Çanakkale’de ekoturizme iptal: Hukuka ve bilime uygun değil

Mimarlar Odası’nın açtığı ekoturizm dosyası iptal davası sonuçlandı. Bayramiç’te yapılmak istenen ekoturizm projesi, bilimsel yöntemlere uygunsuz ve hukuka aykırı olduğu gerekçeleri ile iptal edildi.

Abone ol

Seçkin Sağlam

ÇANAKKALE - Birbiri ardına artan ve yoğun tepkilere neden olan ekoturizm dosyaları, mahkemede iptal ediliyor. Çanakkale’de 300’e yakın dosyayla son iki yılda büyük bir yoğunluk gösteren ekoturizm projeleri, İl Genel Meclisi’nde kabul edilirken, projelere karşı hukuki süreçler de devam ediyor.

Ocak ayında Mimarlar Odası tarafından Çanakkale İl Özel İdaresi’ne açılan iptal davası geçtiğimiz günlerde sonuçlandı. Mahkeme, Mimarlar Odası’nın başvurusunu haklı bularak ekoturizm dosyasını iptal etti.

MİMARLAR ODASI: MEVZUATA AYKIRI

Mimarlar Odası, Çanakkale İl Genel Meclisi’nin 6 Ocak 2021 tarihli kararıyla onaylanan Çanakkale’nin Bayramiç ilçesine bağlı Köylü Köyü’ndeki taşınmazın “ekoturizm” amaçlı olarak Nazım İmar Planı ve Uygulama İmar Planı iptal edilmesini istedi. İptal davasında; hukuka aykırı olduğu, planlar hiyerarşisine aykırı olarak planlama yapıldığı, planlama ilke ve esaslarına, şehircilik mevzuatına aykırı hükümler içerdiği, ekoturizm alanlarının belirlenmesinde bilimsel ve nesnel ölçütlere dayanılmadığı ileri sürüldü. Çanakkale 1. İdare Mahkemesi, dava dosyasının inceleyerek kararını verdi. Mahkeme, dava konusu taşınmazın çevre düzeni planında “orman alan” olarak görüldüğünü ifade etti. Mahkeme kararında dava konusu planların üst ölçekli çevre düzeni planına uygun olmadığı, hukuka ve mevzuata uygunluk bulunmadığı, dava konusu taşınmazın eko turizm yönünden potansiyele sahip olup olmadığının bilimsel yöntemlerle irdelenmediği vurgulandı.