Çankaya Belediye Başkanı Taşdelen: 20 yıllık mağduriyeti gidereceğiz

Ankara Büyükşehir ile Çankaya Belediyesi arasında yetki çatışması nedeniyle çöküntü merkezine dönüşen kent merkezi Kızılay’ı canlandırmak için harekete geçildi. Sakarya Caddesi’nde başlayan çalışmalar Yüksel ve Konur Sokak ile devam edecek. Yenileme çalışmalarının ardından Ankara’nın merkezinin ışıl ışıl olacağını söyleyen Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, “Büyükşehir Belediyesi ile birliktelikten kent kazanıyor” dedi.

Abone ol

ANKARA- Cumhuriyet Halk Partisi’nin kalesi olarak adlandırılan Çankaya Belediyesi, 24 yılın ardından ilk kez yine aynı partiden seçilen bir isimle birlikte Ankaralılara hizmet veriyor.

Ankara eski Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in yeniden seçildiği 2014 yılında ilk kez Çankaya Belediye Başkanı olan Alper Taşdelen, Gökçek dönemine ilişkin, “Çankaya’nın cezalandırıldığı, hizmet alamadığı ve bunun bilinçli olarak yapıldığı bir dönemdi” dedi.

Gökçek’in istifasının ardından göreve başlayan Mustafa Tuna dönemine ilişkin, “Tuna kendi belediye başkanlığı döneminde parti farkı gözetmeksizin hizmet etti” yorumunu yapan Taşdelen, Mansur Yavaş’ın başkan olduğu yeni dönemde tüm Ankara’ya hizmet edeceklerini söyledi.

ODTÜ’de KYK yurdu için atılan adımlara dair, “Belediye başkanlığım döneminde ilk defa bir kamu kurumunun kaçak bir inşaat yapmaya yeltendiğine şahit oldum” diyen Taşdelen yeni dönemde Büyükşehir Belediyesi ile birlikte ortak pek çok proje hayata geçireceklerini söyledi.

2014 yılında aldığı oy oranını yaklaşık yüzde 10 arttırarak 31 Mart seçimlerinden yüzde 73.4 ile ilk sırada çıkan Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen’in sorularımıza verdiği yanıtlar şu şekilde:

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı 31 Mart’ta CHP’nin adayı Mansur Yavaş kazandı. Bir önceki dönemde AK Parti yönetimi görevdeyken siz de Çankaya Belediye Başkanlığı görevini yürüttünüz. AK Parti yönetimiyle pek çok konuda çatışma yaşadınız. Bu süreç sizin açınızdan nasıl geçti ve yeni dönemde Yavaş ile birlikte nasıl bir yol haritası izleyeceksiniz?

Ankara’yı Millet İttifakı’nın kazanmış olması, Sayın Mansur Yavaş’ın belediye başkanı seçilmesi bizim için büyük bir avantaj. Ankara’nın geçen 24 yılı gerçekten ilçe belediyeleri ve büyükşehir arasında koordinasyonun olmadığı, Çankaya’nın cezalandırıldığı, hizmet alamadığı ve bunun bilinçli olarak yapıldığı bir dönemdi. Herkesin bildiği gibi 24 sene, “Ben hizmeti bana oy verene götürürüm, oy alamadığım yere hizmet vermem” mantığı egemendi. Çankaya çok mağdur oldu.

‘TUNA’DAN ÖNCEKİ 24 YIL KAYIP YILLAR’

Bu durum bir nebze Mustafa Tuna döneminde aşıldı. Tuna kendi belediye başkanlığı döneminde parti farkı gözetmeksizin hizmet etti. Bunu Çankaya Belediye başkanı olarak gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. Mustafa Tuna o kısa süre içerisinde hizmet götürürken o ilçenin hangi partiden olduğuna bakmadı. Örneğin Çankaya’da 8-9 ayrı noktada alt yapı çalışması yaptı. Her yağmurda su biriken, dalgıçların girdiği, mizah konusu da olan altgeçitler de Tuna’nın kısa görev süresinde müdahale ettiği işler oldu. Tuna’dan önceki 24 seneyi kayıp yıllar olarak adlandırıyoruz. Ankara’nın belediyecilik anlamında hizmet alamadığı, kentin kaynaklarının Ankapark’ta olduğu gibi geri dönüşü olmayan, halka faydası olmayan gerçek sorunları çözmekten uzak projelere harcandığı bir dönem yaşandı. Ankara planlı büyüyemedi. Mansur Bey tüm bunların üzerine seçildi.

Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, Melih Gökçek dönemine ilişkin, “Çankaya’nın cezalandırıldığı, hizmet alamadığı ve bunun bilinçli olarak yapıldığı bir dönemdi” dedi.

