMU DÜZENİNİN BOZULDUĞU TESPİT EDİLEMEDİ'

Oy çokluğu ile alınan kararda şu açıklama yer aldı:

"Somut olayda idarenin ya da Hâkimliklerin Fakülte Yerleşkesi'nde gerçekleştirilen toplantının barışçıl olmadığına, kamu düzeninin bozulduğuna, bozulma tehlikesinin ortaya çıktığına, eğitimin aksadığına ya da yaptırım konusu afişin asılı kaldığı yaklaşık üç saat boyunca kamu düzeninin bozulmasına yol açabilecek bir gerginliğe sebebiyet verdiğine dair bir tespiti ve değerlendirmesi bulunmamaktadır. Dolayısıyla somut olayın koşullarında barışçıl bir protesto gösterisi sırasında başvuruya konu afişin asılması nedeniyle başvurucunun idari para cezası ile cezalandırılmasının zorunlu bir toplumsal ihtiyacı karşıladığı ilgili ve yeterli gerekçe ile ortaya konulamamıştır. Ayrıca barışçıl toplantı ve gösteri yürüyüşü sırasında kınanabilir bir olaya karışmayan kişilere en hafif kabul edilecek cezanın dahi uygulanması caydırıcı etki doğurabilecektir. Yukarıdaki değerlendirmeler ışığında, somut olayın koşullarında başvurucuların toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına yapılan müdahalenin demokratik toplum gereklerine uygun olmadığından Anayasa’nın 34. maddesinin ihlal edildiğine
karar verilmesi gerekir" denilmiştir.

(HABER MERKEZİ)