Çanakkale'de madenciler buluşması: İçeride toplantı, dışarıda eylem
Çanakkale Emek Barış ve Demokrasi Güçleri, Ticaret Borsası'nda düzenlenen ve maden şirketlerinin katıldığı toplantı öncesi, eylem ve basın açıklaması yaptı.
ÇANAKKALE - Çanakkale Maden Sektör Buluşması-2024 “Güçlü Madencilik, Güçlü Çanakkale” başlıklı toplantı Çanakkale Ticaret Borsası’nda bugün düzenlendi.
Toplantıya Türkiye Madenciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yılmaz, Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı Başkan Yardımcısı Ali Emiroğlu, İzmir Maden Mühendisleri Odası Şube Başkanı Aykut Akdemir ve Çanakkale Madenciler Derneği Mehmet Naci Tülek konuşmacı olarak katıldı.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Madencilik Meclisi Başkanı İbrahim Halil Kırşan’ın moderatör olduğu toplantıda; Türkiye’de madencilik ruhsat ve izin süreçleri, yerli kaynakların değerlendirilmesiyle cari açığın azaltılmasına katkılar, iş sağlığı ve güvenliği perspektifinden Türkiye’de madencilik, Çanakkale’nin maden potansiyeli, çevre ve sürdürülebilirlik yaklaşımları ile madenciliğin yerel ekonomiye ve istihdama katkısı gibi konulara değinildi.
Çanakkale Emek Barış ve Demokrasi Güçleri de madencilerin buluşması öncesi Ticaret Borsası binası önünde eylem düzenledi.
'KAZDAĞLARI'NIN ÜSTÜ ALTINDAN DEĞERLİDİR'
Kazdağları Ekoloji Platformu adına açıklamada bulunan Güleda Erensoy, “Köylerimiz haritadan silinmekte, patlatmalarla paramparça ettikleri dağlarımız ve orman ekosistemlerimiz, su varlıklarımız yok edilmektedir” dedi.
Kazdağları’nın yüzde 79’unun ruhsatlandırıldığını dile getiren Erensoy, “Yüzde 41'i’nde aktif olarak madencilik yapılmaktadır. Son 52 gündür Cengiz Holding’e ait Halilağa Altın Bakır Projesi’nin 60 bin dönüm işletme ruhsatı alanında 6 bin dönümlük devasa bir ÇED alanında, 5 bin 200 dönümü ormanlık alan yok olmak üzeredir. 1 milyon ağacımızı kaybettik. Köylülerimizin satmadıkları tarım arazileri için kamulaştırılma kararları çıkarıldı ve pazarlığa gitmeyen köylüler aleyhinde kamulaştırma davaları açıldı. Köylüler ise kararın iptali için dava açtı” diye konuştu.
'ÇANAKKALE’NİN GERÇEK POTANSİYELİNİ GÖRMEK İSTEMEDİKLERİ BELLİ'
Toplantıdaki konu başlıklarından “Çanakkale’nin Maden Potansiyeli”ne değinen Erensoy, “Çanakkale'nin gerçek potansiyelini görmek istemedikleri belli. Her biri tescilli marka olmuş ürünleridir. Kazdağları'nın eteklerinde verimli topraklarda yetişen Bayramiç Beyazı, elması, Lapseki kirazı, şeftalisi, Ezine peyniridir. Hepsi ihraç edilen zenginliklerimizdir. Bir üniversite şehri olmasıdır. Bu şehrin potansiyeli, on binlerce öğrencinin kattığı değerdir! ifadelerini kullandı.
Erensoy, “TÜMAD, KOZA, CVK, Bahar Madencilik, Ciner Grup, Eczacıbaşı ve tüm diğer ruhsat sahibi şirketler, hepinize sesleniyoruz; yaptığınız ekolojik yıkımların hesabını bir gün vereceksiniz. Cengiz Holding, sana ayrıca sesleniyoruz; bir milyon ağacımızı haksızca 52 günde katletmiş olabilirsin ancak bil ki o madeni sana açtırtmayacağız” dedi.