Çankaya Belediyesi'nden fotoğraf oyunuyla 'budama' savunması
Çankaya Belediyesi, Kuğulu Park'ta budanan ve kuruyan ağaçlarla ilgili, "Biyolojik ömrünü dolduran ve sert zeminde bulunduğu için kurumak üzere olan bazı ağaçlar budamaya rağmen kurtarılamamıştı" dedi. Belediye ayrıca "Kuğulu Park'taki ağaçlar budama işleminden sonra gençleşmiş ve yeşillenmiştir" iddiasında bulunarak, 2017 ve 2020 yılına ait olduğu notuyla parkın iki fotoğrafını paylaştı. 2020 notuyla kullanılan fotoğrafta bir ağacın yapraklarının öne çıkarılmaya çalışıldığı görüldü. 2017 tarihli denilen fotoğrafın ise 2020 yılına ait olduğu ortaya çıktı.
ANKARA - Çankaya Belediyesi, 2017 yılında Kuğulu Park’ta yapılan budama işlemi sonrasında ağaçların yeşermemesi ve kurumasına ilişkin eleştiriler üzerine açıklama yaptı. Kuğulu Park'taki ağaçların yeşillendiğini savunan Çankaya Belediyesi, sosyal medya hesabından 2017 ve 2020 tarihli olduğu belirtilen fotoğraflar paylaştı.
"Kuğulu Park 2017 yılında yaptığımız budamadan sonra daha da yeşil... İlk budamanın ardından çekilen ve bugün çekilen fotoğraflar..." ifadesiyle yapılan paylaşımda, 2020 fotoğrafında yeşil bir ağacın yaprakları ön plana alınarak arkadaki budanmış ve kurumuş ağaçların kapanmaya çalışılması dikkat çekti.
2017 DİYE 2020 TARİHLİ FOTOĞRAF KULLANILMIŞ
Mezopotamya Ajansı ise, Çankaya Belediyesi'nin 2017 yılına ait diye paylaştığı fotoğrafın, bu yılın temmuz ayında çekildiğini açıkladı. Ajansın haberinde, "Kuğulu Park’taki ağaç katliamına ilişkin ajansımızın yayınladığı haberi yalanlayan Çankaya Belediyesi, bu yılın temmuz ayında çekilen fotoğrafın 2017 yılına ait olduğunu ileri sürerek, konuyu manipüle etmeye çalıştı" denildi.
Mezopotamya Ajansı, fotoğrafın kimliğini de paylaştı.
'2017'DE ÜÇ KİŞİ YARALANDI'
Çankaya Belediyesi'nin, konuyla ilgili yazılı açıklamasında ise, biyolojik ömrünü dolduran ve sert zeminde bulunduğu için kurumak üzere olan bazı ağaçların budamaya rağmen kurtarılamadığı anlatıldı ve şöyle denildi:
2017 yılı Ağustos ayında, biri ağır 3 kişinin yaralanmasına sebep olan park içindeki bir ağacın devrilmesinin ardından Orman Genel Müdürlüğü ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulundan budama işlemleri için izin alınmıştır. Orman Genel Müdürlüğü ekiplerinin Parkta yaptığı incelemede bazı ağaçların kuruduğu ve bazılarının da kurumak üzere olduğu tespit edilmiştir. Alınan izinler üzerine ağaçların kurtarılması amacıyla budama yapılmıştır. Biyolojik ömrünü dolduran ve sert zeminde bulunduğu için kurumak üzere olan bazı ağaçlar budamaya rağmen kurtarılamamıştır.
'KUĞULU’DAKİ AĞAÇLAR BUDAMADAN SONRA YEŞİLLENDİ'
Kuğulu Park’ta yapılan budamadan sonra parkın uzantısında bulunan Polonya Büyükelçiliği de aynı tarihlerde bahçesindeki ağaçları budamıştır. Yapılan budamalardan sonra ağaçların canlandığı ve daha yeşil bir hal aldığı görülmüştür. Kuğulu Park’taki ağaçlar budama işleminden sonra daha da gençleşmiş ve yeşillenmiştir. Ayrıca parkta can güvenliğini tehdit eden bir durum kalmamıştır.
RAPOR: BUDAMA DEĞİL DOĞRAMA
Açıklamada yer verilen, “Biyolojik ömrünü dolduran ve sert zeminde bulunduğu için kurumak üzere olan bazı ağaçlar budamaya rağmen kurtarılamamıştır” iddiasına karşın, MA tarafından Peyzaj Mimarları Odası, Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği ve Kavaklıkderem Derneği tarafından hazırlanan 25 Aralık 2017 tarihli rapor hatırlatıldı. Raporda şu tespitler yer alıyor:
“Yapılan işleme bakıldığında: ağaçların budanmadığı gövdelerinden kesilerek deyim yerindeyse doğrandığı ortadadır. 46 adet ağacın kesilmesi sonucunda parkın görünümü tümüyle değişmiş ve çirkinleşmiştir. Geniş yapraklı ağaçların sürgün verme yeteneğinden yararlanarak, belirli bir yükseklikten kesilmesi, bu işlemin 10-15 yıl aralıkla yinelenmesi işlemine ‘tetar işletmeciliği’ denir. Anadolu köylüsü kavak ve söğüt ağaçlarında ‘tetar işletmeciliği’ uygulaması yaparak yakacak odun ve yapı malzemesi üretir. Ancak böyle bir uygulamayı parklarda yapmak doğru bir seçim değildir. Elma armut gibi meyve ağaçları yaşlanıp verimden düştüğünde (yeniden sürgün vereceği için) ağaçlar gövdesinden veya kalın dallarından kesilir. Bu uygulamayla bir süre daha meyve alınabilir. Kuğulu Park örneğinde bu yöntemi uygulamak doğru olmaz. Kısaca söyleyecek olursak; budama uygulamalarında belirlenmiş olan amaç, ağacın türü, sağlığı ve bulunduğu yer önemlidir.”
Aynı dernek ve meslek odaları tarafından 2019 yılının ağustos ayında açıklanan 2’nci raporda da belediyenin yaptığı “budama” hakkında “acımasız bir işlem” denildiği belirtildi. (HABER MERKEZİ-MA)