Can Atalay'ın milletvekilliği düşürüldü

AK Partili Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, TİP'li Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürüldüğü kararı okuttu. Bozdağ, çalışmalara devam edilememesi gerekçesiyle oturumu kapattı.

Abone ol

ANKARA - Tutuklu TİP Milletvekili Can Atalay hakkındaki yargı kararı Meclis Genel Kurulu’nda okundu. Genel Kurul toplanmadan önce bir araya gelen Danışma Kurulu, Can Atalay hakkındaki yargı kararının okunmasını gündeme aldı.

Atalay kararını AK Partili Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ okudu. Kararın okunmasının ardından Atalay’ın milletvekilliği düştü. TİP, CHP, EMEP ve DEM Parti milletvekilleri karar okunurken kürsüye yürüdü ve Bozdağ’a tepki gösterdi. Ellerindeki dövizleri anayasaları Bozdağ’a gösteren milletvekilleri "Anayasa’yı çiğniyorsunuz”, "Okuyamazsınız” diye seslendi. Bozdağ'a Anayasa kitapçığı fırlatıldı.

VEKİLLERDEN BEKİR BOZDAĞ'A TEPKİ

TİP, CHP ve DEM Parti milletvekilleri karar okunurken kürsüye yürüdü ve Bozdağ’a tepki gösterdi. Ellerindeki dövizleri anayasaları Bozdağ’a gösteren milletvekilleri Anayasa’yı çiğniyorsunuz”, Okuyamazsınız” diye seslendi.

Bozdağ, oturuma ara verdi. Muhalefet milletvekilleri genel kurul kürsüsünde kararı protesto etti. 

Verilen aranın ardından Bozdağ, çalışmalara devam edilememesi gerekçesiyle oturumu kapattı. Genel Kurul, çalışmalarına çarşamba günü devam edecek.

Ne olmuştu?

AYM, Gezi davasında hakkında 18 yıl hapis cezası verilen tutuklu milletvekili Can Atalay'ın ilk bireysel başvurusunu 25 Ekim'de değerlendirdi. AYM, Atalay'ın "seçilme ve siyasi faaliyette bulunma" ve "kişi hürriyeti ve güvenliği" hakkının ihlal edildiğine hükmetti. 50 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmeden AYM, ihlalin ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmasına, yargılamada durma kararı verilmesine ve hükmün infazının durdurularak Atalay’ın tahliye edilmesine karar verdi.

İhlal kararı 25 Ekim’de İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Tahliye kararı vermeyen İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi 27 Ekim’de dosyayı Yargıtay 3. Ceza Dairesi'ne gönderdi.

Yargıtay 3’üncü Dairesi, 1 Kasım’da mahkemeye bir yazı göndererek kendilerine gönderilen yazının bir "müzekkere" olduğunu söyleyip dosyanın gönderilmesiyle ilgili bir karar verilmesini istedi.

Bunun üzerine İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi dosyanın Yargıtay'a gönderilmesi kararı aldı, 2 Kasım'da mahkeme dosyasıyla ilgili 28 adet kelepçeli çuvalı Yargıtay’a yolladı.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, 8 Kasım'da AYM'nin kararına "uymama" ve Can Atalay'ın serbest bırakılması yönünde oy kullanan AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulması yönünde bir karar aldı.

Avukatlar, Atalay için AYM'ye ikinci kez bireysel başvuru yaptı. AYM bir kez daha Atalay hakkında hak ihlali kararı verdi. AYM'nin kararı, tespit edilen hak ihlallerinin ortadan kaldırılmasına yönelik işlemler için İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Mahkeme AYM kararını bir kez daha Yargıtay'a gönderdi.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi de Atalay'la ilgili ikinci ihlal kararının da "hukuki değeri olmadığını" belirterek kararın uyulmamasına hükmetti.