Canan Kaftancıoğlu davası 18 Temmuz'a ertelendi
CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'nun, 6 yıl önceki tweet'leri nedeniyle 17 yıla kadar hapis talebiyle yargılanmasına başlandı. Kaftancıoğlu'na savunma için ek süre verilmezken, reddi hâkim talebinde bulunuldu. Avukatların itirazı üzerine duruşmanın hemen başında ara veren mahkeme heyeti, bu kez ek süre talebini kabul ederek, davayı 18 Temmuz'a erteledi.
DUVAR - 'Cumhurbaşkanına hakaret, Türkiye Cumhuriyeti devletini alenen aşağılama, halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek ve terör örgütü propagandası yapmak' suçlamalarıyla hakkında dava açılan CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu bugün hâkim karşısına çıktı. 17 yıla kadar hapisle yargılanan Kaftancıoğlu'na destek amacıyla yüzlerce kişi de 'Hak, hukuk, adalet' sloganlarıyla İstanbul Adliyesi'ne geldi. Mahkeme heyetinin, Kaftancıoğlu'na savunma için ek süre verilmemesi tartışmalara neden oldu. Duruşmanın başında verilen aranın ardından savunma için ek süre verilmesi kararlaştırılarak, dava 18 Temmuz'a ertelendi.
İstanbul'da 31 Mart'taki seçimi Millet İttifakı'nın adayı Ekrem İmamoğlu'nun kazanmasının ardından, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'nun Berkin Elvan’ın ölümü, Gezi Parkı eylemleri ile yolsuzluklara yönelik yıllar önce attığı tweet'ler, yargının radarına girdi. Kaftancıoğlu’nun avukatları, iddianamede delil olarak gösterilen sosyal medya paylaşımları arasında, sahte tweet'ler de bulunduğuna dikkat çekti.
AVUKATLAR SALON DIŞINDA KALDI
Canan Kaftancıoğlu duruşmasına sadece avukatlar, milletvekilleri ve sarı basın kartı sahipleri alındı. Aralarında Eşber Yağmurdereli’nin de bulunduğu çok sayıda avukat salonun dışında kaldı. Kaftancıoğlu'na savunma için ek süre verilmezken, reddi hâkim talebine ilişkin karar verilmeden duruşmaya devam edildiği için mahkeme salonunda tartışma çıktı. Kaftancıoğlu'nun savunmasını avukat Fikret İlkiz yapıyor. Hâkimin, avukatların duruşma düzenini bozduğunu iddia ederek salondan çıkarılacaklarını söylemesi de tepki çekti. Söz almadan konuştuğu gerekçesi ile avukat Ömer Kavili salondan çıkarıldı.
Karşı tarafın avukatı ise Kaftancıoğlu'nun tweetlerine ilişkin açıklama yaptığını ve fikrinin değişmediğini söylediğini belirtti. Avukat, reddi hakim talebinin de reddedilmesini istedi. Savunma avukatı, "Müşteki makamı iddia makamının yerine geçmiştir, katılma talebi konusunda neden bizim görüşümüzü almadınız? Usül olarak hatadır, kanun nezdinde yok hükmündedir" dedi. Dava 18 Temmuz'a ertelendi.
Canan Güllü: Kadının her başarıdan sonra balyoz yemesinden bıktık
Duruşmaya katılan Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü Gazete Duvar'a şu değerlendirmeyi yaptı: Çok kalabalık bir izleyici grubu duruşmayı izledi. Saraylar yaptırdık, adliyeleri genişlettik ama bu duruşmada da mekansal alan yetersiz kaldı. Buram buram terleyen, kapısından içeriye girilmeyen dar duruşma salonlarında bu kalabalığa hizmet edemeyen bir sistem karşımızdaydı. Biz duruşmanın yapıldığı salonun içerisine giremedik. Dışardan takip ettik. Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu olarak burada bulunmamızın nedeni, kadının karar mekanizmalarında yer alması yönünde gayret gösteren bir kadın siyasetçinin altı yıl önce attığı tweet'ler nedeniyle 31 Mart sonrası yargılama konusu haline getirilmesiydi. Bu durumu kabul etmiyoruz. Madem ki suç teşkil ediyor bu paylaşımlar, altı yıl önce de suçtu. Altı yıl sonra suç olarak kabul edilmesinin arkasında 31 Mart seçimlerini kazanmak mı gerekiyor? Biz Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu olarak kadınların karar mekanizmalarında kazandığı her başarının arkasından bir balyoz yemesinden bıktık.
Kaftancıoğlu, duruşma sonrası Twitter hesabından paylaşımlarda bulundu. Kaftancıoğlu, "Ben yazdıklarımın ve söylediklerimin bir suç olmadığını tam tersi suç işleyenleri kamuoyu önünde açık, net göstermek ve teşhir etmek olduğunu düşünüyorum. Bunun da asli siyasi ve toplumsal sorumluluğum olduğunu savunuyorum" dedi.
(HABER MERKEZİ)