Çanakkale'de 'hayvan katliamı' mı var?
Çanakkale Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü’nün belediye barınağı için hazırladığı raporda kullanılan ifadeler tepki çekerken HAYKONFED Başkan Yardımcısı Özkan, "Yetkileri yok" dedi.
ÇANAKKALE - Çanakkale Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü’nün belediye barınağına yönelik hazırladığı denetim raporu tepki çekti.
HAYKONFED Başkan Yardımcısı Haydar Özkan dün sosyal medya hesabında raporun görsellerini paylaşarak raporun, belediye barınağındaki hayvanların öldürülmesini emrettiğini öne sürdü.
Bunun üzerine pek çok hayvansever, Çanakkale'deki barınaklarda hayvanların öldürüleceğine dair paylaşım yaptı. Hatta bu paylaşımlar üzerine belediye açıklama yaptı.
Peki raporda neler vardı ve neden 'hayvan katliamı' olarak yorumlandı?
'AMAÇLARI ÖLDÜRMEK DEĞİL YAŞATMAK OLMALI'
Raporda, “yasaklı ırk, saldırgan ve bulaşıcı hastalık taşıyan” hayvanlara ötenazi (tıbbı yollarla öldürülme) yapılması, hayvan barınaklarına ziyaretçi kısıtlaması getirilmesi ve kanuna uyulmamasının sorumluluğunun belediye başkanlıklarında olduğu yer alıyor.
Konuyla ilgili kişisel sosyal medyasından da tepki gösteren Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu (HAYKONFED) Başkan Yardımcısı Haydar Özkan ile görüştük. Özkan, raporda yer alan ifadelerin kabul edilemez olduğunu söyledi.
Özkan, doğa koruma ekiplerinin, denetim raporunda, özellikle yasaklı ırklar üzerinde durduğuna dikkat çekiyor. Raporun, "Bunları tedaviye dahi gerek yok. Kanunun 13’üncü maddesi gereği ötenazi yapabilirsin" dediğine işaret eden Özkan, “Bu hakkı kendilerinde nasıl görüyorlar bilmiyorum. Bunu bir belediye yapsa, deriz ki, ‘belediye kanuna istinaden, kanundan cesaret alarak öldürüyor.’ Doğa Koruma ve Milli Parkların görevi öldürmek değil, yaşatmaktır. Adı üzerinde Doğa Koruma ve Milli Parklar... Bunların sorumlu oldukları yaban hayatı var. Bunların amacı, hayvanları öldürmeye değil, yaşatmaya yönelik olmalı. Hazırladıkları denetim raporu tamamen kendi görevleriyle çelişiyor” diye konuştu.
'KANUN BÖYLE BİR YETKİ VERMİYOR'
Kanunda yapılan değişikliğin, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü'ne böyle bir yetki vermediğini ifade eden Özkan, kanunun ölüm içerdiğini, dolayısıyla kanunun çözüm değil ölüm getirdiğini söyledi. “Bu kanun bir katliam kanunudur” diyen Özkan, değerlendirmesinde şu ifadelere yer verdi: “Burada Doğa Koruma ve Milli Parklar, yapmış olduğu denetimde, görmüş olduklarını kaleme alırken yaptırım ifadeleri kullanıyor. Bakın orada üç madde var, birinde hayvanların ötenazi yapılması gerektiğini söylüyor, diğerinde barınaklara, hayvan sahiplendirme haricinde ziyaretçi alınmayacağını söylüyor. Doğa Koruma, ziyarete açılmasını kolaylaştırması gerekirken, nasıl ziyaretçi alınmamasını söyleyebilir? Kendi görevleriyle tezat. Üçüncü maddede de bunu uygulamayan belediyelere yaptırım cezası olacağını söylüyor. Ziyareti yasaklamasındaki amaç, gönüllülerin gelip öldürülen hayvanları tespit etmemesi için. Böyle bir rapor asla kabul edilemez.”
ÇANAKKALE BELEDİYESİ’NDEN AÇIKLAMA
Sosyal medyada kısa sürede tepkiyle karşılanan raporla ilgili Çanakkale Belediyesi de açıklamada bulundu. Açıklamada, söz konusu rapordan bahsedilmeden “Sokaktan alınan veya getirilen hasta, yaralı, bakıma muhtaç kedi ve köpeklerimizin kısırlaştırmaları ve tedavileri tamamladıktan sonra sahiplenilmeyen kedilerimiz tekrar alındığı ortama bırakılmakta, köpeklerimiz de sahiplendirilinceye kadar bakımevimizde misafir edilmektedir. Bu kapsamda daha donanımlı ve daha büyük bir bakımevinin yapımına ilişkin inşaat çalışmaları devam etmektedir” denildi.