‘ÇANKAYA’DA ASLA PARTİZANLIK YAPMAYIZ’

Mansur Bey, Cumhuriyet Halk Partisi’nden seçilmesine rağmen ilçeler arasında hiçbir ayrım yapmayacağını söylüyor ve o şekilde çalışıyor. Çünkü belediyecilik bir kamu hizmeti. Evet hepimiz birer partiden seçiliyoruz ama seçildikten sonra size oy versin vermesin herkesin belediye başkanı oluyorsunuz ve herkese eşit hizmet götürmek zorundasınız. Her yurttaş vergi veriyor ve onlara bunu hizmetle geri döndürmelisiniz. O yüzden biz de Çankaya’da asla partizanlık yapmayız. Çankaya Belediyesi 1 milyon Çankayalının belediyesidir. Hizmet götürürken de az oy aldık çok oy aldık diye bakmayız.

‘BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BURALARA GİRMEMİZE MÜSAADE ETMEDİ’

Çankaya sınırları içerisinde yer alan Kızılay’ın bakımsızlığı yıllardır tartışma konusu. Seçim sonrası ise hem alt hem de üst yapıda yenileme çalışmalarının başladığını görüyoruz. Önceki yönetimle şehrin en merkezi yerinin düzenlenmesi konusunda uyuşmazlık mı yaşanıyordu?

Sakarya Caddesi’nin bir kısmı Çankaya Belediyesi’ne bir kısmı Büyükşehir Belediyesi'ne ait. Keza Yüksel Caddesi de öyle. Geçen dönemlerde Büyükşehir Belediyesi buralara bizim girmemize müsaade etmedi. Örneğin Tuna Caddesi, Kızılay’da hemen Sakarya Caddesi’nin yanındadır. Orasının durumu çok kötüydü ve yapmaya karar verdik. Melih Bey döneminde Büyükşehir bize müdahale etti, işimizi durdurdu ve yapmamıza izin vermedi. Biz yapacağız dediler ve orası 4 ay o halde kaldı. “Çankaya Belediyesi kazdı böyle bıraktı” dedirtmek için 4 ay sonra yapıldı. Yapılan imalat da o kadar kötüydü ki şimdi tekrar yapacağız.

‘YAPAMAZSIN ORASI SANA AİT DEĞİL DENDİ’

Bu çekişmeler kenti, halkı cezalandıran çekişmeler. Ankara yıllarca bundan çekti. Büyükşehir ile ilçe belediyesinin bir arada çalışamamasının, Büyükşehir Belediyesi'nin ilçe belediyesini çalıştırmamasının nedeni bu. Ben o dönem, “Bırakın, Sakarya’yı da Tuna Caddesi’ni de yapayım” dedim. “Hayır yapamazsın orası sana ait değil” dendi. Bana ait değil sana aitse sen yap? Yapılmadı. Öte yandan Gökçek döneminde 12 metre genişliğin üzerindeki cadde ve sokak fark etmeksizin hepsi Büyükşehir'e bağlandı. Tuna döneminde bazıları ilçe belediyelerine iade edildi. Caddeler Büyükşehir'e bağlı mantığından dolayı bizim yapmamıza izin verilmedi. Şu anda Büyükşehir Belediyesi ile Sakarya Caddesi’ni beraber yapıyoruz, ortak çalışıyoruz. Bu birliktelikten de kent kazanıyor.

‘ANKARA’DA YAŞAM AVM’LERDE KİLİTLENDİ’

Özellikle Kızılay çevresi bir dönemin cazibe merkeziyken bugün kalabalık olsa da atıl kaldığını görüyoruz. İnsanların buradan uzaklaştığı bir dönemde, yeniden burayı cazibe merkezi kılmak adına neler yapacaksınız?

Bütün çağdaş kentlerde orada en kıymetli ve canlı yerler kentin merkezidir ve merkezler yaya bölgeleridir. Hiçbir çağdaş kentin merkezinde AVM’ler görmezsiniz. Ama maalesef geçtiğimiz 20 yılda Ankara’da yaşam AVM’lere kilitlendi. Diğer kentler bunları kentin uzağına koyarken bizde maalesef şehrin içerisinde. Kızılay, Tunalı, Bahçeli 7. Cadde gibi normalde kent içerisinde ticaret merkezi olması gereken yerlere büyük zarar veriyor. Biz de buralara sahip çıkmak istiyoruz. Tunalı’ya, 7. Cadde’ye Kızılay’a sahip çıkıp buradaki esnafa destek olmak istiyoruz. Buradaki yaşamı tekrardan canlandırmak istiyoruz.

