Çankaya Üniversitesi’nde Z kuşağı tüm yönleriyle ele alındı 

Çankaya Üniversitesi bünyesinde ‘Z kuşağı’ çalıştayı gerçekleştirildi: Gençliğin yargılanmaya değil anlaşılmaya ihtiyacı olduğunu fark etmek gerekiyor.

Abone ol

ANKARA- Çankaya Üniversitesi’nin 25. yıl ‘Çeyrek Asır’ kuruluş yıl dönümü etkinlikleri kapsamında “Algı ve Olgularla Z Kuşağı Çalıştayı” gerçekleştirildi.

Çankaya Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zeynep Karahan Uslu’nun moderatörlüğünde yapılan çalıştayda, uzman, akademisyen, medya profesyoneli, sivil toplum kuruluşu (STK) ve kamu kurumu temsilcileri; Z kuşağının çerçevesini, dijital yerliler gibi farklı ifadelere konu olan neslin, ülkenin geleceğine yapacakları sosyal, siyasal, ekonomik katkıları ve üretecekleri değişimi ele aldı.

‘Z KUŞAĞINI ANLAMAYA BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ’

Çalıştaya katılan Çankaya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Can Çoğun, “Algı ve Olgularla Z Kuşağı Çalıştayı”nı düzenlemekten mutluluk duyduklarını belirterek, “Z kuşağına mensup binlerce öğrenciye eğitim veren bir Üniversite olarak geleceğimizi şekillendirecek bu kuşağı her yönüyle anlamaya ve bu doğrultuda çalışmalar yapmaya büyük önem veriyoruz. Bu kapsamda alanında uzman konuklarımızla tüm gün boyunca fikir alışverişi yapılacak bir ortam yarattık. Çalıştaya katkıda bulunan herkese teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

‘GENÇLİĞİN YARGILANMAYA DEĞİL ANLAŞILMAYA İHTİYACI OLDUĞUNU FARK ETMEK GEREKİYOR’

Çankaya Üniversitesi Senato Toplantı Salonu’nda yapılan etkinliğin açılış konuşmasını yapan ve toplantının moderatörlüğünü üstlenen, Prof. Dr. Zeynep Karahan Uslu, “Z kuşağı ortaklıkları kadar farklılıkları ile de belirginleşiyor ve aslında her kuşak içinde bulunduğu çağın ‘sosyal dönüşümleri ve krizleri’ üzerine kuruluyor. Kuşaklararası değer aktarım süreçleri bu tablo eşliğinde farklılaşıyor. Ve popülizmin yükselişine de şahit olunan bu çağda, sırada Z kuşağı kadar alfaların olduğunu da düşünürsek, yeni bir toplum sözleşmesi ihtiyacı ortaya çıkıyor. İnsanlığın karşılaştığı en farklı jenerasyon olarak tanımlanan Z kuşağının, davranışsal ve kültürel çeşitliliğini dikkate almak, ortak geleceğimizi şekillendirmek adına, gençliğin yargılamaya değil anlaşılmaya ihtiyacı olduğunu fark etmek gerekiyor” diye konuştu.

Kimi X ve Y’lerin gençleri yönlendirme hayalleri kursa da, bilimsel verilerin başka bir tablo sunduğunu belirten Uslu, “Ve elbette kuşaklararası deneyim paylaşımında başarı sağlayabilmek önemli. Ancak bunun için başta eğitim sistemi olmak üzere, yeni ihtiyaçlara göre tutum almak, gençler ve çocuklarla güçlü iletişim bağları inşa etme ihtiyacını fark ederek işe başlamak, radikal bir dönüşüme sahiplenmek gerekiyor. Türkiye’nin yarınlarının belirlenmesindeki, kritik unsur olan Z kuşağının, motivasyonunu, üretkenliğini doğru değerlendirebilmek, insanlığın karşılaştığı en farklı jenerasyona ulaşmanın yolu, bu perspektife sözde değil, özde sahiplenmekten geçiyor” ifadelerini kaydetti.

UZMAN, AKADEMİSYEN, STK, KAMU KURUMLARI VE MEDYA TEMSİLCİLERİNİ BULUŞTURAN ÇALIŞTAY’DA

Algı ve Olgularla Z Kuşağı Çalıştayı’na; Üsküdar Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Barış Erdoğan, Dr. Deniz Bayraktaroğlu, Hacettepe Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nden Prof. Dr. Ali Çağlar, Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü’nden Prof. Dr. Levent Deniz, Çankaya Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü’nden Dr. Nefise Şirzat, Çankaya Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü’nden Arş. Gör. Oben Sazaner, Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi Siyaset Bilim ve Kamu Yönetimi Bölümü’nden Dr. Taylan Can Doğanay, İnönü Üniversitesi Sosyal Psikoloji Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Vehbi Bayhan, Future Bright Group House of Impact (HOI) Genel Koordinatörü Çağdaş Yıldız, Stratejik Marka danışmanı, Yazar Fatoş Karahasan, Sia Insight Genel Müdürü Hüseyin Tapınç, Z Kuşağı ve Genç Girişimciler Derneği Başkanı Doğan Koç, Maya Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Emine Esra Özsüer, Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Hizmetleri Genel Müdürü Emre Topoğlu, Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürü Halil İbrahim Topçu ve Gazete Duvar Ankara Temsilcisi Nergis Demirkaya katıldı.

Gün boyu süren çalıştayda katılımcılar, Z kuşağını her açıdan ele aldı. Çalıştayın ilk oturumunda konuya yönelik tespitler, ikinci oturumda ise çözüm önerileri müzakere edildi. Çalıştay çıktılarının kamuoyuyla rapor formatında paylaşılacağı belirtildi. (HABER MERKEZİ)