Çanakkale’de bir yıl içinde üç başkana operasyon
Çanakkale’de, son bir yıl içinde Küçükkuyu Belediye Başkanı Cengiz Balkan, Çan Belediye Başkanı Bülent Öz ve Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin'e operasyon yapıldı.
Seçkin Sağlam
ÇANAKKALE- Çanakkale Gökçeada’nın İYİ Partili Belediye Başkanı Ünal Çetin, kentte son bir yıl içinde operasyon yapılan üçüncü belediye başkanı oldu.
4 Şubat 2022 tarihinde CHP’li Küçükkuyu Belediye Başkanı Cengiz Balkan’a düzenlenen operasyon ile başlayan süreç, mayıs ayında CHP’li Çan Belediye Başkanı Bülent Öz ile devam etti. Cengiz Balkan görevine dönerken, Bülent Öz, tutuksuz yargılanmaya devam ediyor. Öz, İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alındı, Çan Belediye Başkanlığı görevini CHP’li Harun Arslan vekaleten yürütüyor.
OPERASYONLARIN İLK HALKASI KÜÇÜKKUYU
Küçükkuyu'da yaşayan bir kişinin, yapı ruhsatı çıkartma işlemi sırasında Balkan'ın bilgisi dahilinde kendisinden usulsüz olarak 15 bin lira aldığını iddia etmesi üzerine Balkan, Fen İşleri Müdür Vekili Musa Ören ve memur Metin Ertek gözaltına alınmıştı. Balkan ile Ören adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken, Ertek tutuklanmıştı.
ÇAN BELEDİYE BAŞKANI ÖZ GÖREVDEN UZAKLAŞTIRILDI
2022’nin Mayıs ayında Çan Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamında, CHP’li Başkan Bülent Öz, “rüşvet ve irtikap” suçlamasıyla gözaltına alınmıştı. Öz, çıkarıldığı mahkemece tutuksuz yargılanırken, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun onayıyla görevinden uzaklaştırılmış, Çan Belediye Meclisi’nde yapılan seçimin ardından CHP’li Harun Arslan, Haziran 2022’de belediye başkanvekili olmuştu.
BAŞKAN ÇETİN, POLİS ZORUYLA ADLİYEYE GÖTÜRÜLMÜŞTÜ
Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin de önce 2022 Mayıs ayında, kendinden önceki belediye başkanı dönemindeki bir işlem nedeniyle "görevi kötüye kullanmak”la suçlanmıştı. Çetin’in polis zoruyla adliyeye götürülmesi Çanakkale’de tepkiyle karşılanmıştı. Çetin’e o dönemde, KHK’li bir hakimi işe aldığı gerekçesiyle dava açılmış, ancak hakimin suçsuz olduğu anlaşılınca beraat etmişti.
BU KEZ 'YOLSUZLUK VE RÜŞVET' SORUŞTURMASI
Ünal Çetin, 31 Ocak'ta ise “yolsuzluk ve rüşvet” iddiasıyla gözaltına alındı. 72 saat gözaltında tutulan Çetin, çıkarıldığı nöbetçi mahkeme tarafından tutuklandı. İYİ Parti Genel Merkezi, Çetin’in yargılandığı dosyanın 'boş' olduğunu ifade ederek, Millet İttifakı belediyeleri üzerinde iktidarın itibarsızlaştırma politikalarının bir sonucu olarak tutuklandığını dile getirdi.
GÖKÇEADA’DA BAŞKANVEKİLİ KİM OLACAK?
Çetin’in tutuklanmasıyla gözler Gökçeada’daki belediye meclisine çevrildi. 2019 seçimlerinde 5 İYİ Parti, 2 CHP ve 2 AK Parti’den oluşan Gökçeada Belediye Meclisi’nin matematiği yaklaşık bir buçuk yıl önce değişmişti. İYİ Parti’den seçilen Belediye Meclis üyesi Temel Dağlı, istifa ederek AK Parti’ye geçmişti. Belediye Başkanı Ünal Çetin gözaltına alındığı gün, belediye meclisi; 4 İYİ Parti, 3 AK Parti ve 2 CHP’li meclis üyesinden oluşuyordu.
DAĞLI YAŞAMINI YİTİRDİ İYİ PARTİ’NİN ÜYE SAYISI ARTTI
AK Parti’ye geçerek Gökçeada Belediye Meclisi’nin aritmetiğini değiştiren Temel Dağlı, rahatsızlığı sonucu yaşamını yitirdi. Gökçeada Belediye Başkan Yardımcılığı da yapan Dağlı’nın ölümünün ardından belediye meclisindeki sayılar yine değişti. Dağlı'nın vefatından sonra, yerine ilk seçildiği partiden yedek üye meclise girdiği için İYİ Parti’nin üye sayısı yeniden 5’e çıktı.
HEDEF; MİLLET İTTİFAKI 7, AK PARTİ 2
Hafta başında önce İYİ Partili meclis üyeleri ve Gökçeada İlçe Yönetimi bir araya gelerek başkanvekili adayını belirleyecek. 5 üyesi olan İYİ Parti’nin 2 üyesi olan CHP ile görüşerek yapılan operasyona da bir tepki olarak birlik mesajı olarak da algılanacak 7 meclis üyesinin bir arada hareket etmesi sağlanacak. İYİ Parti’de belirlenecek ismin, AK Parti’ye karşı 7’ye 2 oyla seçilmesi planlanıyor.
VALİ AKTAŞ’IN YAZISI BEKLENİYOR
Gökçeada’da tüm bu seçimlerden önce Çanakkale Valisi İlhami Aktaş’ın Gökçeada Belediye Meclisi’ni Başkanvekili seçilmesi konusunda yetkilendirmesi gerekiyor. Aktaş’ın yazısının ardından Gökçeada Belediye Meclisi olağanüstü toplanarak başkanvekilini seçecek… (DUVAR)