Çan Çevre Derneği: Nefes alamıyoruz

Çan’da açılmak istenen kömür ocağına bölge halkı ve çevreciler tepkili. Çan Çevre Derneği, bölgede iki termik santral olduğunu ocağın açılmasıyla Çan’da yaşamanın imkansız hale geleceğini söyledi.

Abone ol

Seçkin Sağlam

ÇANAKKALE - Çan ilçesinde, Helvacı Köyü’ne bağlı Altıkulaç mevkiinde, İÇDAŞ Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım San. A.Ş. tarafından açılarak işletilmesi planlanan “Helvacı Kömür Ocağı” tepki çekiyor.

Çan Çevre Derneği Başkanı Ümran Aydın, bölgede 18 Mart ve ODAŞ olmak üzere iki adet termik santral olduğunu, TKİ’ye ait açık kömür işletmesi de bulunduğu hatırlatarak, “Kömür ocağının böylesi büyük bir alanda kurulması halinde ilçede yaşamak imkansız hale gelecektir” dedi.

YILDA 105 BİN TON KÖMÜR ÜRETİLECEK

Ocak sahasının güney kısmında açık ocak işlemeciliği, kuzey kısmında ise yer altı (kapalı) işletme yöntemi ile gerçekleştirilecek proje kapsamında, yılda 105 bin ton kömür üretimi planlanıyor. Üretilecek olan kömür, katı yakıt ihtiyacında kullanılmak üzere yine İÇDAŞ A.Ş.’ye ait, 50 kilometre uzaklıktaki, Biga’nın Değirmencik Köyü, Köyaltı mevkiinde işletilmekte olan termik santraline sevk edilecek. Proje alanın yerleşim birimlerine yakınlığı da tartışma konusu. Çan’a kuş uçuşu yaklaşık 10 kilometre, Çan’ın Maltepe Köyü’ne 200 metre, Helvacı Köyü’ne ise 880 metre mesafede yer alıyor.

Çan Çevre Derneği Başkanı avukat Ümran Aydın

‘YAŞAMAK İMKANSIZ HALE GELECEK’

Çan Çevre Derneği Başkanı avukat Ümran Aydın, bölgede 18 Mart ve ODAŞ olmak üzere iki adet termik santral olduğunu, ayrıca TKİ’ye ait açık kömür işletmesi bulunduğu hatırlatarak, “Kömür ocağının böylesi büyük bir alanda kurulması halinde ilçede yaşamak imkansız hale gelecektir. Çan ilçemiz coğrafi olarak çukur şeklinde ve burada Kocabaş Çayı’nın yarattığı vadi ve normal hava akımı nedeniyle bu bölgede kurulacak bir termik santral ya da kömür ocağı bizi doğrudan boğacaktır” dedi. Bölgenin yoğun bir kirlilik içinde olduğunu, coğrafi konumu itibariyle de kirliliğin sağlık problemlerine yol açtığını ifade eden Aydın, ilçede kanser vakalarının yüksek olduğunu ve 10 yıllık akciğer yaşlanmasının bilimsel raporlarla tespit edildiğini dile getirdi. Aydın, “Çan halkına daha fazla bedel ödettirilmemelidir” ifadelerini kullandı.  

‘KOCABAŞ ÇAYI GEÇEN AY KIRMIZI AKTI’

Helvacı Kömür Ocağı’nın, Çan-Biga karayolu üzerindeki konumunu hatırlatan Aydın, proje alanının kireç taşı ocağı bulunan Asmali Köyü’ne kadar uzandığını ifade etti. Asmali Köyü’nün bölgedeki en yüksek konumunda olduğunu, hava akımıyla birlikte düşük rakımlı Helvacı Köyü ve Çan üzerinde etkili olacağını söyledi. Çan’ın zaten su sıkıntısı çektiğini ifade eden Aydın, “ODAŞ Çan2 Termik Santrali’nin açık sistem su kullanması nedeniyle ciddi kuraklık tehdidi altında bulunmaktayız. Buna ek olarak, TKİ kömür ocağı da kömür çıkarma işlemi sonrası çıkan dip suyunu Kocabaş Çayı’na vermesi nedeniyle gecen ay, Kocabaş Çayı’nın suyu kırmızı aktı” dedi.