‘BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİYLE ORTAK ÇALIŞIYORUZ’

Bu anlamda en kötü durumda olan Kızılay. Yoğun kullanımda olan caddelerin canlanmasını istiyoruz. Belediye olarak da bunun için atacağımız ilk adım buraları yenilemek olacak. Buraların alt yapılarında da sorun var. Şimdi Sakarya Caddesi’yle başladık buranın alt yapısını, üst yapısını Büyükşehir Belediyesi'yle ortak çalışarak yapıyoruz. Bu aşamada buraların aydınlatması da yenileniyor. Büyükşehir Belediyesi, Çankaya ve EnerjiSA beraber çalışıyor. Çok enteresan Ankara’nın merkezinde sokak aydınlatması yoktu. Bizim belediyemizin kendi aydınlatmaları vardı. Buralar artık ışıl ışıl olacak. Sakarya Caddesi bittikten sonra Yüksel, Konur ve Karanfil Caddeleri’ne yine Büyükşehir ve EnerjiSA ile birlikte yenileme çalışmaları yapacağız.

.

‘BU İŞİN SİYASETİ YOK’

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş halen genel sekreterliğe atama yapılmadığını söyledi ve bu durum iktidar tarafından baskı olarak yorumlandı. Siz Ankara’yı beş yıl yönettiniz. İktidarın baskısını hissettiniz mi?

Çankaya başkentin başkenti. Devletimizin temsil edildiği yer. Çankaya’daki hizmet kalitesinin çok daha yukarıda olması gerekir. Bütün dünya başkentlerine gidin Çankaya’nın konumunda olan, devletin merkezinde olan yerlerin hizmet kalitesi çok daha yukarıdadır. Bu anlamda bizim de diğer Bakanlıklarla, yetkili kurumlarla Çankaya’yı daha gözetecek neler yapılabilir noktasında daha çok ortak çalışma yapılması gerekiyor. Bu büyük bir eksiklik. Bu işin siyaseti yok. Ben bu anlamda bütün iletişime açığım. Çankaya’ya hizmet edecek ve yaşam kalitesini yükseltecek kim beraber çalışalım derse kapımız açık.

‘ODTÜ’DEKİ YURT İNŞAATININ KAZI İZNİ, İNŞAAT RUHSATI YOK’

ODTÜ’de KYK yurdu yapımı için bir günde yüzlerce ağaç kesildi ve siz de yapılan çalışmaların kaçak olduğunu sosyal medya hesabınızdan duyurdunuz. ODTÜ’deki yurt yapım sürecinde son durum nedir?

İmar planına göre ODTÜ’de yapılacak olan bu tür inşaatlarda yetkili olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’dır. Bütün parselasyonunu, ruhsatını normalde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan alması gerekiyor. Buradaki temel sorun da bunların yapılmamış olması. Yurt yapılmak istenen yerin bir imarı, parselasyonu, kazı izni, inşaat ruhsatı yok. Tamamen kaçak bir yapı yapılmak istendi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan belgeler alınmadan inşaat yapılmak istendi. Bunu ODTÜ gibi bir kurumun yapmak istemesi yadırganacak bir durum. Bu keyfiliğe göz yummak mümkün değil. Biz hiçbir yerde, ister kamu kurumu ister özel şirket ya da kişi olsun kaçak yapılaşmaya asla göz yumamayız ve yummayacağız da. Belediye başkanlığım döneminde ilk defa bir kamu kurumunun kaçak bir inşaat yapmaya yeltendiğine şahit oldum. Bu bir ilk. Parselasyon için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bir yazının verildiğini biliyorum son olarak.

‘4 YIL ÖNCEKİ YURT YAPALIM TEKLİFİM KABUL EDİLMEDİ’

Yapım sürecinin başlamasının ardından Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Yavaş devreye girdi ve ODTÜ yönetimine yurt yapımı için teklifte bulundu. KYK ile protokol imzalanmadan önce size böyle bir talep geldi mi?

Bundan 4 sene önce ODTÜ’ye gittim ve “Gelin arsayı ben vereyim, ODTÜ’ye yurt yapalım” dedim. Ben 4 sene öncesinde ODTÜ’ye teklifte bulundum ve yeri de gösterdim. Balgat’ta ODTÜ’nün arka kapısına yakın bir yerde arsa vardı. Çünkü biz ODTÜ’yü çok seviyoruz. Ankara’ya en büyük armağandır. Kemal Kurdaş'ların 60’lardan itibaren ODTÜ ormanını Ankara’ya hediye etmesi çok önemlidir. ODTÜ demokrasiden özgürlükten yana duruşuyla her zaman Ankara’nın da gururu olmuştur. Bu nedenlerle 4 sene önce gittiğimde kampüsün dışı olduğu için düşünmüyoruz denildi. Oysa gösterdiğimiz yer ODTÜ’nün kapısına beş dakika mesafedeydi. Bizim ODTÜ’ye yurt konusunda yardımcı olma irademiz yeni bir şey değil. Şimdi de Mansur Başkan bizimle de konuşarak teklifte bulundu. Sayın rektör benim yetkim yok bakanlıkta dedi. Bu cevap komik bir cevap. Çünkü ODTÜ rektörünün ve senatosunun kendi kampüsü içerisinde yurt yapma yetkisi var. Bu kaçamak bir cevap.

‘BELEDİYE İLE HALKIN ARASINDAKİ DUVARLARI YIKTIK’

Çankaya Türkiye’nin pek çok ilinden büyük bir ilçe. 31 Mart seçimlerinde oy oranınızı yüzde 10’a yakın arttırarak yeniden seçildiniz. Burada yaşayanların da beklentileri oldukça fazla… Yeni dönemde Çankayalıları neler bekliyor?

Biz geçen dönem Çankaya Belediyesi tarihinin en büyük yatırım programını hayata geçirdik. Kültür merkezleri, havuzlar, kreşler, sosyal tesisler parklar, Çankaya Evleri hayata geçirdik. Türkiye’ye örnek olan sosyal projeler hayata geçirdik. Halk kart, sağlık kart gibi projelere başladık. Ben ilk belediye başkanı olduğumda şunu söylemiştim. “Belediye ile halkın arasındaki duvarları yıkacağım” demiştim. Belediye ile halkın arasındaki duvarları yıktık. Siyasi görüşü ne olursa olsun her bir Çankayalı, “bu belediye benim belediyemdir” diyebiliyor.

Ankara’nın merkezlerinden Kızılay’da yenileme çalışmaları Büyükşehir Belediyesi ile ortak yapılıyor.

'DOĞUMDAN ÖLÜME VATANDAŞIMIZIN YANINDAYIZ'

Çankaya’da doğan her bebeğe “hoş geldin bebek” seti hediye ediyoruz. Belki annenin babanın durumu o çocuğu giydirmeye müsait değildir diye. Her cenaze evine yemek götürüyoruz, taziyeye gelenlere vatandaşımızın durumu müsait değildir diye. Biz doğumdan ölüme vatandaşımızın hep yanındayız. Eşit, ayrımsız bir hizmet götürüyoruz. Çalışkanlığımızla halkla belediye arasında başka bir diyaloğu ortaya çıkardık ve bu da seçimlerde oya yansıdı. Yüzde 64 almıştık 2014 yılında, bu seçim yüzde 74’e yakın oy aldık. AK Parti ve MHP oyu 2014’te yüzde 31’di, o 31 yüzde 21’e düştü. AK Parti ve MHP seçmeni yüzde 10’luk oranda bu seçimde bize oy verdi. Bunun nedeni de anlattığım belediyecilik başarısı sayesinde oldu.

‘BU DÖNEMİN AVANTAJI BÜYÜKŞEHİRİN BİZDE OLMASI’

Bu ikinci döneminizi olgunluk dönemi olarak adlandırabilir miyiz? Öte yandan 2019- 2024 planlarınızı oluşturuyorsunuz.

2014 yılında hazır ve çalışmış bir şekilde gelmiştik ve zaman kaybetmeden kontağı çevirip gaza bastık. Bu ikinci dönem çok daha avantajlı oluyor çünkü her şeye daha hakimsiniz ve ekibiniz daha oturmuş oluyor. Birinci dönemdeki performansımızın en azını ikinci dönemde de göstereceğiz. Biz halkımıza hizmet etmek için varız ve bu ikinci dönem de birincisi kadar başarılı olacağız. İkinci dönemimizin bir diğer avantajı Büyükşehir Belediyesinin de bizde olmasıyla ortak işleri hayata geçirecek olmamız. Sakarya Caddesi’nde başladık ve daha büyük işleri birlikte yapacağız.

’20 YILLIK MAĞDURİYETİ GİDERECEĞİZ’

Büyükşehir Belediyesinin de alınmış olması Çankaya için büyük bir avantaj olacak. Ankara’da geçmiş 20 yıllık mağduriyeti gidereceğiz. Çankaya Belediyesi olarak yapacağımız işler sadece Çankayalılara değil, Ankara’nın tümüne hizmet edecek. Bademlidere’de 750 bin dönümlük park projemiz, çok büyük bir park olacak ve bütün Ankara kullanacak. Maltepe’de gençlik merkezi ve kütüphane yapıyoruz, Ankara’nın en büyük gençlik merkezi olacak. Kurtuluş Savaşı müzemizi hayata geçireceğiz ve onu bütün Türkiye’den yurttaşlarımız gelip ziyaret edecek. İkinci dönemde Çankaya parlayan bir yıldız olacak. Yaptığımız hizmetlerden herkes faydalansın istiyoruz ve Ankara’nın eksiklerini gideriyoruz.